Доступність посилання

ТОП новини

У Києві провели акцію на підтримку правозахисника Емір-Усеїна Куку і кримських в’язнів


У Києві на майдані Незалежності провели акція на підтримку чотирнадцяти кримських мусульман, які перебувають під слідством в анексованому Криму та Росії. Організаторами акції виступила громадська ініціатива «Евромайдан.SOS» в рамках кампанії LetMyPeopleGo.

За словами організаторів, акція приурочена до 40-річного ювілею кримського активіста та правозахисника Емір-Усеїна Куку, якого утримують в Криму.

Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, в акції беруть участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, кримчанин, політв’язень, Геннадій Афанасьєв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, активісти.

Учасники акції тримають плакати з написами: «Свободу політв’язням Кремля!», «Кухонні розмови = теракт», «За нашу і вашу свободу», а також українські та кримськотатарські прапори.

Низку мусульман в Криму звинувачують в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об’єднань названих «терористичними». Крім Росії, ця організація як терористична заборонена в Узбекистані, Казахстані, Китаї та деяких інших азіатських і африканських країнах. У Німеччині діяльність «Хізб ут-Тахрір» обмежена через звинувачення в антисемітизмі. В Україні і в більшості країн Заходу вона може діяти легально.

Інших кримських в’язнів російський суд звинувачує в організації масових заворушень і насильстві. Йдеться про учасників акції 26 лютого 2014 року, коли під кримським парламентом відбувся мітинг прихильників територіальної цілісності України з одного боку і активістів партії «Русское единство» з іншого.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG