Доступність посилання

ТОП новини

Заява про «представництво» «ДНР» у Чехії є провокацією – посольство України


Борис Зайчук
Борис Зайчук

Посольство України у Празі називає провокацією заяву про відкриття у Чехії «представництва» угрупованням «ДНР».

«Посольство України у Чеській Республіці занепокоєне такими провокаційними діями окремих громадян Чехії, оскільки вони є частиною ідеологічної гібридної війни Російської Федерації та сприяють просуванню нелегальних сепаратистських угрупувань у східній частині України та покликані спростувати російську воєнну агресію проти України», – сказав посол України у Чехії Борис Зайчук у коментарі Радіо Свобода.

Раніше 24 червня донецькі сепаратисти заявили про відкриття у Чехії «представництва «ДНР». «Нещодавно у Чехії відкрився представницький центр нашої республіки. Тепер ми маємо там офіційне представництво», – заявила Наталія Никонорова, яка називає себе «міністром закордонних справ» угруповання «ДНР».

За інформацією донецьких сепаратистів, їхнім «представником» у Чехії є Нела Ліскова, голова організації «Народна самооборона».

МЗС Чехії заявило, що угруповання «ДНР» не може мати ніякого представництва у цій країні, оскільки не є суб’єктом міжнародного права. У чеському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що «пані Ліскова не представляє Чеської Республіки, тож не може виступати від її імені».

Як повідомляло Радіо Свобода, Нела Ліскова у травні 2016 року разом невеликою групою однодумців пікетувала Посольство України в Чехії з протестом проти політики української влади щодо Донбасу і на підтримку сепаратистів.

В Україні угруповання «ДНР» та «ЛНР», які контролюють частину Донецької і Луганської областей, визнані терористичними.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG