Доступність посилання

ТОП новини

Коментар американського політолога, аналітика корпорації "Ренд" Романа Солчаника щодо рішення українського уряду святкувати 85-ти річчя колишнього секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького


Коментар американського політолога, аналітика корпорації "Ренд" Романа Солчаника щодо рішення українського уряду святкувати 85-ти річчя колишнього секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького

Вашингтон, 17 липня 2002 - Рішення українського уряду святкувати 85-ти річчя колишнього секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького на державному рівні неоднозначно сприйняли в Україні. Для багатьох Щербицький це русифікатор українців і людина, на чиїй совісті репресії політв’язнів, інші пам'ятають добу Щербицького як ситі часи. Яка Ваша думка з цього приводу?

Роман Солчаник

Ви знаєте, перша реакція - це є здивування. Для мене особисто як дослідника того періоду виникає питання, чому, властиво, виникло це рішення. Ну, звичайно, там ювілей, 85-річчя, але, якщо сказати зовсім саркастично, навряд, чи існують якісь конкретні причини, щоб відсвяткувати такий ювілей. Мовляв, не має інших причин, не має інших діячів, не має інших подій, які могли б бути відсвятковані.

З іншої сторони, все ж таки, Володимир Щербицький був довгі роки лідером КПУ в Україні, тобто, першою особою в державі і зігнорувати, чи викреслити його з історії, також є абсолютно не правильно.

Під час перебудови була велика програма істориків, літературознавців, щоб відкрити, так звані, «білі плями» і, навряд, чи годиться створювати нові «білі плями» у зовсім інших обставинах. Так що, з одної сторони, звичайно, як історик, я вважаю, є якийсь сенс згадати про те і дати критичну оцінку діяльності першого секретаря ЦК КПУ.

Мирослава Гонгадзе

Скажіть, будь ласка, як Ви як дослідник можете оцінити його діяльність Як історія оцінює його діяльність?

Роман Солчаник

Це дуже складне питання, тому що перші секретарі, не лише в Україні, але у всіх радянських республіках, не були лідерами у тому сенсі, як ми вважаємо, скажемо, першого президента України Леоніда Кравчука, чи сьогоднішнього президента Леоніда Кучму. Це не були люди, які мали відкриті можливості провадити якусь власну політику. Вони отримували свої накази, свої лінії, свої програми, свою політику від Москви. Так що, говорити про Володимира Щербицького як лідера, у тому сенсі, як ми розуміємо це слово на сьогоднішній день, абсолютно відпадає.

З другої сторони, Щербицький роками провадив політику, яка була, якщо так загально сказати, абсолютно негативна відносно тих прагнень, відносно тих ідей, планів, які демократи, дисиденти і не дисиденти мали у 60-х, 70-х, 80-х роках найновішою історії України.

Так що сказати щось позитивного у про ті часи, коли люди були позбавлені свободи, сиділи за ґратами за українську мову, за демократію, навряд, чи можна щось позитивне про таку діяльність сказати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG