Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Євросоюзу продовжується без участі британського прем’єра


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Лідери Європейського Союзу зібралися вперше в форматі 27 членів для обговорення шляхів зміцнення блоку після рішення Великобританії вийти із складу ЄС.

Британського прем’єр-міністра Дейвіда Камерона, який брав участь в перший день засідань, немає на саміті в Брюсселі 29 червня.

«Сьогодні йдеться про нас, що ми збираємося робити для нашої єдності і про підготовку до перехідного періоду для виходу Британії», – сказала президент Литви сказав Далія Грібаускайте.

Грібаускайте сказала, що їй і її колегам необхідно зосередити увагу на тому, що має значення для громадян, а не політичних еліт. Це «імміграція, економічне зростання», додалавона.

За словами дипломатів, всі 27 лідерів повинні підготувати заяву з викладом в загальних рисах, як вони планують реформувати ЄС.

23 червня на референдумі у Великобританії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Втім рішення Британії вийти з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великобританії з Європейського cоюзу.

XS
SM
MD
LG