Доступність посилання

ТОП новини

В Україні утворена Тимчасова слідча комісія з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю та військовим майном


В Україні утворена Тимчасова слідча комісія з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю та військовим майном

Київ, 11 липня 2002 – Сьогодні Верховна Рада України утворила Тимчасову слідчу комісію з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю та військовим майном і їхньої незаконної передачі в інші країни. Її очолив позапартійний, заслужений правник України, член фракції комуністів Сергій Сінченко. У Верховній Раді попереднього скликання пан Сінченко вже очолював тимчасову слідчу комісію з питань незаконної торгівлі зброєю, а також комісію з трастів.

Про те, як знову утворена комісія планує проводити своє розслідування, наша кореспондентка розмовляє з головою комісії Сергієм Сінченком.

Марина Пирожук:

Пане Сінченко, у західній пресі було достатньо публікацій стосовно того, що Україна здійснювала незаконний продаж зброї. Чи буде очолювана Вами комісія ініціювати порушення кримінальних справ у разі, якщо цей факт буде вами підтверджено?

Сергій Сінченко:

Коли працювала та слідча колишня комісія, то вона була обмежена терміном 1991–1998 років, і пізніше ми не мали права. А по цьому питанню ми ще далі будемо розбиратися. У нас, за матеріалами нашої колишньої комісії, десь десяток кримінальних справ мали бути порушені Генеральною прокуратурою, але, на жаль, діяльність комісії була припинена, і це діло не доведено до кінця. Тому, я думаю, ми знову почнемо порушувати питання, які стояли.

Марина Пирожук:

Чи є у Вас відомості про те, яких збитків зазнала Україна внаслідок незаконної торгівлі зброєю, військовим майном та його незаконною передачею в інші крани?

Сергій Сінченко:

На думку наших експертів, державі Україна за 7 років завдані збитки приблизно на 5 мільярдів доларів.

Марина Пирожук:

Це збитки від незаконного продажу зброї й майна?

Сергій Сінченко:

І зброї, і майна, і всього іншого. А про інші незаконні передачі я скажу так: у нас до цього часу поки що немає закону. Кабінет міністрів спромігся тільки зараз надати проект постанови саме по цих питаннях. Ми будемо активно підтримувати той законопроект. Із України просто було вимито оці 5 мільярдів доларів за сім років. Те, що коштує, наприклад, мільйони, продавали за копійки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG