Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Генеральний секретар ООН нагадав українським депутатам про їх ключову роль в практичному застосуванні демократії


Прямий Ефір: Генеральний секретар ООН нагадав українським депутатам про їх ключову роль в практичному застосуванні демократії

Київ-Прага, 4 червня 2002 - В київській студії працює Юлія Жмакіна. Гості київської студії: Микола Онищук - народний депутат від фракції «Єдина Україна» та Геннадій Удовенко - колишній голова Сесії Генеральної Асамблеї ООН, народний депутат, голова Народного Руху України

Передачу з Праги веде Ольга Буряк

Ольга Буряк

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан сьогодні вранці виступив в українському парламенті. Про що він говорив із депутатами розповість наш парламентський кореспондент Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

Виступ з парламентської трибуни Кофі Аннан почав з історії і наголосив, що з часу Другої Світової Війни європейські нації прагнули залишити позаду войовничий націоналізм минулого і увійти у майбутнє відповідального урядування, поваги до прав людини й гармонії на континенті. Україна була частиною цього процесу, вона здійснила світлий крок, відмовившись від використання ядерної зброї. Вона реформує економіку, докладає значних зусиль для подолання державної монополії й запровадження правил і регуляційних норм, які заохочуватимуть інвестиції і дозволять вивільнити творчу енергію власного народу. Кофі Аннан зазначив, що в Україні, де перехід до демократії й поступ до ринкової економіки здійснюється одночасно, повинні усвідомлювати небезпеку того, що демократія може втратити підтримку населення через високу соціальну ціну, пов’язану з таким переходом. Звертаючись до народних депутатів, Кофі Анан наголосив, що вони мають дати приклад мирного діалогу і забезпечити, щоб усі голоси суспільства знаходили місце в парламентських дебатах. Прокоментувати виступ генерального секретаря ООН я попросив члена фракції «Єдина Україна» Богдана Губського

Богдан Гунський

Візит Кофі Аннана до України – дуже видатна подія у громадському житті нашої держави. По-перше, це визнання нас реальною державою, яка має вплив на світові інтеграційні процеси. По-друге, цей візит до Верховної Ради є символічним - краще нам домовитись і працювати спільно, аніж роздирати протиріччями Верховну Раду й суспільство.

Віктор Міняйло

Дещо іншої думки про перебування Кофі Аннана в Україні голова соціалістичної партії Олександр Мороз.

Олександр Мороз

Це нормальний протокольний візит, і програма його перебування засвідчує саме про такий характер його поїздки. Він відвідав музеї, побував у Печерській лаврі, зустрівся з керівниками за протоколом. Тільки під час проведення зустрічі з представниками парламентської фракції йому було сказано, що в Україні не все так добре, як йому розказували. Наскільки був щирим Литвин, я не скажу, але, за його словами, Кофі Аннан залишився задоволеним зустріччю з представниками фракцій, де йому було сказано деякі речі прикрого змісту щодо ситуації в Україні, про відсутність у нас демократії, узурпацію влади. Але також було сказано про те, що у нас вистачає політичних сил, щоб боротися за демократію, і ми її, звичайно, виберемо.

Ольга Буряк

Нам відомо, що генеральний секретар ООН мав нагоду поспілкуватися з опозиційними до влади партіями, які вважають, що влада грубо порушує демократичні принципи. Як Кофі Аннан реагував на голос опозиції?

Геннадій Удовенко

Реагував дуже спокійно. З боку опозиції я б не порушував ті питання, тому що ми ставимо генерального секретаря ООН у незвичну для нього ситуацію. Генеральний секретар знаходиться на службі у держав-членів ООН. Не прийнято критикувати владу держави, яку він відвідує з офіційним візитом. Це моє тлумачення, яке не поділяють мої колеги.

Юлія Жмакіна

Пане Удовенко, Ви мали зустріч із генеральним секретарем ООН?

Геннадій Удовенко

Я був на цій зустрічі у Верховній Раді не як представник фракції, а як колишній президент Генеральної Асамблеї ООН. Також я був на офіційному прийомі на честь генерального секретаря та на обіді, який улаштував президент. Ми спілкувалися з Кофі Аннаном досить тривалий час. Недавно перебуваючи у Нью-Йорку на сесії Ради президентів Генеральної Асамблеї, я також зустрічався з ним.

Юлія Жмакіна

Пане Удовенко, наскільки серйозно ООН відстежує ситуації у таких представницьких органах влади як парламент? Чи реагує ООН на недемократичні прояви у країнах, що декларують свою демократичність?

Геннадій Удовенко

Є комісія ООН із питань прав людини. Україну щойно обрали членом цієї комісії на 3 роки. Ми виграли вибори, тому що було кілька кандидатів, і таємним голосуванням перемогла Україна. Також є ряд міжнародних конвенцій – Конвенція про забезпечення прав жінок, Конвенція про запобігання дискримінації, Конвенція про запобігання застосування тортур. Кожен рік чи два держава повинна представляти доповідь про виконання цієї конвенції. Кожне подання ретельно розглядають експерти, після чого висловлюються претензії до держави.

Ольга Буряк

Тобто в ООН зараз немає претензій щодо України?

Геннадій Удовенко

Я б не сказав, що претензій немає. Коли ми подаємо звіти про виконання конвенцій, висловлюються претензії до України. Ці претензії уряд повинен враховувати у своїй діяльності.

Ольга Буряк

Пане Онищук, спікер парламенту Володимир Литвин вважає візит генсека ООН підтримкою Україні на її шляху до демократії. А Кофі Аннан сказав, що одним із завдань парламенту в Україні є організація діалогу між різними за поглядами та інтересами групами. Як Ви гадаєте, нинішній парламент справляється з таким завданням?

Микола Онищук

Хотів би сказати ще про одну рису цього візиту. Очевидно, він свідчить про те, що ООН і зокрема її керівництво теж змінюються. Та обставина, що тепер генеральний секретар частіше їздить до держав-членів ООН, свідчить про цю реформу в ООН. Візит не виходив за межи політичної культури діячів західного типу у випадках, коли вони відвідують Україну. Парламент звернув увагу на загальну толерантність виступу Кофі Аннана та на ту політичну культуру, із якою він звернув увагу на основні політичні та економічні проблеми в Україні.

Микола Онищук

Ви запитали мене, що одна з цих проблем, яку порушив, стосувалася якраз того, що і парламент, який представляє все українське суспільство повинен мати можливість і бажання діяти в межах і з метою національної злагоди. Зараз тяжко спроектувати в ідеальному вигляді цю проблему парламенту, тому що сьогодні ще не закінчено формування керівних органів Верховної Ради, зокрема, парламентських комітетів. Важливо, що саме сьогодні цей політичний процес почав рухатися в напрямку політичних консультацій і щойно вони завершені. Здається, що лідери парламентських фракцій уже починають «нащупувати», якщо так можна сказати, основні шляхи для подолання тих складнощів , які склалися сьогодні в українському парламенті.

Ольга Буряк

Пане Удовенко, Кофі Аннан нагадав депутатам ще раз, що саме вони відіграють пріоритетну роль в утвердженні демократії. Чи є, на вашу думку, український парламент сам демократичним?

Геннадій Удовенко

Ви задаєте дуже складне питання. Парламент лише почав функціонувати.

Юлія Жмакіна

Пане Удовенко, ви ж уже пережили спікеріаду, мають бути якісь висновки?

Геннадій Удовенко

Спікеріада нав’язана. Ми не визнаємо, що керівництво парламенту обрано демократичним шляхом. Усі прекрасно знають, як формувалася ця потрібна цифра - 226.

Парламент повинен відповідати на ті виклики суспільства, які сьогодні стоять перед українським парламентом.

Віктор Ющенко, блок «Наша Україна», ми проголосили на виборах гасло головне - консолідація суспільства. В парламенті ми робили все, щоб консолідувати демократичні сили, якомога швидше вирішити організаційні питання і почати роботу парламенту. Але це не так сталося.

Сьогодні Кофі Аннан говорив багато про необхідність розвитку демократії у нашій державі. Він досить толерантно говорив про це. Хотів би сказати, що його у парламенті досить тепло парламентарі зустріли. Це не завжди буває у парламенті нашому, коли іноземні гості виступають. Це свідчить про симпатії, які він викликав під час свого перебування в Україні.

Ну, а демократичність парламенту, це буде залежати від визнання найбільшою фракцією парламенту підсумків виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG