Доступність посилання

ТОП новини

Кримські журналісти протестують проти підтримки російським Фондом захисту гласності комуніста Грача


Кримські журналісти протестують проти підтримки російським Фондом захисту гласності комуніста Грача

Симферополь, 3 травня 2002 - Керівники чотирьох кримських журналістських організацій 3-го травня, в Міжнародний день захисту журналістів, висловили протест проти підтримки з боку московського Фонду захисту гласності колишнього спікера кримського парламенту, комуніста Леоніда Грача, який чимало зробив для утисків у Криму гласності й свободи преси.

У поширеному в п’ятницю відкритому листі керівників Комітету з моніторингу свободи преси, Асоціації вільних журналістів Криму, Кримського Центру незалежних політичних дослідників і журналістів і республіканської організації Національного Союзу журналістів України до голови московського Фонду захисту гласності Олексія Симонова висловлений протест із приводу підтримки цією авторитетною правозахисною організацією політика, який перебуваючи при владі спирався на сили, що усіляко утискували незалежну пресу.

Днями прес-секретар екс-спікера кримського парламенту Леоніда Грача поширила звернення цього Фонду до Президента України Кучми, голови Верховного Суду Бойка і генпрокурора України Потебенька, де пан Симонов, цитую: «звертає увагу на судовий пресинг, якому піддається Леонід Грач і висловлює свій протест проти використання вищезгаданого юридичного тиску на законно обраного депутата Верховної Ради АРК», кінець цитати. У цьому ж документі Олексій Симонов висловив сподівання на те, що, цитую: «необґрунтований тиск на Леоніда Грача буде припинений», кінець цитати.

У відкритому листі, яким відгукнулися кримські журналісти, вони пишуть, що не наполягатимуть на своїй оцінці Леоніда Грача, політичного діяча, який зробив небезуспішну спробу встановлення в регіоні авторитарного режиму, який представляє політичну силу, що у минулому принесла чимало лиха і горя кримчанам, що дотепер не покаялася за злочини не тільки сталінських, але і більш пізніх часів, що дотепер намагається роз'єднати кримчан за національною й релігійною ознакою, що, перебуваючи при владі в Криму останні 4 роки, чимало зробила для того, щоб обмежити гласність і свободу преси.

Водночас, кримські журналісти висловили свій подив і розчарування тим, що Фонд захисту гласності надумав захищати лідера кримських комуністів, донедавна – найвисокопоставленішого кримського чиновника, який тепер критикує «київський режим» з тим же рвінням, із яким ще кілька місяців тому захищав. Кримчани здивовані, що Фонд за останні роки жодного разу не висловився на підтримку кримських журналістів і засобів масової інформації АРК. Вони не почули голос солідарності московських колег, коли кримська влада тиснула на місцевих журналістів. Натомість Фонд своїм авторитетом підтримав політика, який, на думку авторів відкритого листа, зараз усе ближче до того, щоб уособлювати не тільки лицемірство і популізм, але і політичний екстремізм, нетерпимість, сепаратизм, міжнаціональну й міжрелігійну ворожнечу. Кримчани усе ж висловили сподівання, що все-таки почують голос Олексія Симонова та очолюваного ним Фонду захисту гласності на підтримку кримських журналістів, журналістів усієї України, які виконують свій професійний обов’язок у дуже складних політичних та економічних умовах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG