Доступність посилання

ТОП новини

Афанасьєв: для адміністрації колонії я був ворогом народу


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Кримчанин Геннадій Афанасьєв, звільнений з ув’язнення у Росії, розповів проекту Радіо Свобода Крим.Реалії про те, як до нього ставилися в російській колонії.

«Від черкесів, чеченців, від грузинів, від свідомих росіян це була неймовірна підтримка. Вони говорили, що вони пройшли через це все і вони з нами, вони наші брати. Мені один грузин говорив: «Україна, у нас з вами хартія. Ви наші брати набагато більше, ніж росіяни, і ми будемо з вами до кінця», – говорить Афанасьєв.

Він розповів, як в колонії ув’язнені вчили з ним гімн України і співали його.

Ставлення представників адміністрації до кримчанина було прямо протилежним, каже він. Представники влади, за словами Геннадія Афанасьєва, демонстрували свою неприязнь до «бандерівця».

«Для них (адміністрації – ред.) я був бандерівцем, для них я був ворогом народу. Коли мене вели на мій власний суд, вони дізналися, що я з Криму, вони стояли коридором, у мене руки були за спиною і вони мене били по животу, намагалися на взуття наступити, щоб з мене взуття злетіло. Це було ворожий настрій. Вони ненавиділи мене», – розповідає колишній політв’язень.

Геннадій Афанасьєв розмовляв з кореспондентом Крим.Реаліі українською мовою.

17 червня кримчанина виписали з лікарні у Києві, де він проходив медичне обстеження.

Виписали 17 червня із медцентру і Юрія Солошенка.

Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув’язнення 14 червня. Їх обміняли на одеситів-представників ЗМІ – Олену Гліщинську і Віталія Діденко, яких звинувачують в сепаратизмі. Вони були серед організаторів і активних учасників так званого «Народної ради Бессарабії».

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення, а 74-річного Юрія Солошенка засудили до шести років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Геннадій Афанасьєв є фігурантом так званої справи «кримських терористів», за якою також засуджені Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Олексій Чирній. Вони були затримані співробітниками ФСБ в Криму навесні 2014 року, коли півострів анексувала Росія. Пізніше їх етапували до Росії, де засудили за організацію терактів і підпали офісів політичних партій на півострові.

Кольченко і Сенцов свою провину не визнали, їх засудили до 10 і 20 років колонії відповідно.

XS
SM
MD
LG