Доступність посилання

ТОП новини

Організація Об'єднаних Націй тримає у центрі уваги проблеми територій, уражених радіацією внаслідок Чорнобильської аварії, і проблеми людей, які там мешкають


Організація Об'єднаних Націй тримає у центрі уваги проблеми територій, уражених радіацією внаслідок Чорнобильської аварії, і проблеми людей, які там мешкають

Київ, 26 квітня 2002 - Минає шістнадцята річниця від дня Чорнобильської катастрофи, унаслідок якої потерпіли від радіації мільйони людей в Україні, Росії та Білорусії. Тридцяти-кілометрова зона навколо атомної станції перетворилася на символ біди планетарного масштабу. Українська влада демонструє зону і “Саркофаг” над мертвим реактором на ЧАЕС, але намагається не перейматися проблемами людей, які мешкають у зоні. Хоча якраз ці люди і ця зона перебувають у центрі уваги міжнародної спільноти, про що поінформував журналістів під час відвідин Києва Координатор ООН із Чорнобильських питань Кендзо ОСІМА:

“Організація Об'єднаних Націй тримає у центрі уваги проблеми територій, уражених радіацією внаслідок Чорнобильської аварії, і проблеми людей, які там мешкають. Міжнародна спільнота повинна налагодити співпрацю безпосередньо з місцевими органами влади, які дбають за місцеві громади, скажімо, на Житомирщині та Київщині – у населених пунктах, які є Чорнобильською зоною.

Час переходити на новий, конструктивніший рівень співпраці: від надання гуманітарної допомоги – до концентрації зусиль на розробці проектів розвитку тих територій, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Від одноразових акцій – до забезпечення соціального захисту населення, яке живе на уражених радіацією територіях.

ООН - разом з урядами держав, що потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи – розробляє нову стратегію співпраці, яка передбачає розробку й упровадження проектів соціальної реабілітації населення, що мешкає на радіаційно забруднених землях і поблизу ЧАЕС. Мої зустрічі з українськими урядовцями засвідчили, що Україна готова до такої співпраці”, - вважає пан Осіма.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG