Доступність посилання

ТОП новини

Григорій Омельченко вимагає розслідування обставин продажу за заниженою ціною українських стратегічних компаній


Григорій Омельченко вимагає розслідування обставин продажу за заниженою ціною українських стратегічних компаній

Київ, 19 червня 2002 - Верховна Рада України звернулася до Генеральної прокуратури і Служби безпеки з проханням розслідувати обставини продажу іноземцям державних контрольних пакетів акцій компаній “Укрнафтопродукт”, “Ексімнафтопродукт”, “Київміськнафтопродукт” та “Кримнафтопродукт”. За даними автора депутатського звернення, народного депутата Григорія Омельченка, внаслідок цієї операції українській державі було завдано мільярдних збитків.

У 2000 році контрольні пакети трьох компаній - “Ексімнафтопродукт”, “Київміськнафтопродукт” та “Кримнафтопродукт” були передані “Укрнафтопродуктом” кіпрській компанії Bevalo Investmets Limited як заставу за не поверненим кредитом у 3 мільйони доларів. У квітні минулого року президент Кучма назвав злочинними дії деяких керівників “Укрнафтопродукту”, які сприяли відчуженню контрольного пакету акцій “Ексімнафтопродукту” за заниженою ціною. Тоді глава держави доручив Генеральній прокуратурі розслідувати цю справу, а урядові наказав скасувати постанову про утворення холдингу “Укрнафтопродукт”. Як перше, так і друге завдання виконано не було. Хоча Фонд державного майна та Генеральна прокуратура і намагалися, щоправда, безуспішно, повернути акцій цих чотирьох підприємств у державну власність.

Григорій Омельченко твердить, що контрольні пакети цих підприємств з порушенням чинного законодавства було продано бельгійській компанії Tractebel і “Казахойл”. За словами народного депутата, окремі обставини операції купівлі-продажу розслідують правоохоронні органи Бельгії. Зокрема, за словами народного депутата, останні вже встановили, що “Казахойл” володіє контрольним пакетом акцій української державної холдингової компанії “Укрнатфопродукт” та її фінансовими структурами, які неодноразово залучалися до операцій із відмиванням грошей за кордоном. Як каже Григорій Омельченко, він володіє інформацією і про перерахування частини коштів на рахунки українських посадовців:

«Мною була отримана інформація і її повинна перевірити Служба безпеки України і Генеральна прокуратура, що відмиті компанією “Казахойл” і “Укрнафтопродуктом” валютні кошти, а це сотні мільйони доларів, перераховувалися на закордонні особисті рахунки посадовців Казахстану і України, та рахунки, ними контрольовані. Мною також отримана інформація, і вона має підтвердження, що у травні цього року анонімні іноземні особи стали власниками контрольних пакетів акцій трьох стратегічних нафтових підприємств України – одеського “Ексімнафтопродукту”, “Київміськнафтопродукту” та “Кримнафтопродукту” загальною вартістю 1 мільярд доларів. Не виключається, що ці акції через підставних осіб отримали українські високопосадовці.»

В “Укрнафтопродукті” поки що утримуються від будь-яких коментарів щодо нинішніх заяв Григорія Омельченка. Хоча раніше у холдингу радіо “Свобода” і підтверджували, що 49 відсотків акцій холдингу належить торговому дому “Укрнафтопродукт”, який повністю контролюється “Казахойлом”.

Перший заступник голови Фонду державного майна Михайло Чечетов заявив, що зараз його відомство не втручається у справи холдингу, хоча раніше воно мало претензії до “Укрнафтопродукту”.

«Там був створений холдинг і це прерогатива холдингу, що йому робити. Якщо хтось вважає, що щось не так, то він має повне право опротестувати це у суді. Фонд державного майна не займався продажем акцій. Свого часу, коли Фонд вважав, що холдинг перевищив свої повноваження під час складання угод застави, він, відстоюючи державні інтереси, намагався через суд опротестувати це рішення. Але це так довго тягнулося, що я вам нічого вам не можу і сказати на якій стадії ця справа “зависла”. Якщо ж говорити про звернення Омельченка, то можна вважати, що він виступив з наших позицій,» - зазначив Михайло Чечетов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG