Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура передала до суду справу щодо командувача Чорноморським флотом Росії


Олександр Вітко
Олександр Вітко

Головна військова прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно командувача Чорноморським флотом Росії Олександра Вітка.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, справу щодо Вітка розглядатимуть за процедурою спеціального судового провадження.
Вітка обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради, організації диверсій, а також у підготовці, плануванні та веденні агресивної війни.

За даними прокуратури, з 20 лютого по 21 березня 2014 року, керуючи Чорноморським флотом Росії, перебуваючи на території Криму, організував та забезпечив вчинення підлеглими йому військовослужбовцями окупації території півострова Крим, пошкодження об’єктів, які мають важливе оборонне значення, взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України, що призвело до порушення територіальної цілісності України та заподіяння збитків у вигляді втрати всіх об’єктів державної власності загальною вартістю понад трильйон гривень.

У березні 2014 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти Олександра Вітка.

Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG