Доступність посилання

ТОП новини
На мітингу проти вторгнення Росії в Маріуполі, 28 серпня 2014 року
На мітингу проти вторгнення Росії в Маріуполі, 28 серпня 2014 року

Російське вторгнення. Живий блог (завершено)

Порошенко: «сталося введення російських військ в Україну»; про це говорили Рада безпеки ООН і Обама, а Путін звернувся до «ополчення Новоросії»

Сподіваймося, що цієї ночі поганих новин уже не буде, і закінчімо хоч трохи оптимістично:

Петро Порошенко тим часом теж уже поночі (принаймні, такий час публікації) продовжив консультації з Анґелою Меркель.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі і необхідні кроки для припинення агресії та налагодження діалогу для мирного врегулювання ситуації.

Петро Порошенко також закликав Ангелу Меркель докласти зусиль всередині Європейського Союзу та на міжнародній арені для підтримки України і засудження агресії.

Ангела Меркель запевнила в готовності підтримати рішучі дії з боку ЄС на найближчому засіданні Європейської Ради, яке відбудеться 30 серпня. Зокрема, Канцлер Німеччини заявила, що Євросоюз має продемонструвати солідарність з Україною.

У цьому контексті співрозмовники обговорили можливість звернення Президента Порошенка на засіданні Європейської Ради до глав держав та урядів, а також домовились про подальший інтенсивний діалог з метою швидкого реагування на розвиток ситуації у Донецькій і Луганській областях.

І ще коментарі: «Заява Путіна ясна: йдіть на переговори з бойовиками й тим самим погоджуйтеся на заморожений конфлікт, або їх стане ще більше. Росію не переможете»

Або ще кілька:

Коментують: враховуючи час публікації заяви, у Кремлі вочевидь вичікували, що скаже Обама, перш ніж натиснути свою кнопку «опублікувати» — це Саймон Шустер, московський кореспондент журналу Time.

В Україні офіційно ще не зреагували на цей час на заяву Путіна. Неофіційно твітеряни пишуть, наприклад, таке:

А ще на пару твітів дамо тільки посилання, бо публікувати їх якось не випадає — дещо недипломатичні:

https://twitter.com/olarhat/status/505106609266499585

https://twitter.com/olarhat/status/505108382232354816

А поки ми писали про докази участі російських військ у боях проти українських на території України, президент Росії Володимир Путін знову виступив із нічним зверненням — цього разу (увага!) до «ополчення Новоросії». Подамо його повністю мовою оригіналу — воно говорить само за себе (і за його автора). «Ополчение достигло серьезных успехов», ага.

Президент России Владимир Путин обратился к ополчению Новороссии

Полный текст обращения

Очевидно, что ополчение достигло серьезных успехов в пресечении силовой операции Киева, представляющей смертельную опасность для населения Донбасса и уже приведшей к огромным жертвам среди мирных жителей.

В результате действий ополчения большое количество украинских военнослужащих, участвующих в военной операции не по своей воле, а выполняя приказ, попало в окружение.

Я призываю силы ополчения открыть гуманитарный коридор для украинских военнослужащих, оказавшихся в окружении, для того, чтобы избежать бессмысленных жертв, предоставить им возможность беспрепятственно выйти из района боевых действий, воссоединиться со своими семьями, вернуть их матерям, женам и детям, срочно оказать медицинскую помощь раненым в результате военной операции.

Российская сторона, в свою очередь, готова и будет оказывать гуманитарную помощь населению Донбасса, страдающему от гуманитарной катастрофы.

Я вновь призываю власти Украины немедленно прекратить боевые действия, остановить огонь, сесть за стол переговоров с представителями Донбасса, решать все накопившиеся проблемы исключительно мирным путем.

http://kremlin.ru/news/46506

Іще трохи про ті супутникові знімки, які оприлюднили в НАТО про перебування російських військ в Україні.

На першому знімку — російські військові частини пересуваються колоною, в якій є самохідні артилерійські установки, поблизу Краснодона Луганської області, далеко вглибині території, яку контролюють російські сепаратисти. Знімок зроблений 21 серпня. Є впевненість, що техніка саме російська, бо українські війська ще не діставалися так далеко вглиб контрольованої сепаратистами території.

На другому знімку — підрозділи російської артилерії на вогневих позиціях біля Краснодона. Їх супроводжують машини постачання. Саме таким чином розташувалися б на місцевості добре вишколені професіонали, і це дає знати, що йдеться про російських військових, а не про непрофесійних бійців без спеціальних знань. Саме з такої російської артилерії недавно обстрілювали українські позиції під Луганськом у перебігу контрнаступу сепаратистів, коли вони намагалися прорвати облогу міста.

На третьому зображенні два знімки — лівий і правий — показують військову позицію з російського боку кордону, біля Ростова-на-Дону. Це приблизно за 50 кілометрів від українського пункту перетину кордону «Довжанський». Лівий знімок був зроблений 19 червня, і територія там практично порожня. Правий показує те саме місце через два місяці, 20 серпня. Чітко видно російські танки, іншу бронетехніку, вантажівки і намети. Це лише один приклад численних військових таборів, які Росія влаштувала біля кордону зі Сходом України. Багато таких сил розташовані за лічені кілометри від кордону і здатні швидко здійснити напад і відбити українські війська.

Частину техніки з таких таборів перевозять крізь кордон для постачання сил сепаратистів в Україні. Росія, пишуть у НАТО, вже місяцями надає сепаратистам важкі озброєння — танки, іншу бронетехніку, артилерію, системи реактивного залпового вогню. Їм також надають системи протиповітряної оборони, навіть після збиття малайзійського авіалайнера.

На четвертому знімку, зробленому 23 липня, видно, як виглядає, шість російських самохідних гаубиць 2С19 «Мста-С» калібру 152 міліметри на території Росії біля Куйбишева, за 6,5 кілометрів на південь від кордону з Україною і українського села Червоний Жовтень. Дула спрямовані на північ, прямо на територію України.

На п’ятому фото — ширший погляд на позиції самохідок із попереднього знімка. Не забувайте, що гармати спрямовані на північ (див. вказівник). Очевидно, що з такої позиції неможливо НЕ вистрелити на територію України. І це вочевидь не навчання: установки використовують для підтримки сил сепаратистів, які діють на території України.

Як зазначають у командуванні НАТО, оригінали супутникових знімків зробила незалежна компанія Digital Globe, і їх можна знайти на її сайті: http://www.digitalglobe.com А саме повідомлення оприлюднене на сайті командування союзних сил НАТО.

А, ні: в ЄС таки будуть обговорювати нові санкції проти Росії. Напевно, США теж долучаться.

Ага, ще Обама говорив, що ще цього дня, в четвер, він матиме ще одну зустріч зі своєю Радою національної безпеки, де обговорюватимуть і Україну.

А у відповідях він, серед іншого, нагадував, що США не розглядають ніякої можливості воєнних дій на допомогу Україні, яка не є членом НАТО, але при цьому підтверджують відданість принципові колективного захисту країн-членів НАТО.

Ну, і критики продовжують: Обама робить принципову стратегічну помилку, оціюючи ефект від санкцій за тим, яких заходів вжито (за завданою Росії шкодою), а не за тим, чого досягнено (за поведінкою Росії).

Між іншим, колись і США, і ЄС твердо говорили про третій етап санкцій, проти цілих секторів економіки Росії, в разі її воєнного вторгнення на материкову територію України…

А тепер загалом про те, що сказав Барак Обама:

— він і Анґела Меркель дійшли згоди, що саме Росія відповідальна за насильство на Сході України, що саме Росія заохочує це насильство: Росія навчає сепаратистів, озброює їх і фінансує.

Росія свідомо і неодноразово порушувала суверенітет і територіальну цілісність України, і нові фотографії російських військ усередині України роблять це очевидним для всього світу.

У результаті дій самої Росії і санкцій, які ми наклали разом із європейськими та міжнародними партнерами, Росія тепер ізольована значно більше, ніж будь-коли від закінчення Холодної війни. А продовження російського нашестя в Україну принесе Росії тільки нові втрати і наслідки.

Зустріч Комісії Україна — НАТО буде ще однією можливістю для нашого альянсу продовжити партнерство з Україною, і я чекаю на момент, коли підтверджу несхитну підтримку Сполученими Штатами України і її народу, коли я прийматиму президента Порошенка в Білому домі наступного місяця.

Це основна заява, а ще були відповіді на запитання.

Критики звертають увагу, що Обама не тільки не назвав дії Росії вторгненням, а й не дав ніяких подробиць щодо того, як він збирається зупиняти Путіна і підтримувати Україну:

У коментарях додають, що і про нові санкції він не говорив.

Після власне виступу Обама ще відповідав на запитання, серед того і про Україну:

У Петра Порошенка (звичайно, це не сам президент особисто пише) продовжують пригадувати слова Барака Обами:

Обама, серед іншого, сказав, що зустрінеться з Порошенком у Білому домі наступного місяця:

Журналісти звернули увагу, що Обама уник слова «вторгнення», говорячи про дії Росії проти України:

Петро Порошенко швидший за нас: ми ще не переклали, а президент уже реагує на слова Барака Обами:

Обама ще відповідає на запитання щодо України, а тим часом міністр закордонних справ Павло Клімкін говорить про свої контакти з верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і зі своєю колегою з Італії Федерікою Моґеріні:

Зараз перекладемо, хвилиночку.

Тим часом із приводу сьогоднішньго мітингу в Маріуполі проти російського вторгнення звертають увагу:

І ще трохи з самого мітингу:

У Маріуполі протестували проти агресії Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Президент США Барак Обама вже мав би виступати з заявою, але ще чекають.

Припускають, що становище навколо воєнного вторгнення Росії до України буде однією з тем.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG