Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратизм на Сході. Протидія. Живий блог

Краматорськ: cепаратисти відпустили заблокованих військових, але змусили роззброїтися

Шістнадцять одиниць броньованої техніки та понад півсотні військових залишили населений пункт Пчолкіне, що поблизу Краматорська. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Сьогодні впрововж дня їх блокували місцеві жителі. На момент закінчення конфлікту біля бронемашин залишалося кількасот людей. У процесі переговорів брало участь керівництво 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади сухопутних військ України, з іншого боку – так звані «зелені чоловічки». На уніформі у них були закріплені георгіївські стрічки. Ці люди були в масках та зі зброєю.

В результаті переговорів військових випустили з оточення, але вони віддали затвори і бойки від автоматів, без яких зброя не зможе вистрелити. За словами самих солдатів, вони повертаються до Дніпротетровська.
Колону української бронетехніки біля Краматорська розблокували
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Також військовики запевнили, що за час блокування сутичок з місцевими мешканцями не було. Більше того, люди приносили їм їжу, консерви та питну воду.

«Надійшов наказ, що ми повинні переїхати з пункту «А» до пункту «Б», куди саме, я не знаю. Цивільні мешканці до нас ставляться нормально. Люди просто стоять і не пускають нас далі. Кажуть, щоб ми повертались назад в бригаду», – розповів один з військових Олексій Мітков.

Беззбройними залишили не усіх військових, на кожній бронемашині один солдат зберіг автомат у бойовій готовності.
Перші підсумки 16 квітня:
  • 6 БМД відібрали в українських вояків без жодного пострілу сепаратисти у Краматорську
  • У Донецьку, Єнакієвому, Макіївці та інших містах захоплені міськради
  • Під Краматорськом блокують українську військову бронетехніку й військових
  • Такоє є непідтверджена з офіційних джерел інформація про 50 військовослужбовців-заручників.

Українська влада й силовики діють повільно, з помилками, але інакше вони зараз не можуть, заявляють військові експерти, даючи оцінку антитерористичній операції, яка розпочалася в Україні.
А от і підтвердження інформацій російських ЗМІ


І ось які надії покладає Аксьонов на Януковича:
Як повідомляє Громадське телебачення, у Маріуполі скоєно напад на українську військову частину 3057 Внутрішніх військ. Невідомі намагалися виламати ворота та вимагали від начальника частини вийти на переговори. В руках у нападників вогнепальна зброя і коктейлі Молотова.

За інформацією Громадського, поранено 12 людей, однак не уточнюється - з якого боку.
Росія масово перекидає війська до Криму?


Росія буде брати участь у завтрашніх переговорах в Женеві - якщо за ніч "не відбудеться нічого драматичного"​.

Такий висновок можна зробити з заяви заступника глави російського МЗС Григорія Карасіна, яке наводить РІА "Новости".

"Ми готуємося до цієї зустрічі без всяких передумов", - сказав він. І тут же спростував свої слова: Якщо "за сьогоднішній вечір і сьогоднішню ніч нічого кардинально драматичного на південному сході України не відбудеться" . Що буде вважатися таким, чиновник не пояснив.

Глава українського МЗС Андрій Дещиця раніше заявив, що Україна в Женеві наполягатиме на виведенні російських військ з Криму та на скасуванні рішення Ради Федерації щодо дозволу ввести війська в Україну.
За інформацією "Інформаційного спротиву" , блокують наразі 16 одиниць броньованої техніки
Американський сенатор Джон Маккейн закликав допомогти Україні озброєннями на тлі загрози з боку Росії. Про це один із провідних діячів Республіканської партії заявив, перебуваючи на військовій базі НАТО в литовському містечку Зокняй.

«Гадаю, ми маємо надати оборонні і легкі озброєння, бронежилети, прилади нічного бачення, пальне для реактивних двигунів. Є багато речей, яких українці потребують просто зараз, коли Путін продовжує порушувати їхню територіальну цілісність. Майже ганебно, як мало ми зробили дотепер. Ми не зробили достатньо, щоб допомогти Україні, ми маємо зробити набагато більше», – сказав Маккейн.
Маккейн на сцені Майдану,
Маккейн на сцені Майдану,
Сепаратисти заблокували і міськраду Єнакієва

У Єнакієвому сепаратисти заблокували входи у міськраду. Як повідомляє Укрінформ, 16 квітня сепаратисти блокували усі входи шинами.

"Для виправдання своїх дій і залякування жителів міста в хід пущена заїжджена страшилка про бойовиків Правого сектору, які нібито наближаються до міста на кількох автобусах", - повідомляє агенція.
Єнакієво, пам'ятник шахтарю
Єнакієво, пам'ятник шахтарю
Частина співробітників донецької міліції перейшла на бік сепаратистів – Ярема


Частина співробітників міліції Донецька перейшла на бік сепаратистів і перебуває в їхньому підпорядкуванні. Про це заявив журналістам перший віце-прем`єр-міністр Віталій Ярема.

«Є працівники міліції, які відстоюють позицію української незалежності й ніяк не співробітничають з сепаратистами. А є працівники міліції, які наділи георгіївські стрічки, і перебувають в підпорядкуванні сепаратистів», – сказав Ярема.
Сьогодні під Донецькою міськрадою
Сьогодні під Донецькою міськрадою


Вранці 16 квітня озброєні люди захопили Донецьку міськраду. За словами керівника прес-служби Донецької міськради, до будівлі зайшли озброєні люди в масках, більш як 30 чоловік, які розташувалися на всіх поверхах. Загарбники сказали, що представляють громадську організацію «Оплот», і висунули свої вимоги. Серед них – проведення місцевого референдуму 11 травня, але для цього вони вимагають, щоб Верховна Рада ухвалила відповідні закони для того, щоб місцевий референдум був легітимним.
Партія регіонів з'їхалася і ухвалила резолюцію. За нею виходить, що саме жителі Сходу взяли зброю в руки - через проблеми з російською мовою. Але застосовувати силу до цих "мирних протестів" не можна
Український війсковий дістав гранату, зірвав чеку та наказав людям, що блокували техніку, розійтися. Так деяким БМД вдалося вирватися з оточення біля Краматорська.
Ось що розповів заступник загону спеціального призначення про звільнення аеродрому в Краматорську від сепаратистів.
Українські БМД таки захопили


Раніше Міноборони спростовувало цю інформацію...

Російські військові мають завдання вбити кілька сотень людей, а після цього ввести війська в Україну – контррозвідка СБУ

"Задокументовано переговори, які свідчать про те, що треба вбити 100-200 людей, і після цього через півтори години на території України з'являться танки та БТРи російської армії", - повідомив один з керівників контррозвідки СБУ Віталій Найда.


Раніше ж повідомляли про те, що місцеві жителі зупиняють українську військову техніку, блокують її.
НАТО відправляє кораблі до російських кордонів

НАТО відправить кораблі в Балтійське море, Східне Середземномор'я і підсилить патрулювання повітряного простору країн Балтії, – заявив Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен за підсумками засідання Північноатлантичної Ради.
На українській бронетехніці з російськими прапорами у Краматорську і Слов’янську Донецької області пересувалися замасковані українські військові, заявляє в.о. голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв. За його словами, таким чином вони намагалися проникнути в частини, що контролюють збройні сепаратисти.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG