Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: перш ніж будуть ухвалені зміни до Конституції, має бути виконана низка передумов


Петро Порошенко під час перебування в Парижі, 21 червня 2016 року
Петро Порошенко під час перебування в Парижі, 21 червня 2016 року

Президент України Петро Порошенко заявив, що для того, щоб забезпечити ухвалення змін до Конституції України, передбачених мінськими домовленостями, мають бути виконані декілька передумов.

В інтерв’ю французькому телеканалові i>TELE в перебігу візиту до Франції Порошенко назвав ці передумови так: «Перша – це має бути припинення вогню. Друге – це має бути виведення російських військ із української території. Третє – це має бути передана під контроль ОБСЄ неконтрольована ділянка українсько-російського кордону, а також лінія зіткнення і місця, куди має бути відведена техніка».

Оскільки цього не відбулося, то на сьогоднішній день немає передумов для того, щоб ставити остаточне ухвалення цих конституційних змін щодо децентралізації на голосування в парламенті, сказав президент, відповідаючи на запитання, чому Україна досі не виконала своїх «мінських» зобов’язань ухвалити ці зміни до Конституції і провести місцеві вибори в окремих районах Донбасу.

За словами Порошенка, ці передумови необхідні також для проведення місцевих виборів на окупованих частинах Донбасу, які теж передбачені мінськими домовленостями. «Мають бути проведені чесні, вільні вибори, які також сьогодні не дає можливості проводити російська сторона», – наголосив голова держави. «По-перше, треба вивести російські війська, і українці між собою дуже швидко порозуміються», – сказав він.

За словами президента України, для цього й необхідні міжнародні санкції, що є безальтернативними.

«Як примусити Росію покинути окуповану територію і дотримуватися міжнародного права? Це має бути лише елемент тиску. Бо застосування військової сили проти Росії – про це не йдеться. Єдиним інструментом залишаються санкції. Санкції – для того, щоб посадити Росію за стіл переговорів, щоб Росія пішла геть із української території, для того, щоб Росія вивела війська, щоб Росія забрала своїх спецагентів, які сьогодні організовують убивства і диверсії. І альтернативи цьому не існує», – заявив президент.

«Коли мене питають, що саме ми потребуємо від Європи, я кажу: перша річ, яку ми потребуємо від Європи, – це єдність, єдність Європейського союзу, і друга річ – це солідарність із Україною», – додав Петро Порошенко.

Він також звернув увагу на деякі аспекти мінських домовленостей. «Мінські угоди складаються з декількох частин. Перша частина стосується безпекового компоненту. Де-факто вона означає, що має бути припинений вогонь, відведені війська, артилерія, танки з лінії зіткнення і забезпечений сталий мир. На жаль, цього не відбулося. Україна відвела свої частини, відвела артилерію, Україна співпрацює зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, яка підтвердила, що це виконання мінських угод із боку України. І, навпаки, Російська Федерація постачає через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону нові російські війська, нові танки, нову артилерію, нові боєприпаси, нове пальне для танків лише для того, щоб забезпечити ескалацію конфлікту», – розповів Порошенко.

А про те, як у лютому 2015 року відбувалися переговори керівників держав у «нормандському форматі» з участю президента Франції Франсуа Олланда, канцлера Німеччини Анґели Меркель і президента Росії Володимира Путіна, Петро Порошенко розповів: «Більше того, можу сказати, що під час довгої 19-годинної епопеї з підготовкою мінських угод, коли без сну я, канцлер Меркель, президент Олланд намагалися переконати Путіна підписати мінські угоди, левова частка цих зусиль стосувалася того, щоб переконати Путіна припинити вогонь, зупинити вбивства на українській землі».

Президент України перебуває у вівторок із робочим візитом у Франції.

Цього ж дня постійні представники країн-членів Євросоюзу в апараті ЄС погодили продовження головного пакета економічних санкцій проти Росії ще на півроку, до 31 січня; офіційне рішення про це, як очікується, мають ухвалити на саміті лідерів ЄС у Брюсселі наступного тижня.

Останнім часом у ЄС почали лунати заклики до поступового зняття з Росії санкцій в обмін на часткове виконання нею мінських домовленостей.

Наразі офіційна позиція керівництва Євросоюзу і країн-членів, а також керівництва США й інших країн «Групи семи», полягає в тому, що санкції щодо Росії, накладені через її агресію на сході України, будуть скасовані тільки після повного виконання Росією мінських домовленостей.

Минулої п’ятниці Євросоюз також продовжив іще на рік інший із кількох пакетів санкцій щодо Росії, який накладає обмеження на відносини з окупованим Росією українським Кримом. ЄС, як і США і країни «Групи семи», заявляють, що «кримські» санкції будуть діяти до деокупації півострова.

XS
SM
MD
LG