Доступність посилання

ТОП новини

Цензура в ЗМІ України: «Прохання ігнорувати...»


Цензура в ЗМІ України: «Прохання ігнорувати...»

Київ, 3 вересня 2002 - Кілька місяців тому голова парламентського Комітету з питань свободи слова й засобів масової інформації Микола Томенко оголосив конкурс про надання важливих доказів про існування в Україні цензури. Розмір призу 5 тисяч гривень. 3 вересня Микола Томенко розповсюдив документ під назвою в перекладі з російської “Додатковий коментар до подій тижня 36 для службового користування”. Ні підпису ні вихідних даних цей документ не має. Микола Томенко лише повідомив, що його передав журналіст одного з телеканалів, який побажав лишатися невідомим.

Головною темою тижня невідомий автор “Додаткового коментарю” визначає обговорення звернення президента до народу в контексті початку роботи нової сесії Верховної Ради. В перекладі з російської:

“Прохання з питання формування складу коаліційного уряду брати коментарі не в членів чинного Кабінету міністрів, а в представників фракцій, політичних партій і громадський організацій”.

Інша важлива тема - участь Президента Леоніда Кучми у Всесвітньому саміті стійкого розвитку в Йоганнесбурзі:

“Під час висвітлення двосторонніх зустрічей прохання акцентувати увагу на спілкуванні Президента з представниками європейської політичної еліти. Зустрічі з лідерами африканських держав прохання висвітлювати в зовнішньоекономічному контексті за додатковим узгодженням”.

В недільних телепрограмах пропонується говорити про реакцію суспільства й політиків на звернення Президента до українського народу 24 серпня:

“Прохання в газетних матеріалах використовувати текст відкритого листа Ющенка Президенту і його статті в “Дзеркалі тижня” для демонстрації суперечливої позиції “Нашої України” щодо телезвернення Кучми. З одного боку, “Наша Україна” каже, що блок давно вважав за необхідне перейти до парламентсько-президентської республіки, з іншого, вважає, що “зараз не час” для зміни політичної системи. Така не виважена і суперечлива реакція Ющенка може свідчити, що він нервує через те, що бачить реальну перспективу втрати сподівань на президентське крісло.

Позицію СДПУ(О) стосовно політичної реформи подавати у звичайному інформаційному режимі.

Прохання, щоб заклики до дружби з “Нашою Україною” із боку політичних сил, які підтримують Президента, озвучувалися лише висловами Сергія Тигіпка, а не іншими коментарями” .

Серед пролонгованих тем пропонується, щоб інформація, про опозицію, яка готується до проведення акцій 16 вересня була лише в друкованих і Інтернет виданнях:

“Висвітлення на телебаченні прохання виключити”.

Щодо додаткових тем із висвітлення поточних подій. 2 вересня День знань:

”Прохання не зловживати привітаннями народних депутатів. Прохання показувати офіційних осіб уряду, які відповідають за галузь освіти”.

«В 11:00 починається прес-конференція на тему: “Повстань Україно”. Прохання ігнорувати”.

3 вересня. Вівторок. Круглий стіл присвячений обговоренню політичної реформи в Україні:

“Прохання виключити висвітлення будь-яких тез, які ставлять під сумнів серйозність ініціатив Президента».

Виповнюється 40 днів від авіакатастрофи на аеродромі Скнилів:

«Прохання ігнорувати спроби низки політичних партій перетворити 40 днів трагедії у політичне шоу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG