Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація: “Який порядок оскарження судових рішень до Європейського суду з прав людини. Куди звертатися і які потрібно представити документи?”


Юридична консультація: “Який порядок оскарження судових рішень до Європейського суду з прав людини. Куди звертатися і які потрібно представити документи?”

Київ, 15 серпня, 2002 - Вітаю Вас, шановні слухачі. У сьогоднішньому випуску “Юридичної консультації” ми знову повертаємося до питання, яке, як виявилося, хвилює багатьох наших слухачів. Ідеться про порядок звертання до Європейського суду з прав людини. Ось одне з таких запитань, що надійшло до нас останнім часом:

“Який порядок оскарження судових рішень до Європейського суду з прав людини. Куди звертатися і які потрібно представити документи?”

Володимир Ляшко

Юридичний консультант Валентина Позинич радить.

Валентина Позинич

Перш за все, треба сказати, що Європейський суд розглядає тільки ті справи, які стосуються порушення прав людини, зафіксованих у Європейській конвенції з прав людини. Інші справи цей суд не розглядає.

Друге, що треба мати на увазі: суд розглядає тільки скарги на дії держави, а не на дії її посадових осіб чи на державних організацій, отже, дії законодавчої чи виконавчої влади, судових органів, інших державних організацій можна оскаржити, якщо цими діями порушено права, які зафіксовані у Європейській конвенції з прав людини.

Перед зверненням до суду мають бути вичерпані усі заходи судового захисту, тобто від розгляду справи у місцевому суді до касаційної інстанції, тобто до Верховного суду. І тільки після того, як буде винесено рішення вже останньою судовою інстанцією, упродовж 6 місяців із дня винесення цього рішення можна звернутися до Європейського суду.

Отже, якщо Ви все-таки вважаєте, що Ваші права, зафіксовані в конвенції (наприклад таке право, як захист власності, право на освіту чи право на справедливий судовий розгляд), порушено, Ви повинні надіслати лист до канцелярії чи до секретаря Європейського суду з прав людини, який знаходиться в Страсбурзі.

Детально, за браком часу, не можна сказати про ті вимоги, які ставляться до таких заяв. Тому можна порадити Вам звернутися до адвоката, до речі, його послуги можуть бути оплачені після того, як Європейській суд прийме справу до розгляду, але не раніше того.

Або можна подивитися такий збірник ( із ним можна ознайомитися в бібліотеці) – “Трудові спори, законодавство, судова практика, коментарі” 2000 року видання, видавництво “Істина”. Ї Там більш-менш детально викладені всі ті вимоги, які мають міститися у Вашій заяві до Європейського суду.

Володимир Ляшко

На запитання нашого слухача відповідала Валентина Позинич.

Щовівторка і щосереди у програмі “Демократія й держава” вона відповідає на Ваші запитання, шановні слухачі.

Телефон у Києві 490-29-00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG