Доступність посилання

ТОП новини

У США колишні посадовці закликали швидше схвалити вступ Чорногорії до НАТО


У США понад 30 колишніх посадовців і командувачів закликали Білий дім і Конгрес не пізніше ніж до кінця року офіційно схвалити вступ Чорногорії до НАТО.

Членство цієї балканської країни в Північноатлантичному союзі зміцнить стабільність і безпеку в Південно-Східній Європі, мовиться в їхній заяві, яку оприлюднив сайт War On The Rocks.

За їхніми словами, Чорногорія створила невелику, але боєздатну армію і реформувала свої силові структури відповідно до стандартів НАТО, а також зробила значний поступ у галузях верховенства права, боротьби з корупцією й організованою злочинністю.

Крім того, наголосили автори заяви, членство Чорногорії в НАТО чітко відкине думку про те, що якась третя сторона може мати фактичне право вето на розширення НАТО. Ці слова є очевидним натяком на різкий спротив Росії вступові Чорногорії до Північноатлантичного союзу.

Серед авторів відкритого листа – колишній міністр оборони США Чак Гейґел чи двоє колишніх головнокомандувачів сил НАТО і США в Європі, генерал Філіп Брідлав та адмірал Джеймз Ставрідіс.

Понад місяць тому, 19 травня, Чорногорія підписала протокол про свій вступ до НАТО; вона стане 29-м членом союзу після того, як цей протокол ратифікують усі нинішні члени, і сподіваються, що це відбудеться до середини 2017 року чи й до кінця нинішнього. Росія відразу ж знову заявила, що цей крок змушує її до «належної реакції», бо зачіпає її інтереси.

Пізніше, 30 травня, прем’єр-міністр Чорногорії Мило Джуканович заявив, що його країна має добрі відносини з Росією, але це не означає, що вона віддасть своє майбутнє Москві. Тим часом у Москві постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко знову заявляв, що вступ Чорногорії до НАТО «абсолютно негативно» відіб’ється на європейській безпеці і створить «іще одну лінію розподілу на Балканах».

XS
SM
MD
LG