Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували фільм про боротьбу кримських татар за повернення на батьківщину


Таміла Ташева
Таміла Ташева

У Києві 24 червня презентували документальний фільм «Жити, щоб повернутися» про національний рух кримських татар за повернення на історичну батьківщину.

До кінострічки увійшли шість історій-новел активістів, які брали участь у кримськотатарському національному русі.

Серед героїв фільму – Абдурешит Джеппаров, Ільвер Аметов, Ільмі Умеров, щодо якого російські правоохоронні органи у Криму порушили кримінальну справу за статтею про сепаратизм.

«У кримських татар був цілий рух за повернення на свою історичну батьківщину. І зараз кримські татари у такій ситуації, коли вони знову мають боротись за те, щоб окремі люди або, насправді, тисячі людей, які змушені були залишити свої будинки, могли повернутись безперешкодно і жити на своїй історичній батьківщині», – розповіла проекту Радіо Свобода Крим.Реалії координаторка громадської ініціативи «Крим SOS» Таміла Ташева.

Для того щоб зняти фільм, журналісти «Крим SOS» навесні цього року поїхали до Криму, розповідає Ташева.

«Було складно при проїзді на територію Криму. Були певні складнощі: щоб не привернути до себе значної уваги і, у першу чергу, не нашкодити тим людям, у яких береться це інтерв’ю», – зазначила Таміла Ташева.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG