Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Ердоган провели перші телефонні переговори після збиття Су-24


Реджеп Таїп Ердоган (ліворуч) і Володимир Путін
Реджеп Таїп Ердоган (ліворуч) і Володимир Путін

У Кремлі повідомляють, що відбулася перша телефонна розмова президента Росії Володимира Путіна і президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана після збиття Анкарою російського військового літака в минулому році.

Як повідомила прес-служба російського президента, Путін зазначив, що отримане від Ердогана повідомлення створило передумови для початку процесу відновлення спільної роботи з міжнародної та регіональної проблематики, розвитку російсько-турецьких відносин.

Також, за повідомленням, Путін заявив, що доручить уряду розпочати переговори щодо відновлення двосторонньої співпраці в торгово-економічній та інших сферах, а також щодо зняття обмежувальних заходів щодо відвідування російськими туристами Туреччини.

Як повідомляє агенція Reuters з посиланням на джерела з оточення турецького президента, розмова була дуже «продуктивною і позитивною». У повідомленні канцелярії президента Туреччини, яке цитує Reuters, йдеться, що Путін і Ердоган домовилися про особисту зустріч, а також висловили рішучість «відновити двосторонні відносини і боротися з тероризмом».

Напередодні у Кремлі заявили, що Ердоган направив лист Путіну, в якому він вибачився за інцидент. Проте Анкара заявляє, що Ердоган висловив співчуття у зв’язку із загибеллю російського пілота і вибачився перед членами його сім’ї, але не підтверджує, що було вибачення за збиття літака.

Відносини між Росією і Туреччиною різко погіршилися після того, як 24 листопада минулого року біля турецько-сирійського кордону був збитий російський бомбардувальник Су-24. Анкара запевняє, що літак вторгся у повітряний простір країни, Москва це заперечує. Після цього Росія запровадила санкції щодо Туреччини.

XS
SM
MD
LG