Доступність посилання

ТОП новини

Обійти квоти української музики в ефірі буде складно – медіаюрист


Обійти ухвалений Верховною Радою 16 червня закон про квоти української музики в ефірі телерадікомпаніям буде складно, оскільки в законі передбачений чіткий критерій – виконання пісні українською мовою, заявив в ефірі Радіо Свобода юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

«Тут простіше виконувати, оскільки є один критерій – українська мова. Бо якщо говорити про пісні українських виконавців, то тут про мову не йдеться, це різні речі. Тут можливі співдуети: одна людина з України, інша– ні, вже виникає питання до якої квоти зараховувати таку пісню. Або можуть бути випадки, коли формально українські співаки, але працюють на ринок Росії», – відзначив медіаюрист.

Експерт водночас не виключає, що телерадіокомпанії можуть намагатися у відведений для української пісні час ставити інструментальну музику, або розраховувати на неякісний моніторинг Нацради.

Головенко відзначає, що за невиконання закону порушнику загрожуватиме попередження, яке впливає на продовження ліцензії. Або штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору, що стягується відповідно до ліцензії на мовлення.

16 червня Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає, що пісні українською мовою мають складати в ефірі не менше ніж 35% від загального обсягу. Документ підтримали 268 народних депутат.

Цей закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування, впродовж першого року з моменту набрання чинності квота буде становити 25%, протягом другого – 30% і із третього – 35%.

XS
SM
MD
LG