Доступність посилання

ТОП новини

Савченко. Повернення додому. Живий блог

«Дякую, Завдяки вам я вижила!  І дякую тим, хто бажав мені зла – на зло я вижила!» – Надія Савченко вже в Україні

«Я готова покласти своє життя на полі бою за Україну» – Надія Савченко вже в Україні

  • Її обміняли на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, які також вже повернулися на свою батьківщину - в Росію.
  • Указ про їхнє помилування був опублікований на сайті президента України.
  • На сайті Кремля також опублікований Указ про помилування Савченко. За офіційною інформацією, про її помилування просили родичі загиблих журналістів ВГТРК.

Закінчуємо наш Живий Блог

Повернення Надії Савченко до України стало головною новиною дня в українських та світових ЗМІ та соцмережах. Тим часом українські аналітики вже взялися обговорювати політичну кар’єру льотчиці.

Позафракційний депутат Віктор Балога на Facebook висловив думку, що звільнення Савченко виконали «під дату» – якраз до другої річниці президентства Петра Порошенка. Водночас, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук в ефірі Радіо Свобода зазначила, що Надія «не дасть політикам себе використати».

На хвилі обговорення повернення Надії Савченко політики та пересічні користувачі соцмереж нагадують про необхідність звільнення і інших українців, ув’язнених у Росії.

А також про тих завдяки кому, став можливий «обмін» – тобто тих, хто взяв у полон російських військових, на яких і обміняли Надію Савченко.

Чому не було точної і чіткої інформації від першоджерел про звільнення Савченко?

Пояснення від прес-секретаря президента Святослава Цеголка:

Згадав як напередодні нас з Іриною Геращенко повідомили, що про факт звільнення Надії Савченко можемо повідомити лише після того, як літак з нею сяде в Борисполі. Інакше операція може зірватися.

Політики різних країн світу висловлюються щодо звільнення Савченко

«Чудові новини про те що Надія Савченко знову разом із сім’єю на рідній землі. Вона показала вражаючу силу і стійкість», — написала Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

На Росію треба і надалі здійснювати тиск, навіть попри звільнення Надії Савченко. Про це заявила співголова фракції зелених у Європарламенті Ребека Гармс.

«Москва має виконати мінські угоди, та звільнити інших ув'язнених українських громадян», — заявила Гармс в інтерв'ю DW.

«Я вітаю повернення до України викраденої та нелегально ув'язненої Надії Савченко», написав президент Латвії Раймондс Вейоніс у Twitter.

Мама Савченко написала листа російським матерям

Про це вона заявила у коментарі журналістам під час зустрічі Савченко в аеропорту. Відповідне відео розміщене у твіттері російського видання "Грани.ру".

"Я їм написала листа, російським матерям, щоб вони не посилали своїх синів до нас в Україну вбивати наших українців. І щоб вони знали, скільки їх, росіян, вже вбили", – сказала вона.

"...Тим часом нашому борту поки що не дають виліт. Надя скидає зимові чоботи, психологічно відходить- відмерзає, показує нам свій нехитрий скарб, який везе в Украіну: саморобки з паперу, які конструювала- збирала, аби зайняти себе в камері. І подарунок мамі на день народження: тарілочку, яку сама склеіла, і тоді, у березні , не могла відадти сама. І ще - два величезних пакети з листами. Це тільки ті, що отримала цього місяця!" - Ірина Геращенко розповіла деталі звільнення і прильоту Савченко в Україну.

Позафракційний народний депутат Віктор Балога вважає, що звільнення Савченко виконали "під дату" другої річниці президентства Петра Порошенка. Така думка - непоодинока в соцмережах.

Служу українському народові! - Савченко

Надія Савченко та Петро Порошенко виступають перед пресою в Адміністрації президента

Журналіст "Нової газети" Павло Канигін про те, як зустрічали Александрова та Єрофеєва в Росії:

Віра та Надія нарешту разом! дорогою до Адміністрації президента

Ірина Геращенко заявила, що до кінця місяця будуть гарні новини щодо ще двох українських політв'язнів у Росії.

Про це вона сказала в аеропорту "Бориспіль", куди прилетіла Надія Савченко.

«Дякую, Завдяки вам я вижила! І дякую тим хто бажав мені зла - на зло я вижила!» Дайте мені дорогу, без охорони!

Савченко в Україні:

"Прошу Вибачення в тих матерів, сини й дочки яких в неволі. А я – на волі!" - Савченко вже в Україні!

Порошенко привітав Надію на українській землі

Глава Європарламенту Мартін Шульц: Ми довго чекали на свободу Надії Савченко

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про помилування українки Надії Савченко.

Про це повідомив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, інформує "Интерфакс". За його словами, Родичі загиблих журналістів ВГТРК з міркувань гуманності просили Путіна помилувати Савченко, до цього вони зустрічалися з Медведчуком

Водночас, раніше сестра Надії - Віра - заперечила подання прохання про помилування від Надії

Наживо з Аеропорта "Бориспіль"

А Ви дивитеся наш стрім?

Оце день!

Як повідомляє азербайджанська служба Радіо Свобода, журналістка Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми журналістськими розслідуваннями, звільнена.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко порівнює Савченко та Єрофеєва з Александровим.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG