Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії схвалила «антитерористичний пакет» законопроектів


Ірина Ярова
Ірина Ярова

Держдума Росії схвалила «антитерористичний пакет» законопроектів, внесений депутатом Іриною Яровою і членом Ради Федерації Віктором Озеровим.

Ухвалені поправки значно посилюють низку законів і обмежують права, гарантовані громадянам Конституцією, зокрема підвищуються терміни ув’язнення і штрафи за кількома статтями, збільшується відповідальність за заклики до терористичної діяльності і виправдання тероризму в інтернеті.

Також до Кримінального кодексу Росії вводиться нова стаття про міжнародний тероризм, яка передбачає покарання аж до довічного ув’язнення. Крім того, в КК з’явилася стаття про неінформування, за «неповідомлення» про такі злочини як тероризм, захоплення влади і посягання на життя державного діяча можливе покарання – ув’язнення терміном до одного року.

«Антитерористичний пакет» законопроектів також зобов’язує операторів зв’язку зберігати дані клієнтів протягом півроку і надавати їх правоохоронним органам. Йдеться про листування, дзвінки і файлах, якими обмінюються користувачі.

«Антитерористичний пакет» законопроектів внесли на розгляд Держдуми ще наприкінці квітня. 23 червня комітет Держдуми з безпеки і протидії корупції прибрав з так званого «пакета Ярової» положення про позбавлення громадянства засуджених за екстремізм і тероризм або тих, хто співпрацює з міжнародними організаціями, в яких не перебуває Росія, а також відмовився від положення про заборону на виїзд з країни для росіян, засуджених за тероризм і екстремізм.

Правозахисники і юристи піддали різкій критиці «пакет Ярової». На їхню думку, запропоновані законопроекти грубо порушують Конституцію Росії, а сам «антитерористичний пакет» не має ніякого відношення до реальної боротьби з тероризмом.

XS
SM
MD
LG