Доступність посилання

ТОП новини

У Бонні відбувається четвертий Міжнародний фестиваль музики для кінофільмів. Цього року на перегляді була представлена також Україна


У Бонні відбувається четвертий Міжнародний фестиваль музики для кінофільмів. Цього року на перегляді була представлена також Україна

Берлін, 28 червня 2002 - Україну представляв у Бонні молодий київський композитор Юхим Гофман. Він написав музику для фільму “Шум вітру” режисера Сергія Маслобойщикова. У картині показано сімейну драму, в якій жінка у своїх почуттях розривається між чоловіком та коханцем. Її малолітній син, відчуваючи з одного боку прив'язаність до слабовільного батька, прихильно ставиться також до коханця матері, в якому йому подобається сила характеру. Зрештою, не впоравшись із своїми почуттями, хлопчик тікає з дому. При написанні музики для цієї картини Юхим Гофман використав мотиви пісні Франца Шуберта “Лісний король”.

Щоправда, український саундтрек так і не став лауреатом конкурсу, але вже сама участь у боннському фестивалі свідчить про те, що до українського кіномистецтва ставляться, принаймні, з інтересом. Адже в конкурсі могли взяти участь лише 14 фільмів, при цьому до організаторів фестивалю надійшло понад 300 заявок. Вартим уваги є те, що відбираючи конкурсні роботи, члени жюрі намагалися відійти від так званого американського “мейнстріму”, шукаючи нові таланти й напрямки в кіномистецтві та музиці.

Одна з головних цілей боннського міжнародного фестивалю – узагалі привернути увагу до такого жанру, як музика в кіно, оскільки останнім часом творчі пориви композиторів дедалі сильніше гальмуються обмеженими бюджетами кінокартин. Як зазначив один із членів жюрі фестивалю Харальд Бантер, нинішнє покоління композиторів вимушене вдаватися, наприклад, до використання синтезаторів, а не оркестрів, які дуже дорого коштують. Як зауважив Юхим Гофман, проблеми українських композиторів, що пишуть музику для кіно, загострюються ще й загальною кризою в українському кіновиробництві. Оскільки в Україні зараз знімається дуже мало фільмів, композитори дедалі частіше змушені шукати можливості за кордоном для того, аби реалізувати себе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG