Доступність посилання

ТОП новини

Українська мова зникла з ФМ ефіру Одеси...


Українська мова зникла з ФМ ефіру Одеси...

Одеса, 27 червня 2002 - Національна Рада з питань телебачення й радіомовлення України знову продемонструвала дивну позицію. В Одесі, де у ФМ ефірі українську мову не почути, позбавлено ліцензії Одеське обласне державне “Радіо на Троїцькій”. Її передано російськомовному товариству з обмеженою відповідальністю “Вірменське радіо - Україна” зареєстрованому у столиці України Києві.

І хоча в Одесі працюють вже два “Вірменських радіо”, жодне з них не має відношення до вірменської діаспори в Одеській області. Згідно з моніторингом, який провела Національна ж Рада, її представництво в Одесі у квітні – травні, у “Вірменського радіо” в ефірі нуль відсотків української мови і одна й одна десята відсотка вірменської мови.

У конкурсі за ФМ частоту, де вело мовлення й Одеське обласне державне україномовне радіо, брали участь одинадцять телерадіокомпаній з Одеси, Києва, Донецька та Харкова.

Одеське обласне радіо, за словами її головного редактора Сергія Комара, мала приоритетне право на ліцензію, бо вже працювало на цій частоті і є україномовними і виконуємо вказівки Національної Ради з питань телебачення й радіомовлення у мовній площині.

Саме тому останнє рішення було несподіваним.

До речі, заяву про надання частоти у ФМ ефірі мали б розглядати протягом місяця, а не року як було у цьому випадку.

Працівники Одеського обласного державного радіо вже звернулися зі зверненням до Президента України.

Як повідомив головний редактор Одеського обласного радіо Сергій Комар:

“Ми не згодні з таким рішенням Національної Ради. Уже підготовлено позов до господарського суду міста Києва.

Ми вважаємо, що порушено наші права. Ненормальною є ситуація коли україномовне державне радіо добивається права на існування через суд.

ФМ частоти були єдиною перспективою розвитку обласного радіо, яке має понад 70 - літню історію. У жовтні 1999 року з 70-літтям нас привітав Президент України Леонід Кучма.

Ми звернулися до Президента з проханням підтримати нас і у цю тяжку хвилину, не допустити закриття радіо. Прикро, але рішення це було прийнято у переддень Конституції України. Хіба можливо щоби таке творилося у нашій державі?”

Якщо рішення Національної Ради з питань телебачення й радіомовлення залишатиметься в силі з ФМ ефіру Одеси українська мова зникне остаточно. Працівники ж обласного державного радіо, переконані, що сформований Національною радою радіо ефір не буде працювати на державу Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG