Доступність посилання

ТОП новини

Меркель назвала незворотним рішення Британії про вихід з ЄС


Ангела Меркель
Ангела Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить «ніякого способу повернути» рішення британських виборців покинути Європейський союз. Водночас вона заявила, що лідери ЄС з дадуть Великобританії деякий час, щоб розпочати процес виходу з блоку.

Після зустрічі лідерів ЄС в Брюсселі 28 червня, на якій прем'єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон висловив жаль з приводу Brexit, Меркель заявила, що це «сумне рішення» не дає все ж підстав «видавати бажане за дійсне».

Камерон запевнив, що попри результати голосування, його країна не відвернеться від Європи і прагне будувати міцні сусідські взаємини.

Камерон погодився з думкою Меркель, що голосування не може бути скасоване, незважаючи навіть на вуличні протести тисяч людей в Лондоні проти Brexit 28 червня.

«Я вклав всі думки, серце і душу, щоб втримати Великобританію в ЄС, але у мене не вийшло», – сказав Камерон, додавши, що саміт ЄС 28-29 червня є для нього останнім.

Меркель та інші лідери ЄС заявили, що оскільки уряд Камерона не підготував план виходу країни з ЄС, то Британії можуть виділити певний час, щоб вже нове керівництво змогло почати процес виходу.

«Європа готова почати процес розлучення хоч сьогодні», – заявив голова Європейської ради Дональд Туск. За його словами, він розуміє, що потрібен час, «поки вляжеться пил» в Великобританії і будуть ухвалені наступні кроки.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив здивування, що ніхто в Британії не мав плану виходу з ЄС, навіть ті, хто вів кампанію за те, щоб піти. Водночас Юнкер сказав, що у Британії «немає місяців на роздуми», і з активізацією статті 50 Лісабонського договору процедура виходу має розпочатися щойно наступник Камерона вступить на посаду на початку вересня.

За обідом з іншими лідерами ЄС, Камерон закликав їх розглянути питання про реформування правил ЄС про свободу пересування і централізацію економіки.

Але президент Франції Франсуа Олланд рішуче відкину пропозицію, заявивши, що постійний доступ до єдиного ринку ЄС якраз і залежить від чотирьох «принципів свободи» – пересування товарів, капіталу, працівників і послуг.

«Якщо вони не хочуть вільного пересування, вони не будуть мати доступу до єдиного ринку», – сказав Олланд.

На останньому для Камерона саміті ЄС його лідери дали зрозуміти, що займатимуть жорстку позицію в переговорах з Великобританією через Brexit, і це буде «запобіжником» для інших членів ЄС, охочих взяти приклад з Лондона.

«Той, хто йде з сім'ї, не може розраховувати на ті ж привілеї, що й раніше, не маючи також і зобов'язань», – сказала Меркель. Вона пообіцяла докласти максимум зусиль, щоб не допустити роз’єднання ЄС.

Жан-Клод Юнкер, в свою чергу, повідомив, що заборонив комісарів проводити будь-які таємні переговори з Великобританією, поки Лондон не виконає пункт виходу, який дає йому на це 2 роки.

23 червня на референдумі у Великій Британії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%.

XS
SM
MD
LG