Війна, що все ніяк не скінчиться

Унікальні свідчення зсередини в’язничної системи Росії

Аміна Умарова

Сотні чеченців досі скніють у величезній російській тюремній системі, хоча широкомасштабні бойові дії в Чечні скінчилися понад півтора десятиліття тому. Більшість ув’язнена за обвинуваченнями – що їх правозахисники часто називають сфабрикованими – в участі в повстанському русі в перебігу двох руйнівних воєн між російськими військами й чеченськими повстанцями-сепаратистами. Багато хто з них пережив жахливі тортури.

Чечня

Їхні шанси вийти на волю надто примарні в атмосфері загальної байдужості за влади чеченського лідера Рамзана Кадирова, колишнього ватажка сепаратистів, якого призначила Москва, щоб тримати під контролем неспокійну північнокавказьку республіку, й який править там залізною рукою. Журналіст Радіо Свобода Аміна Умарова в перебігу семимісячного розслідування говорила з чеченським повстанцем, якого тримають за ґратами на півночі Росії вже понад десятиліття, з жінкою, яка бореться за визволення свого брата, і зі співчутливим в’язничним наглядачем – усі вони опинилися в нескінченній жахливій спіралі безкарності й насилля.

Частина перша

Сестра

Тільки чисті блакитні очі виказують у цій змученій жінці, що втратила інтерес до життя, колись гарну й енергійну Еліму. Важко повірити, що їй лише 42. Із цих років рівно третина – чотирнадцять років – присвячена спробам урятувати її єдиного брата Адама, якого забрали з їхнього дому у столиці Чечні Грозному під час зачистки й засудили до 18 років позбавлення волі. Нещодавно їй поставили діагноз: неоперабельна пухлина мозку, – і лікарі кажуть, що жити їй лишилося недовго.

«Мені вже не лишилося сліз, і серце моє вже й не болить», – каже мені Еліма (ім’я змінене), коли ми гуляємо з нею маленьким містечком попід Прагою. Я подумала було собі, що так вона й говоритиме, короткими реченнями, – та помилилася. Ми таки змогли поговорити довше.

Початок Другої чеченської війни був жорстокий. Житлові будинки, цілі квартали, містечка й села оточували й затримували не розбираючи всіх підряд. Панували насильство і практика вимагання викупів за забитих до напівсмерті людей чи продаж тіл убитих їхнім родинам. Російські військові залюбки брали гроші за «інформацію» про зниклих безвісти, що була свідомою неправдою, а потім із лайками проганяли родичів, чиїх синів, чоловіків чи братів раніше вивозили в невідомих напрямках.

Адама взяли в його домі в Жовтневому районі Грозного. Пізно ввечері 16 квітня 2000 року біля його воріт зупинилися військові УАЗи і бронетранспортер. У дім увірвалися солдати в масках і відразу почали його бити.

Серпень 1996 року – руйнування на вулиці Миру в центрі столиці Чечні Грозного. Фото - Ігор Михальов (РІА «Новості»)

Солдати звернули особливу увагу на те, що Адам читав «Декамерон» Боккаччо. Один із них жбурнув книжку на підлогу і, грубо лаючись, розстебнув при всіх ширінку й напудив на неї. Батько Адама розлютився: «Як ви можете так поводитися?» Кілька ударів прикладом знепритомнили його. А на матір Адама, яка лежала під стіною на підлозі з серцевим нападом, ніхто й уваги не звертав.

На фасаді, на віконниці, заповненій мішками з піском, білою фарбою було написано: «Начхати нам на вашу біду»

На світанку сусідка Еліминих батьків кинулася розповісти їй, що сталося, і сказала, що її батькам зовсім зле. Сусідка порадила Елімі взяти більше грошей, щоб урятувати брата, як вона сказала, «від цих ханти-мансійських виродків». «Не зробиш цього сьогодні – пізніше й слідів його не знайдеш», – кинула сусідка і втекла.

«Я була доброю швачкою, і гроші ми мали», – продовжила Еліма. Опергрупа Міністерства внутрішніх справ Росії в Жовтневому району розташувалася у триповерховому будинку, де раніше був інтернат для глухонімих дітей. Коли вона з чоловіком прийшла до головного входу, там уже було багато чеченців, чиїх синів чи братів позабирали протягом ночі. На фасаді, на віконниці, заповненій мішками з піском, білою фарбою було написано: «Начхати нам на вашу біду».

Стіни були обписані назвами міст і іменами спецпризначенців, які прибули звідти до Чечні. Один такий напис запам’ятався їй особливо: «Ми допоможемо вам померти. ОМОН УВС Ханти-Мансійського автономного округу». «Система полягає в тому, що ти ніхто, а якесь немите бидло з ґвинтівкою має твоє життя у своїх руках, – каже Еліма. – Пізніше я зрозуміла, як добре в них організований фінансовий бік. Коли даєш їм гроші, вони перестають казати: «Я його не бачив, я його не затримував». Гроші ніби зв’язували нас якоюсь домовленістю. Від них вони ніколи не відмовлялися».

Того дня Еліма взяла з собою дві тисячі доларів, але її брата не відпустили. Їй сказали прийти наступного ранку, а коли вона прийшла знову, запросили ще півтори тисячі. Прочекавши до пізнього вечора, Еліма знову пішла без брата. Наступного дня вона дізналася, що міліціонер, який узяв гроші і пообіцяв «закинути слівце» за її брата, вже поїхав до Ханти-Мансійська. Оперативник, який розповів їй про це, сказав, що тепер треба п’ять тисяч. «Тепер усе буде важче: порушили справу, так що буде суд. Але не турбуйся, твій брат живий», – сказав він.

П’ять тисяч доларів, які Еліма позичила і передала оперативникові, не дали їй змоги навіть побачити брата. Спецпризначенці дуже радо брали передачі для затриманих – їжу й одяг, – але аж потім вона дізналася, що те все вони лишали собі. Вона вже й не пригадує, хто порадив їй найняти адвоката і скільки вона йому заплатила – тільки каже, що багато грошей пішло. Кожну копійку, яку мала тоді Еліма, вона витратила, намагаючись урятувати Адама з-під арешту. Її батьки обоє померли ще до початку суду – як кажуть чеченці, згоріли з журби. Еліма продала родинний дім і Адамове авто майже за безцінь. «Я не мала більше грошей, – каже вона. – Руки мене вже не слухалися – я вже не могла шити».

Настав день суду. «До зали ввели щось згорблене й розтріпане, що ледве переставляло ноги, підтримуване наглядачами, і прокульгало до клітки для підсудних. Коли я зрозуміла, що ця кривонога істота, яку втягнули до зали, – мій брат, то мій мозок і серце просто вибухнули. Здавалося, це якесь марення, сповнене чудовиськ, і я маю просто прокинутися. Я закричала, і конвой біля дверей спершу заціпенів, а потім наставив на мене зброю. Адвокат узяв гроші, але до брата ані разу й не зайшов! А ще його там катували», – каже Еліма.

Коли його били, йому казали: «Тепер ти ніколи не матимеш дітей! Ми вилучаємо тебе з генофонду!»

«Нашвидкуруч зліплені обвинувачення були відверто абсурдні. Суддя був просто зобов’язаний виправдати Адама і звільнити його просто в залі суду – але він не наважився. Він монотонно зачитав вирок: 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за тероризм і вбивство. Але ж Адам нікого не вбивав! Від моїх клієнтів я дізналася, що той росіянин, у вбивстві якого звинуватили Адама, просто спився й помер сам. Його поховали добрі люди, і я їх знайшла. Я знайшла могилу того чоловіка і сфотографувала її. Свідки заявляли і клялися, що той помер від природних причин. Усе, що я змогла з’ясувати, я передала адвокатові. Але раптом почали діятися дивні речі. Свідки один за одним стали заперечувати те, що сказали були мені. Я бачила, що вони залякані на смерть. Адвокат «загубив» мої фотографії, дані про свідків і мої записи того, що вони казали», – каже Еліма.

Вона розповідає про тортури, яких зазнав її брат, і в неї стискаються кулаки.

«До арешту мій брат був метр дев’яносто на зріст. То був здоровий 20-річний густоволосий молодик. Йому відбили всі нутрощі, попереламували пальці. Адам відмовився ставити підпис на незаповненому бланку. Тоді його підвісили на брусі зі зв’язаними руками й ногами, щоб суглоби повивертало. А коли він так висів, йому натягли на голову целофанову торбу й зав’язали шнурком на шиї. І аж коли він став задихатися і знепритомнів, його зняли. А поки він, задихаючись, смикався, він тим спричиняв собі невимовний біль. Його поставили до стінки, змусивши простягнути руки й розставити ноги. Його били проміж ноги й кричали, що він ніколи не матиме дітей. Йому вставили до гузника рурку й запхали в неї шмат колючого дроту, а рурку вийняли. Дріт залишився там. Тут усі вони позбігалися, щоб подивитися, як цей дріт видирали разом із кишками. Це в них називається «троянда». Його змусили відкрити рота і палили паяльником, щоб він не міг ні їсти, ні пити. Спецпризначенці зробили хреста з рейок у спортзалі інтернату. До нього прив’язували затриманих і мучили їх електрострумом. Тих, хто виживав, тягнули назад до камер і кидали на холодну підлогу. Дехто швидко «ламався» і підписував усі визнання своєї вини і згоди з вироками – та їх мучили далі, просто для свого задоволення. Спецпризначенці напивалися і розважалися таким чином», – розповідає Еліма.

Адамові не пощастило особливо – через його високий зріст. Його били і за те, що він чеченець, і за те, що такий високий. Коли його били, йому казали: «Тепер ти ніколи не матимеш дітей! Ми вилучаємо тебе з генофонду!»

Еліма була у відчаї, й тут до неї прийшов «поговорити» працівник Федеральної служби безпеки Росії, відряджений до Чечні. Він назвався Сергієм Бобровим. Він запитав, коли вона вже вдягне пояс із вибухівкою, щоб стати смертницею. Вона спантеличилася, та він сказав: на її місці він зробив би саме так, щоб помститися спецпризначенцям, які «зовсім розпустилися».

«Коли я розповіла про Адама Анні Політковській у Москві, вона розплакалася. Я розповіла це все на її диктофон у редакції «Нової газети». Вона збиралася написати велику статтю про Адама й інших в’язнів-чеченців і розповісти про них у Європі. Наші хлопці багато писали їй із в’язниць. Після того, як її вбили, мене знайшли і почали погрожувати. Там же про все було на стрічці: про нашу родину, про те, як забрали Адама, про тортури, про суд, про те, кому і скільки я давала хабарів, щоб полегшити Адамові страждання. Спершу мене «витрушували» «федерали», а потім передали мене кадирівцям», – згадує Еліма.

Вона об’їздила майже всю Росію – точніше, міста, де є в’язниці. Вона не мала грошей і бралася за будь-яку роботу, від санітарки в лікарні до прибиральниці на вокзалі. В атмосфері античеченської істерії їй доводилося приховувати, що вона сама чеченка. На щастя, ніхто й не хотів бачити її документів і працевлаштовувати її офіційно, щоб не платити пенсійних і соціальних внесків.

«Ти ніхто, а якесь немите бидло з ґвинтівкою має твоє життя у своїх руках»

Ці дрібні заробітки Еліми йшли на харчі й ліки – і не тільки для Адама, а й для його співкамерників. Пізніше до витрат додалися плати за мобільний телефон: персонал колонії відбирав ці телефони, щоб потім продавати їх в’язням назад.

Еліна ночувала, де вдавалося: якщо щастило, в порожній палаті, але найчастіше в коморі серед брудної білизни. Їй вдалося отримати побачення з Адамом уперше аж через рік після того, як його відправили до колонії.

«Я взяла Адамові руки, притулила їх собі до щік і заплющила очі. Він соромився своїх поламаних пальців, але жартував, що до весілля заживе. Я робила вигляд, що в мене все добре, і запевняла його в цьому. Ми згадували про батьків, про наше дитинство, як ми купалися в річці чи збирали ягоди в лісі. Ми говорили навіть про кішку Муську чи нашого песика Тарзана. А потім, знаючи, що нас підслуховують, що за нами підглядають, я попросила його покласти голову мені на плече і зробити вигляд, ніби він заснув. Так він зумів пошепки розповісти мені про свої муки й тортури. А я гладила його по голові й відчувала, скільки на ній шрамів і ґуль. Що вони наробили з моїм братом? Будьте ви прокляті!» – каже Еліма.

Адам не здається, і тому він весь час сидить по карцерах. Він бореться не тільки за себе, а й за інших хлопців, кому ще гірше, ніж йому. Він вивчив Кримінальний кодекс і Конституцію Росії і протистоїть їм розумно. А офіцери ФСБ регулярно ходять до нього, щоб знову і знову сказати прямо: не випустять його звідти ніколи.

Адам розповів Елімі, що в’язнів-чеченців змушують признаватися у злочинах, скоєних навіть після їхнього арешту. «Їх анітрохи не цікавить правдоподібність, те, що справи просто розвалюються!» – каже Еліма.

«Чому наша молодь радикалізується? – риторично запитує вона. – Бо половину наших здорових, розумних хлопців незаконно попересаджували по тюрмах, щоб одна сіренька миршавенька людинка з КДБ могла керувати величезною державою і забезпечити збереження награбованого його попередником-п’яницею та їхнім оточенням. А решта чеченців приречена на мізерне життя. Дехто таємно втікає до Європи, інші до Сирії, яка їм цілком чужа».

Протягом багатьох років Еліма відвідала в ув’язненні сотні молодих чеченців, не знайомих їй, які лишилися без рідних. Вона приносить їм харчі й новини. На її прохання я не називаю міста й номеру колонії, де тримають Адама. Вона каже, що в Росії немає жодної в’язниці, в якій би не було чеченців, обвинувачених у тероризмі, бандитизмі чи незаконному володінні зброєю.

Частина друга

Боєць

Він зателефонував посеред ночі і сказав: «Я дзвоню з пекла». 47-річний Мовсар воював у Першій чеченській війні. Зараз він в ув’язненні в Архангельській області, засуджений до 24 років у колонії суворого режиму за тероризм і замах на основи державного ладу і цілісність Росії. Вирок слово за словом повторює вироки тисяч інших чеченців, яких схопили під час зачисток у перші роки Другої чеченської.

Він не шкодує, що брав участь у спротиві, але не може собі пробачити, що після Хасав’юртських домовленостей 1996 року, що поклали край Першій чеченській, він не залучився активно в політику Чечні, а взявся відбудовувати зруйнований родинний дім. «Моїм найпершим пріоритетом було забезпечити наш дім», – каже він.

«Я вже давно помер, тієї людини, якою я був, уже немає. Якщо є пекло на землі, то я в ньому»

У середині грудня 1994-го 27-річний Мовсар на старому батьківському авті, в овечій дублянці і плетеній шапці поїхав захищати Грозний. По дорозі він зупинився біля кав’ярні й купив велику миску чеченських сирних коржів і кілька термосів чаю для захисників столиці. Наступного дня на вулицях Грозного він підібрав собі однострій і автомат. Бійці сепаратистської армії Джохара Дудаєва не хотіли ставити під загрозу життя цивільних чеченців – їм давали тільки такі завдання, як допомагати пораненим чи розносити їжу й воду. Мовсар не приховує, що коли російські бомбардування й обстріли вигнали сили чеченського опору з Грозного, він приєднався до них. «Я захищав свою країну від військ окупанта. Президент Росії Борис Єльцин прямо закликав усіх «брати стільки суверенітету, скільки подужають». І після багатосотлітніх принижень чеченці вирішили відокремитися. Ми ані жодного пострілу не зробили на території Росії. То вони прийшли до нас зі зброєю, і ми їх зустріли зброєю. Якби вони прийшли з музикою, ми б дістали наші музичні інструменти. Мені й далі ясно, що я боровся проти російського державного тероризму», – каже Мовсар.

Солдати в масках прийшли по нього на світанку 26 лютого 2000 року. Його півсонним витягли з постелі на вулицю й кинули долілиць у калюжу сльоти. Собака розгавкався, і його відразу застрелив солдат, який стояв, курячи собі цигарку і тримаючи чобіт на Мовсаровій голові. «Ах ти чеченська тварюко, я навчу тебе, як тримати пащеку закритою», – пробурмотів солдат і загасив недопалок об голову Мовсара. Волосся на місці цього опіку так уже й не виросло.

Тим часом солдати перевертали догори дригом весь дім, щоб знайти зброю. Не знайшли. Тоді вони, й не ховаючись, винесли мішок зброї з бронетранспортера, висипали його й сказали: ось, це його. Під крик матері і дружини і плач двох малих дітей вони кинули Мовсара до вантажівки на купу холодних голих тіл, позв’язуваних по руках і ногах, і поїхали геть. Разом із Мовсаром вони забрали великий килим із вітальні, чавунні пательні, казан і кілька слоїків квашених огірків із підвалу. Вони їхали довго, з тривалими зупинками, поки не дісталися до військової частини. Там двоє солдатів-контрактників відкинули брезент і почали похмуру гру в «живий – не живий»: тіла били носаками попід ребра. Було видно, що вони роблять це не вперше. Якщо тіло стогнало, значить, живе. Якщо мовчало, його скочували до краю і скидали на землю.

Січень 2000 року – спецпризначенці МВС Росії наказують затриманим чеченським бійцям стати до стіни. Фото - ТАСС
Лютий 2000 року – російські солдати обшукують чеченців, приставлених до стіни, в чеченському селі Чернокозово. Фото - EPA / Alexander Nemenov

Живими виявилися тільки двоє: Мовсар і один хлопець, із підбитим оком і розквашеною нижньою половиною обличчя. «Хлопець хотів розплющити зліплені губи і сказати щось, але тут мене вдарили прикладом по голові, і я знепритомнів. Його я більше не бачив. Найімовірніше, він помер. Мене посадили у клітку, де не можна було ні сісти, ні встати. Там я пробув майже три тижні, з підборіддям, притиснутим до грудей, і колінами біля вух. До туалету випускали раз на день. Було так холодно, що я хотів померти. Таких кліток із людьми в них було багато. Кожні півгодини один із охоронців обходив їх і голосно бив по кришках. Про те, щоб заснути чи задрімати, й мови не було. Із цих кліток діставали на допити, на яких катували електрострумом.

Охоронець приходив, відкривав клітку, і треба було швидко виповзти, встати й іти бігцем. Нічого й казати, що я й устати рівно не міг, не те що бігти. Тоді вони жорстоко били за це. Якщо спіткнешся і впадеш, спускали собак. А на допитах завжди питали: «Де Масхадов?» Та я якби й знав, то не сказав би. Вони вимагали імена людей, які воювали. З людей щипцями здирали шкіру й виривали нігті. Підвішували за ноги, натягали целофанову торбу на голову і курили, напускаючи туди цигарковий дим. П’яти обпалювали паяльником. Били по нирках пляшками з водою, це ще найменша мука. Витягали на вулицю голими, обливали зі шланга водою і змушували стояти. Водили вішати. Коли вже переставали смикатися, знімали. І знову, і знову. Коли втрачали свідомість, давали уколи.

Після вибуху від тіл лишалися тільки пилюка, нігті й зуби. Нема тіла – нема злочину

Люди з кліток мерли десятками. Щодня інших в’язнів змушували діставати тіла. Руки й ноги мертвих були поламали й покалічені, вуха відрізані, щелепи розбиті. Тіла були аж чорні від побиттів і тортур. Нам наказували складати їх купами й закладати туди вибухівку. Після вибуху від тіл лишалися тільки пилюка, нігті й зуби. Нема тіла – нема злочину.

Наприкінці березня нас усіх повитягали з кліток і повели на якесь поле. Солдати були особливо злі. Нас усіх вишикували довгою лавою – напівголих, смердючих, – і наказали йти вперед. Ми не знали, що стояли на краю мінного поля. Ми думали, що нам будуть стріляти у спини. Один в’язень раптом побіг, як скажений, а солдати побоялися йти за ним на мінне поле. Нас змусили йти за ним, і відразу почалися вибухи. Тіла і шматки тіл літали в повітрі. Нас відразу вкрило чужою кров’ю, кишками і шматками обгорілої шкіри. А «скажений» усе біг, як у трансі. Мабуть, я в цей час почав марити, бо я бачив, як із-за хмар визирнув промінь сонця і світив тільки на нього. Я молився і йшов уперед, аж доки не кинуло в повітря й мене. Але то підірвався мій сусід-чеченець. Мене ж просто контузило й поранило уламками.

Коли всі на полі попідривалися, за нами пустили другу лаву чеченців, щоб пересвідчитися, що невибухлих мін не лишилося, і зібрати рештки того, що колись було людськими тілами. Їх змусили викопати рів і закопати там це все однією купою. Я молився, щоб уже померти там, але якось вижив. Назад до клітки мене вже не садили. Мої рани почали гноїтися, і я промивав їх тією водою, яку мені давали до пиття. Раптом, десь через тиждень, мене повезли до Чернокозова. Там мене ще побили, а потім відправили до П’ятигорська. А там – суд і вирок у 24 роки».

Мовсар відбув уже 13 з половиною років. Суд не зарахував до терміну ті шість місяців, коли його катували – мабуть, сумно жартує Мовсар, вважали, що то був санаторій. А на питання, як він пережив усі тортури, холод і голод, він має одну відповідь: «Тільки Всевишній знає. Я вже давно помер, тієї людини, якою я був, уже немає. Якщо є пекло на землі, то я в ньому. Тільки Всевишній допоможе мені й іншим чеченським хлопцям, які гниють у тюрмах – у найбільш прямому сенсі цього слова».

«Якось мене підвісили в камері майже на цілу добу, в наручниках і голого, в неймовірний холод. Сказати, що було боляче, – це нічого не сказати. Я кричав і крутився, а тоді прошепотів молитви і попросив собі смерті. Я волав до Всевишнього, і мені здавалося, що там, де був я, Його не було, і мої молитви відскакували від стін і сповзали вниз. Я бачив це і розумів, що божеволію», – пригадує Мовсар.

Він – один із чеченців, що не зламалися. Він не погоджується на «співпрацю» з в’язничною адміністрацією і відкидає її принизливі завдання. Він не писав апеляцій, не має наміру просити умовно-дострокового звільнення і загалом поводиться як той, хто знає, що ніколи не вийде з в’язниці живим. Майже весь час він перебуває у штрафному ізоляторі, де з 6-ї ранку до 10-ї вечора мусить стояти в темряві. На стінах там шар криги, зі стелі крапає вода, а на бетонній підлозі завжди по кісточки брудної затхлої води.

На початку серпня минулого року до нього прийшли працівники ФСБ. Вони передали «гарячі вітання від Рамзана Кадирова» і запропонували піти воювати добровольцем за Росію в Україні. За це йому пообіцяли волю – якщо виживе. Мовсар обрав в’язницю. Головне, каже він, – це те, що цей випадок довів йому: Кадиров чудово знає, що тисячі молодих чеченців гниють по тюрмах без жодного приводу.

Із середини серпня минулого року я втратила зв’язок із Мовсаром.

Частина третя

Наглядач

Переважна більшість тих, хто працює у в’язницях Росії, воювали чи служили в Чечні за контрактом. І це впливає на їхню роботу після повернення звідти. Тортури, катування і психологічні знущання зі в’язнів-чеченців збоченим чином підвищує їхню самооцінку й допомагає просуватися службовими сходами. Мені вдалося поговорити з в’язничним службовцем середнього рівня, що не схожий на своїх колег. Він міг би стати активістом-правозахисником, але вважає, що своєю роботою за колючим дротом він може зробити більше, щоб полегшити людські страждання.

Назвімо його Олексієм.

Олексій: Отже, я не буду називати імен, посад чи, очевидно ж, назви або місця в’язниці, де я працюю.

Аміна Умарова: Ви кілька місяців не погоджувалися говорити зі мною. Чому ви змінили думку?

Олексій: У моєму житті було багато несправедливості, і це просто замкнене коло. Я вирішив, що маю почати з себе, і я хочу спокутувати свою вину. Я не безгрішний.

Працівник правоохоронних органів біля в’язниці «Володимирський централ». Фото - Олексій Куденко (РІА «Новості»)

АУ: Чому ви працюєте у в’язниці?

Олексій: Як сказати – через Чечню, чи всупереч їй. Я опинявся там кілька разів, у дво- чи тримісячні відрядження. Перед цим, звільнившись із армії, я пішов працювати в міліцію. Це в нашому містечку була єдина робота. Нас послали з міліції в Чечню за контрактом. Нам провели дуже специфічне психологічне тренування. Я дочекатися не міг, щоб опинитися там. Я хотів відправити їх усіх до пекла. Але я відразу побачив, яка є дійсність. Я брав участь у спецопераціях затримання терористів, супроводжував групи захоплення. Але ці хлопці, крім того, що забивали до смерті «терористів», також грабували майно з їхніх домівок. Вони забирали навіть автомашини, а наші командири заплющували на це очі. Коли я повернувся, з нами попрацювали психологи, і я заспокоївся. Я навіть до священика в церкву ходив, але або він мене не зрозумів, або я його. Але потім я все одно вирішив сам розібратися, що діється з Чечнею і чеченцями, що їх гризе. Я брав книжки в бібліотеці, багато інформації знайшов в інтернеті. В наступній поїздці я думав і дивився на речі цілком інакше.

АУ: Скільки ще з контрактників ставили такі питання, як ви?

Олексій: Ніхто. Принаймні, ніхто з тих, кого я зустрічав. Уседозволеність і безкарність відриває людину від реальності. Я ж ніколи не давав однослуживцям чи начальникам найменшого натяку, що можу цікавитися чим-небудь понад те, чим, на думку влади, мав би.

АУ: Коли ви змінили так своє ставлення?

Олексій: Це було у Старопромисловському районі, на вулиці Заповітів Ілліча. Ми пішли затримувати когось, хто допомагав бойовикам. Його видав один із наших чеченських інформаторів – ми називали їх «суками». Ми прибули туди, а там його не було. Ми сиділи в засаді, а він усе не з’являвся. Хлопці були голодні, злі і вирішили відігратися на мешканцях будинку. Вони виламали двері і ввірвалися досередини. В нашій роботі головне – несподіванка, крик і психологічна атака. Свідомо використовується лайка – що грубіша, то краще. Я помітив, що це паралізує чеченців. Маленьке помешкання було скромне й чисто прибране. Там була жінка років п’ятдесяти і її син. Юнак був неприродно блідий, худий, із акуратно причесаним волоссям і великими очима. Він напівлежав на дивані, а мати годувала його з ложечки. Наші хлопці вирішили, що то поранений бойовик, а жінка лікує його.

Під крики «Встати!», «До стіни, суко!», «Руки за голову, ноги в боки, швидше!» вона встала і з засудженням подивилася на нас. І посеред цього крику й лайки тихо й чітко сказала, що її син інвалід, він не ходить, і вона зараз покаже нам його інвалідське посвідчення.

Мучителі так захоплювалися, що людям буквально вибухали черепи

У цей час у сина почався епілептичний напад, але хлопці накинулися на нього, стягнули з ковдрою з дивану на підлогу й почали бити ногами. Його, легкого, як пушинку, підкидало аж до стелі, він складався навпіл і падав на підлогу. Його мати кинулася на них як тигриця. Її вдарили так, що вона відлетіла до стіни. Юнакові пішла кров вухами й носом, а очі лишилися широко розплющені, як від здивування. Вони переступили через їхні тіла й пішли до кухні й забрали всю їжу, яку знайшли. Вони продовжили несамовито нищити все і вбивати. Того дня ця група вбила понад двадцять людей і забрала з домів п’ятнадцятьох юнаків. Мені було соромно й гидко. Я нікого не вбивав, але я був при цьому і не втрутився. Я перестав ходити з групами захоплення. Потім я почав торгувати трупами.

АУ: Поясніть, будь ласка, як це – «торгувати трупами»?

Олексій: А так. Приносять такий напівтруп, який уже обробили наші люди. Багато з таких затриманих не виживають у важких умовах. Їх мучили електрострумом в автозаках. Мучителі так захоплювалися, що людям буквально вибухали черепи. Вони палили людей паяльними лампами. Їм виривали нігті щипцями. Були в нас такі, що любили прив’язувати живих людей за танком і ганяти по дорогах і полях. Потім привозили обдерті кістяки.

Для утримання в’язнів копали ями різних розмірів. До них заливали вапно й опускали туди в’язня. А вапно ж їдуче. Згори ями закривали колодами. У більших ямах було по п’ять – шість людей. Мертві лишалися там серед живих по кілька днів. Чеченці з великою повагою ставляться до померлих, але там вони клали тіло обличчям донизу, а самі сідали на нього навпочіпки. Там же, в ямі, встати неможливо. І їм доводилося ходити під себе. Повз ями просто пройти було неможливо, такий сморід. Люди мерли як мухи.

Родичі приходили по тіла, але їх їм так просто не повертали. Звітність, і все таке. Чеченці знали, що ми маємо накази не повертати тіл, і пропонували нам грубі гроші. Ми знали, що, як правило, родина таких грошей не має, що це зібрали по крихті серед родичів, сусідів, іноді й ціле село скидалося. Цими грішми треба було ділитися з начальством. Я собі не лишав із тих викупів нічого – брав лише стільки, скільки мав передати нагору. Я мало що міг зробити. Система втягує і змушує до такого.

Прокурори й судді чудово знають про все це. Усе, чого вимагають від слідчих, – щоб вони не лишали очевидних слідів своєї «роботи», а решта саме влаштовується

АУ: Чому ви не знайшли іншої роботи?

Олексій: А, думаєте, дозволять? Та я б помер від «інфаркту», або б на мене придумали бозна-який компромат. Але правозахисник не зможе зробити стільки, скільки я.

АУ: А як ви допомагаєте?

Олексій: Я не всім допомагаю. Я не допомагаю відвертим негідникам. Можна ж відразу сказати, винен хтось чи ні. Ось був такий випадок. Привезли юнака-чеченця. Його, студента, схопили на вулиці в Москві. На нього наскочили просто через те, що він виглядав як кавказець, от він і потрапив у м’ясорубку. Багато я надивився, але те, що вони з ним виробляли… Хлопець був зовсім юний. Його ґвалтували пляшкою від шампанського, та так, що вона тріснула в нього в кишковику, і її витягли разом із нутрощами. Лікаря до нього не викликали кілька днів. Не знаю, як він не стік кров’ю чи не помер від болю. Його катували тиждень, і він підписав усе, що йому дали, сподіваючись, що на суді відмовиться від цього. Але суд визнав усе, що з нього витягли під тортурами, і дав йому 20-річний вирок. Я запитав хлопців, які це зробили: навіщо? А вони сказали, що то така його доля, і розсміялися. Знаєте, вони думають, що можуть вирішувати питання життя чи смерті.

Я теж бив людей, кричав на них і лаяв. Але коли ніхто не бачив, я робив усе можливе, щоб допомогти їм. Якщо я піду, моє місце займе якийсь жорстокий садист. Багато з них просто психопати. Вони зазнали невдачі в житті, не мали праці, були змушені платити хабарі на кожному кроці. От якісь урядовці нажилися і гарненько влаштувалися за кордоном. А ці собі кажуть: і я не гірший! Ніхто не заважає їм бити, мучити й катувати. Це просто можна робити цілком безкарно, аби ти поліпшував показники. А шефові все одно, яким чином поліпшуєш показники. Ти поліпшуєш цим його статистику, а він віддячує пільгами, преміями, званнями. А його начальники, у свою чергу, відкривають шлях його кар’єрі й доступові до всіляких благ.

Прокурори й судді чудово знають про все це. Усе, чого вимагають від слідчих, – щоб вони не лишали очевидних слідів своєї «роботи», а решта саме влаштовується. Якщо ж їх викрити, то вони без найменшого докору сумління засудять таких, як я, щоб про нас більше ніхто ніколи не почув. В’язнів-чеченців, які не ламаються і відмовляються давати слідчим потрібні їм свідчення, відправляють до в’язниць у такі місця, як в Іркутську, Владимирську, Кіровську, Свердловську, Красноярську чи Омську області, в Карелію чи Хакасію.

У тих таборах є «прес-загони», чи «загони-карантини». «Прес-загони» складаються з убивць і грабіжників із багатьма судимостями. В’язнична адміністрація влаштовує їм привілейовані умови і легке життя. Вони мають власні спортзали просто там, у таборі. Їм дозволяють отримувати більше посилок із зовнішнього світу, цигарки, алкоголь, наркотики, жінок, телевізор, мобільні телефони. До всього цього в’язничне начальство пише на них позитивні характеристики, і їх звільняють із в’язниці умовно-достроково.

АУ: Як іще ви можете допомогти тим в’язням, кого вважаєте не винними?

Олексій: Я передаю їм телефони, ліки, харчі, теплий одяг. Багато з них дуже хворі і потерпають від холоду. Я допомагаю їм відплатити насильникам із «прес-загонів» і вставляю палиці в колеса цим негідникам, коли отримую таку можливість.

АУ: Ви думаєте, є якась можливість перегляду кримінальних обвинувачень проти тисяч чеченців?

Олексій: Так, але тільки якщо режим президента Володимира Путіна впаде, а військових позбавлять звань і посад і притягнуть до відповідальності. І не тільки нинішніх, а й тих, хто вже на «заслуженому відпочинку». Для них Чечня стала даром Божим. А проблема зараз не тільки в Путіні. Уся система вважає себе понад законом і втратила зв’язок із реальністю. Вони думають тільки про своїх дружбанів, і то тільки у своїх шкурних інтересах, щоб ті не потягнули нікого за собою. Навіть якщо позбутися тих, хто на верхівці, становище у в’язницях не зміниться відразу. Це питання треба обміркувати дуже ретельно. Якби справді почали переглядати справи, то першими, кому це піде на користь відразу ж, будуть найметкіші й найпідступніші – справжні негідники. В’язнична адміністрація напише на них гарні характеристики. Бюрократія складається з заповнювання паперів, із тривалих і затягнутих процедур. А ці люди в поганому становищі, дуже поганому. Ось ми тут із вами зараз говоримо, а їх у цей самий час мучать, ґвалтують і катують. А якщо їх не катують, то вони у штрафних ізоляторах. Ви знаєте, що відбувається в російських в’язницях? Убивць, грабіжників і рецидивістів використовують для того, щоб зламати несправедливо засуджених, щоб домогтися від них визнань проти самих себе. Ці негідники й вийдуть умовно-достроково, а опинившись на волі, знову будуть грабувати й убивати.

АУ: Нелегко переконати людей на волі, що ви говорите правду і що це все дійсно відбувається.

Олексій: Проблема не в цьому. Проблема в тому, хто може сьогодні змусити Кремль помітити в’язнів-чеченців. Хто може за них заступитися?

Еліма померла в листопаді 2014 року, через півтора місяця по тому, як Аміна Умарова зустрілася з нею. Умарова не змогла зв’язатися з Мовсаром від серпня 2014 року, а з Олексієм від жовтня 2014-го.

Версію цього тексту оприлюднило Товариство Генрі Джексона (Henry Jackson Society) 13 жовтня 2015 року. Оригінальний текст уперше опублікувала російською мовою Російська служба Радіо Свобода.

Примітка від автора

Я зацікавилася темою масових затримань чеченців під час воєн і їх тривалих ув’язнень уже давно. Вся інформація про ці затримання й суди засекречена; розмови з затриманими й їхніми родичами – єдиний шлях дізнатися, що сталося. А завдяки інтернетові й таким програмам, як Viber чи WhatsApp, стає можливим поспілкуватися й із самими в’язнями.

Перша моя розмова з ув’язненим відбулася в липні 2012 року, невдовзі по тому, як Радіо Свобода передало мій перший матеріал про тяжку долю в’язнів-чеченців і заяву омбудсмана Чечні, що влада планує створити комісію для допомоги в’язням адаптуватися до життя на волі після звільнення. Важливо зазначити, що маєтність і соціальний статус родин ув’язнених відіграють дуже важливу роль у їхньому звільненні.

Після того, як та програма вийшла в ефір, мені зателефонував до редакції чеченець, що відбуває покарання біля Архангельська, і запитав: «А ви справді щиро цікавитеся цим питанням?» Після моєї позитивної відповіді настала довга пауза. «Значить, нас урешті не зовсім забули», – сказав він, зітхнувши. І розповів мені свою історію. Його засудили до 18 років позбавлення волі, з яких він на той час відбув уже 8 з половиною. Його визнали винним у влаштуванні вибуху, що стався через місяць після його затримання.

Чому ж юнак не виїхав із Чечні в розпалі Другої чеченської війни? Відповідь дуже проста, хоча російські солдати її не зрозуміють. Його мати, яка самотужки виростила його з сестрою, яка все життя тяжко працювала й мала слабке здоров’я, категорично відмовилася виїжджати. А він просто не міг залишити її саму під бомбами.

Еліма, брата якої Адама теж ув’язнили, померла від невиліковної пухлини мозку в листопаді 2014 року, десь через півтора місяця після нашої зустрічі. На той час усе, що вона мала, була купка родинних фотографій, яку вона весь час носила з собою.

Дивлячись на ці знімки, було важко повірити, що ця бліда, як привид, схудла жінка, що сиділа біля мене, колись була щасливою усміхненою жінкою з витонченими пальцями й рішучим підборіддям. Затримання Адама й його катування перевернули її життя. Вона рано втратила батьків, коханий чоловік полишив її, і всі її плани й мрії зруйнувалися.

Із Мовсаром я востаннє контактувала в серпні 2014-го. Коли я тепер дзвоню на його мобільний номер, похмурий жіночий голос говорить мені російською, що цього номера не існує. Він наче каже, що не існує вже й самого Мовсара.

Я не знаю, чи Олексій далі працює в його в’язниці.

Страх переслідування часто паралізує тих, хто згадує, як їхні діди й бабусі пошепки розповідали, як чоловіка стратили за те, що вкрав із поля колосок, чи про сусідів, які зникли без сліду назавжди. Олексій після народження опинився в сиротинці й зазнав чимало лиха у своєму житті. Але він усе-таки знайшов у своєму серці добро, щоб допомагати іншим.

Але й він вирішив більше не ризикувати. Він перестав відповідати на мої дзвінки. А познайомив мене з ним в’язень-чеченець, щоб показати, що не всі російські солдати хочуть воювати на чужій землі і вбивати невинних.

Але моє розслідування на цьому не закінчується. Воно тільки починається.
- Аміна Умарова

  • Оповідь: Аміна Умарова
  • Дизайн: Wojtek Grojec