Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Масові поховання у Жовкві, про які радіо Свобода повідомило ще у травні, ймовірно, справа рук радянського НКВД. Спеціальний репортаж із монастиря Отців Василіан


Прямий Ефір: Масові поховання у Жовкві, про які радіо Свобода повідомило ще у травні, ймовірно, справа рук радянського НКВД. Спеціальний репортаж із монастиря Отців Василіан

Київ-Прага, 19 липня 2002 - Ведучі - Юлія Жмакіна у Києві, Ольга Буряк у Празі. Гості студії: експерт Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов, голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель, генеральний директор Першої інвестиційної групи, віце-президент Київського банківського союзу, бізнесмен Борис Соболєв та на телефонному зв’язку зі Львова голова Львівського обласного товариства Меморіал Євген Гринів.

Ольга Буряк

Наостанок ми поговоримо про жахливу знахідку монахів церкви Отців Василіан у Жовкві, що на Львівщині. Радіо “Свобода” ще у травні повідомило про масові поховання людей у підвалах монастиря. Повідомляє наша львівська кореспондентка Галина Терещук:

Усі келії й коридор, розташовані під церквою Жовківського монастиря, вже розчищено. Як сказали студенти медуніверситету, яких залучили до цих сумних розкопок, знайдено рештки 145 дорослих і 70 дітей. Людські кості зберігають в одній з кімнат у приміщенні районного архіву. Особисто я була приголомшена, коли побачила десятки черепів дітей, кісті, розкладені на білому папері на столі. Серед людських решток було знайдено кіноплівку, яку вже передали в управління СБУ, також пляшку з надписом “Пиво польське”, шматки поліетилену, подерті фотокартки. У той же час, жодного шматка одягу. Імовірно, що тіла замордованих людей у монастирські підвали скидали голими. За словами патологоанатомів, їм буде важко встановити, як саме було закатовано дітей. На кістках не побачили явних ушкоджень. Асистент кафедри анатомії Львівського медуніверситету Пальтов Євген каже:

“Є пару черепів із кульовими пораненнями, є з травмою тупим предметом, один череп – травма сокирою”.

Лише спеціальна судово-медична експертиза може дати відповідь на питання, якою смертю загинули люди. Коли саме були закатовані ці люди – чи це місцеві мешканці, вояки УПА, яких у цьому районі було багато, та їхні родичі – точно відповісти на ці запитання сьогодні ще неможливо.

Старші люди у цьому містечку і досі бояться говорити на цю тему. Кажуть лише, що у 1939-му –41х роках у Жовкві часто безслідно зникали цілі родини. У вересні 1939 року, коли на ці землі прийшли “совєти”, вони закрили усі монастирі, виселивши з них монахів. З приходом німецьких військ монастирі знову були відчинені. Мешканці згадують, як наприкінці 40-х у страшні ночі з Жовківського монастиря було чути жахливі крики. Тоді там господарював підрозділ НКВС. Попри те, що місцева прокуратура порушила кримінальну справу за фактом знайдення у монастирі масового захоронення, донині ще ніхто з мешканців не дав свідчень у справі знахідки у монастирі. Можливо тому, що жовківчан у цій справі ще офіційно ніхто не розпитував.

Сьогодні я побувала у львівському державному архіві. Там зберігають партійні архіви, починаючи з 1939 року. Цікаво, що основна їхня маса залишається зовсім невизначеною, але за словами працівників архіву, у тих матеріалах, якщо і є щось – то загальні дані. Адже НКВДисти офіційну статистику своїх убивств не вели. Зауважу, що трагічна знахідка в Жовкві мало цікавить місцеву владу. Скажімо, голова районної адміністрації побував на розкопках лише кілька днів тому після того, як ними зацікавилася преса. Відтак, є небезпека, що про знайдені людські рештки у монастирі можуть просто забути.

Ольга Буряк

З нами на зв’язку голова Львівського обласного товариства “Меморіал” Євген Гринів.

Наскільки є підстави припускати, що це тіла воїнів УПА, їхніх дружин і дітей?

Євген Гринів

Я би не робив таких висновків, що це стосується воїнів УПА. Це передчасне припущення. У той же час я б не зовсім погодився з інтерпретацією, яка пролунала в ефірі, що швидше за все це жертви періоду 1939-41 років. Працівники “Меморіалу” разом з іншими працівниками знайшли під час розкопок частину фактичних матеріалів, які дають підстави говорити про інший період. Так, наприклад, знайдені радянські гроші, копійки чеканки 1937 року, 28-го й остання 46-о року – три монети. Це говорить про те, що це період не довоєнний, а післявоєнний.

Ольга Буряк

А чи є у Вас якісь припущення, хто саме так по-звірячому вбивав?

Євген Гринів

Поки що ми не можемо робити передчасних висновків. Але ми маємо розпорядження нашого губернатора львівської області Мирослава Янкеля, яке стосується всіх питань перепоховань, воно називається “Про підготовку перепоховання останків Жовкви та міста Городка. Є комплексна програма, яка називається "Комплексна програма з питань шанування пам’яті жертв війни і політичних репресій”, ухвалена на обласній сесії. У доручені написано провести архівні дослідження щодо ідентифікації північних приміщень, також забрати інформацію у старожилів про історію монастиря у 1956 році. Виконавці – прокурор Жовківського району, СБУ. Описана широка програма облдержадміністрації, яка активно співпрацює зі львівською організацією “Меморіал”. Фактично цим питанням займаються дві структури.

Ольга Буряк

Я Вам дякую. Професор історії, керівник центру історичної політології Юрій Шаповал припускає, що такі масові поховання виявлятимуть ще не раз.

(запис)

Юрій Шаповал

Мене як історика цей випадок не дивує, оскільки ми маємо місця таких поховань у Дем’яновому лазі на Івано-Франківщині. Ми маємо сліди таких масових поховань у нас у Києві у Биківні. Ми маємо жахливу історію, яка ще не до кінця розкрита у Вінниці. Адже на могилах людей, яких ховали таємно НКВД-сти тепер знаходяться якісь розважальні кімнати, якісь незрозумілі заклади. Тобто ця історія є лише фрагментом, як мені здається, цієї величезної трагічної мозаїки репресивного часу. І я би хотів просто сказати як історик наприкінці 80-ї років – початку 90-х такими пошуками займалися ініціатори чи то з товариства “Меморіал”, чи з якихось громадських об’єднань...

Ольга Буряк

Нам час прощатися, шановні слухачі. До наступної зустрічі у “Вечірній Свободі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG