Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС закликали Британію якнайшвидше почати процес виходу


Лідери Євросоюзу закликали Великобританію якнайшвидше почати процес виходу з ЄС після референдуму, на якому більшість британців підтримали таке рішення.

«Ми очікуємо, що уряд Сполученого Королівства реалізує це рішення британських громадян якомога швидше, яким би болісним не був цей процес», – йдеться в спільній заяві голови Європейської ради Дональда Туска, президента Європарламенту Мартіна Шульца і голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера.

Вони наголосили, що будь-яке затягування із виходом Британії «лише продовжить непевність».

Раніше Дональд Туск застеріг від «істеричних» реакцій після офіційної інформації про вихід Великобританії зі складу ЄС. «Сьогодні від імені 27 лідерів я можу сказати, що ми маємо твердий намір зберегти нашу єдність як 27», – зазначив Туск, додавши, що «це історичний момент, але, безперечно, це не момент для істеричних реакцій». За його словами, наступного тижня лідери ЄС проведуть саміт без Британії, на якому «ширше міркуватимуть про майбутнє» блоку.

Крайні праві партії країн ЄС уже закликали провести схожі на британський референдуми в інших державах-членах Євросоюзу.

Підрахунок голосів на британському референдумі, який відбувся 23 червня, засвідчив, що за вихід з ЄС проголосували 52 відсотки виборців або майже 16 з половиною мільйонів, прихильники членства в Євросоюзі набрали 48 відсотків.

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон, який виступав за збереження членства в ЄС, заявив про намір піти у відставку через три місяці.

XS
SM
MD
LG