Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр закликав не впадати в депресію через рішення Великобританії про вихід з ЄС


Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що ЄС не повинен впадати в «депресію чи бездіяльність» через рішення Великобританії про вихід з Європейського Союзу. Про це він сказав у Берліні в суботу, де на екстрену зустріч зібралися голови МЗС шести країн-засновниць співтовариства (Німеччини, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів та Люксембургу).

«Ми не повинні стрімголов впадати в метушню, вдаючи, що маємо всі відповіді, але ми також не повинні впадати у депресію чи бездіяльність після рішення Великобританії», – сказав Штайнмаєр.

Він висловив упевненість, що ЄС зможе витримати «шок» від Brexit і що шість членів-засновниць ЄС «також можуть дати сигнал про те, що ми нікому не дозволимо відібрати в нас Європу».

Водночас міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив про «дуже сильний» тиск на прем'єр-міністра Великобританії Дейвіда Камерона під час саміту ЄС, запланованого на 28 червня.

Зустріч 25 червня всього шести міністрів закордонних справ ЄС вже викликала критику з боку тих, хто стверджує, що будь-яких спробах реформувати ЄС мають брати участь всі держави-члени ЄС.

За вихід з ЄС проголосували 52% виборців на референдумі у Великобританії 23 червня, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон, який виступав за збереження членства в ЄС, заявив про намір піти у відставку через три місяці.

Британське рішення вийти з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великобританії з Європейського Союзу.

XS
SM
MD
LG