Доступність посилання

ТОП новини

Про що я мрію? Діти війни у таборі під Києвом

З початку літа минулого року через бойові дії чимало мешканців Донбасу були вимушені покинути свої домівки та почати життя наново. Щоб допомогти дітям переселенців із сходу України подолати психологічні наслідки війни, а батькам надати час для облаштування нового життя та пошуку роботи, у лісі біля селища Димер (45 км від Києва) активістами було створене наметове містечко «Лісова застава», яке потім перетворилося на повноцінний дитячий табір. Нині у таборі побували близько 300 дітей, всі вони – діти переселенців або воїнів АТО, загиблих і поранених.

Більшість дітей приїжджають позмінно, на 21 день, проте близько 20 проживають у «Лісовій заставі» постійно. Вони навчаються у місцевій гімназії, беруть участь у різноманітних волонтерських програмах.

З дітьми працюють психологи, більшість з яких також є переселенцями з Донецької та Луганської областей. Вони розробили програму, спрямовану на реабілітацію та базову психологічну допомогу. За словами Олега Іванова, психолога-волонтера із Сєверодонецька, багато дітей приїжджають до табору замкненими, з недовірою до оточуючих людей та світу. З допомогою спеціалістів вони навчаються домовлятись, довіряти, дружити й залишають «Лісову заставу», більш розвинутими та комунікабельними.

Табір повністю забезпечують спонсори та волонтери, які власним коштом відремонтували корпуси санаторію 50-х років і які допомагають «Лісовій заставі» всім необхідним.

Кореспондент Радіо Свобода поцікавився у дітей, про що вони мріють, знаходячись так далеко від рідної домівки.

БІЛЬШЕ

Зображення 16x9

Сергій Коровайний

Фотожурналіст, візуальний сторітелер. У 2018 році повернувся в Україну із США, де навчався на магістерській програмі з Visual Storytelling як стипендіат Програми імені Фулбрайта. Працюю з фотографією, відео та технологіями віртуальної реальності. Як фотожурналіст працював із українськими та міжнародними медіа: Financial Times, Society, KyivPost, Радіо Свобода, The Ukrainians, Astana Times. Також співпрацював із ООН, ОБСЄ, DRC/DDG, Американською торговельною палатою в Україні, Британською Радою, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

XS
SM
MD
LG