Доступність посилання

ТОП новини

Цензура в ЗМІ України: «Прохання ігнорувати…»


Цензура в ЗМІ України: «Прохання ігнорувати…»

Документ

Дополнительный комментарий к событиям недели 36 для служебного пользования

Тема недели:

1. Под знаком обсуждения телеобращения Президента Л. Кучмы к украинскому народу начнет новую сессию Верховная Рада Украины.

ДСП. Просьба по вопросу формирования состава коалиционного правительства брать комментарии не у членов действующего Кабмина, а у представителей фракций, политических партий и общественных организаций.

Просьба не акцентировать внимание на проекте закона «О выборах народных депутатов Украины», внесенном народными депутатами Ю. Иоффе и Г. Дашутиным.

Основные темы недели:

2. Участие Президента Л. Кучмы во Всемирном саммите по вопросу устойчивого развитии в Йоханнесбурге (ЮАР).

ДСП. При освещении двусторонних встреч просьба акцентировать внимание на общении Президента с представителями европейской политической элиты. Встречи с лидерами африканских государств просьба освещать во внешнеэкономическом контексте по дополнительному согласованию.

Темы для освещения в воскресных телепрограммах:

4. Реакция общества и политиков на обращение Президента Л. Кучмы к украинскому народу 24 августа 2002 года.

ДСП. Просьба в газетных материалах использовать текст открытого письма В. Ющенко Президенту и его статьи в «Зеркале недели» (от 31.08.02 г.) для: демонстрации противоречивости позиции «Нашей Украины» в отношении телеобращения Л. Кучмы. С одной стороны, «НУ» говорит, что блок давно считал необходимым переход к парламентско-президентской республике, с другой – отмечает, что «сейчас не время» для изменения политической системы, общество и политикум не созрели. С одной стороны, «НУ» – против вмешательства АП в структуризацию парламента, с другой – просит Президента о содействии в формировании большинства на базе «НУ». Каким же высказываниям В. Ющенко верить? Такая невзвешенная и противоречивая реакция В. Ю. может свидетельствовать о том, что он нервничает из-за того, что видит реальную перспективу потери надежд на президентское кресло.

Позицию СДПУ(О) относительно политической реформы просьба подавать в обычном информационном режиме.

Просьба не акцентировать внимания на инициативах некоторых политиков по проведению референдума о переходе к парламентско-президентской политической системе.

Просьба не освещать конфликт Е. Червоненко и О. Рыбачука.

Просьба не называть количество депутатов, которые якобы согласились войти в парламентское большинство.

Просьба, чтобы призывы к дружбе с «НУ» со стороны политических сил, поддерживающих Президента, озвучивались только высказанные С. Тигипко, а не другими комментаторами.

Пролонгированные темы:

6. Оппозиция готовится к проведению уличных акций 16 сентября.

ДСП. Тема только для печатных и интернет-изданий. Освещение на ТВ просьба исключить.

Информационная работа по т. н. «Форуму демократических сил» будет проводиться по следующей логической схеме:

- «Форум» на самом деле является собранием назначенных представителей партий.

- далеко не все силы, которые собираются участвовать в мероприятии, можно назвать «демократическими» (напр. СНПУ О. Тягнибока).

- Ющенко должен убрать из списка участников людей, далеких от демократии, выработать правила участия в «Форуме». Тогда в нем будут готовы принять участие действительно демократические силы.

- Если В. Ю. этого не сделает, он рискует окончательно дискредитировать «Форум» в глазах общественности;

- Если В. Ю. «вычистит» список и обнародует порядок его формирования, ожидается, что десятки и десятки различнейших партий и организаций направят письма с заявками об участии в адрес оргкомитета «форума». В результате появляется возможность «размывания» и забалтывания «форума», мероприятие рискует стать смешным.

Представляется целесообразным «освежить» тему скандала вокруг кладбища «Орлят» во Львове, чтобы направить в иное русло протестный потенциал населения города. Можно брать комментарии у кардинала Любомира Гузара.

7. Генеральная прокуратура Украины продолжает расследование резонансных дел.

ДСП. Просьба тщательно отслеживать информационные поводы, задаваемые Генеральной прокуратурой. Просьба не искажать информацию, предоставляемую Генпрокуратурой, сохранять все официальные формулировки.

9. 1-14 сентября на Яворивском общевойсковом полигоне Западного оперативного командования пройдут совместные украинско-британские батальонные учения «Казацкий экспресс-2002» в рамках программы НАТО «Партнерство ради мира» с боевой стрельбой.

ДСП. Просьба не акцентировать внимание на факте проведения боевых стрельб. Необходим показ видеоряда, демонстрирующего военных в привлекательном свете.

Дополнительные темы:

2 сентября, понедельник

11. В Украине отмечается День знаний.

ДСП. Просьба не злоупотреблять поздравлениями депутатов ко Дню знаний.

Просьба показывать официальных лиц правительства, отвечающих за сферу образования.

13. В 10.00 начнется церемония открытия Украинско-венгерского института информационных технологий им. Арпада Гёнца.

ДСП. Просьба проигнорировать.

17. Пройдет торжественное собрание, посвященное началу 2002-2003 учебного года.

ДСП. Порядок освещения будет представлен дополнительно.

18. В 11.00 начнется пресс-конференция на тему: «Вставай, Украина!».

ДСП. Просьба игнорировать.

19. Комиссия по журналистской этике и общественная организация «Хартия-4» возобновляют региональные поездки по Украине. 2-3 сентября представители комиссии посетят Львов.

ДСП. Просьба игнорировать.

20. В 13.00 начнется пресс-конференция издательского дома «Такі справи» на тему: «Налоговики начали конкретные действия, направленные на незаконное присвоение имущества «Таких справ». Они должны ответить за нарушение закона».

ДСП. Просьба игнорировать.

3 сентября, вторник

27. В 15.00 начнется «круглый стол», посвященный обсуждению политической реформы в Украине.

ДСП. Просьба исключить освещение любых тезисов, ставящих под сомнение серьезность инициатив Президента.

32. Исполняется 40 дней со дня авиакатастрофы на аэродроме Скнылив.

ДСП. Просьба проигнорировать попытки ряда политических партий превратить 40 дней трагедии в политическое шоу.

Віктор Міняйло

Київ, 3 вересня 2002 – Кілька місяців тому голова парламентського Комітету з питань свободи слова й засобів масової інформації Микола Томенко оголосив конкурс про надання важливих доказів про існування в Україні цензури. Розмір призу – 5 тисяч гривень.

3 вересня Микола Томенко розповсюдив документ під назвою, в перекладі з російської, “Додатковий коментар до подій тижня 36 для службового користування”. Ні підпису, ні вихідних даних цей документ не має. Микола Томенко лише повідомив, що його передав журналіст одного з телеканалів, який побажав лишатися невідомим.

Головною темою тижня невідомий автор “Додаткового коментаря” визначає обговорення звернення президента до народу в контексті початку роботи нової сесії Верховної Ради. В перекладі з російської:

“Прохання з питання формування складу коаліційного уряду брати коментарі не в членів чинного Кабінету міністрів, а в представників фракцій, політичних партій і громадський організацій”.

Інша важлива тема – участь президента Леоніда Кучми у Всесвітньому саміті стійкого розвитку в Йоганнесбурзі:

“Під час висвітлення двосторонніх зустрічей прохання акцентувати увагу на спілкуванні Президента з представниками європейської політичної еліти. Зустрічі з лідерами африканських держав прохання висвітлювати в зовнішньоекономічному контексті за додатковим узгодженням”.

У недільних телепрограмах пропонується говорити про реакцію суспільства й політиків на звернення президента до українського народу 24 серпня:

“Прохання в газетних матеріалах використовувати текст відкритого листа В. Ющенка Президентові і його статті в “Дзеркалі тижня” для демонстрації суперечливої позиції “Нашої України” щодо телезвернення Л. Кучми. З одного боку, “Наша Україна” каже, що блок давно вважав за необхідне перейти до парламентсько-президентської республіки, з іншого, вважає, що “зараз не час” для зміни політичної системи. Така невиважена і суперечлива реакція В. Ю. може свідчити, що він нервує через те, що бачить реальну перспективу втрати сподівань на президентське крісло.

Позицію СДПУ(О) стосовно політичної реформи подавати у звичайному інформаційному режимі.

Прохання, щоб заклики до дружби з “Нашою Україною” з боку політичних сил, які підтримують Президента, озвучувалися лише висловами С. Тигіпка, а не іншими коментаторами”.

Серед пролонгованих тем пропонується, щоб інформація про опозицію, яка готується до проведення акцій 16 вересня, була лише в друкованих і інтернет-виданнях: “Висвітлення на ТБ прохання виключити”.

Щодо додаткових тем із висвітлення поточних подій.

2 вересня – День знань: “Прохання не зловживати привітаннями народних депутатів. Прохання показувати офіційних осіб уряду, які відповідають за галузь освіти”;

- в 11:00 починається прес-конференція на тему “Повстань, Україно!”: “Прохання ігнорувати”.

3 вересня – круглий стіл, присвячений обговоренню політичної реформи в Україні: “Прохання виключити висвітлення будь-яких тез, які ставлять під сумнів серйозність ініціатив Президента”;

- виповнюється 40 днів від авіакатастрофи на аеродромі Скнилів: “Прохання ігнорувати спроби низки політичних партій перетворити 40 днів трагедії на політичне шоу”.

Микола Томенко пояснює, звідки до нього потрапив документ (складений російською мовою) під назвою “Додатковий коментар до подій тижня 36 для службового користування”

Юлія Жмакіна

Київ, 3 вересня 2002 – Документ під назвою “Додатковий коментар до подій тижня 36 для службового користування”, який потрапив до рук наших київських кореспондентів, нагадує скоріше якийсь досить вдалий шарж, пародію на те, як на практиці втілюється поняття цензури.

Однак рекомендації, які події як треба висвітлювати засобам масової інформації, – цілком реальні. Адже йдеться про поточний тиждень. І кожен, хто ознайомиться з цим документом, може порівняти його з тим, що бачить на екрані.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко пояснює, звідки до нього потрапив цей документальний пам’ятник цензурі в Україні-2002.

– Пане Томенко, звідки Ви отримали цей документ, оскільки тут немає жодних посилань на структуру, яка його поширювала?

Микола Томенко:

Я з повагою ставлюся до адміністрації президента, туди прийшли зараз досить пристойні люди, і вони не роблять тих помилок, які робили їхні попередники. Один із керівників телекомпанії, який надав цей документ і, звичайно, просив, щоб він не став суб’єктом правовідносин, тим більше правоохоронних чи податкових відносин у нашій країні (ми знаємо, як це робиться), – віддав, реагуючи на мій заклик показати, якою є політична цензура в Україні.

І чому я оприлюднив цей документ, не маючи там печатки адміністрації президента і не маючи, умовно кажучи, публічного свідка, – бо ця людина, яка передала, не хоче стати публічним свідком, – навіть поверхневий аналіз рекомендацій, які надаються телерадіокомпаніям і газетам протягом подій цього тижня, абсолютно очевидно збігається з тим, що ми дивимося. Повне ігнорування заходів політичної опозиції при тому, що на прес-конференціях сотні журналістів. І перенацілювання суспільства на ті проблеми, які відводять, скажімо, від протестних акцій проти чинної влади, так само чисто читається.

Можна взяти моніторинг інформаційних випусків або взяти публікації у відповідних газетах, які близькі до фінансово-політичних груп Суркіса, Медведчука, Пінчука, Деркача чи ще когось, і ми побачимо, що насправді все це відповідає дійсності. Я можу сказати про те, що, наприклад, це не принципово для мене, хто автор – Віктор Медведчук, Васильєв, чи Семиноженко, чи хтось інший, – але те, що стилістика повідомлень централізовано виробляється, і вона присутня сьогодні, як ніколи, – це абсолютно очевидно. Це навіть не голова Комітету свободи слова, а пересічний громадянин може сказати, що, клацаючи канали, він бачить, що подача виступів політиків є абсолютно синхронізована. Одні політики «правильні», інші «неправильні». Нема жодної телепрограми, де можна було б інший погляд на новини подивитися.

Я не знаю механізмів боротьби, тому що журналісти бояться свідчити, скажімо, в суді – відомі журналісти. Насправді це не просто дають пересічним журналістам, а керівникам телекомпаній. Ті зачитують це випусковим редакторам, а редактори на «летючках» говорять, як це подавати. Тобто формальних документів у мене немає, і цю приховану політичну цензуру важко зупинити. Єдине, що я можу сказати, – що вона існує, в який спосіб вона здійснюється, – і за рахунок таких публічних речей хоча би привернути увагу суспільства до того, що ступінь цензурування нашого життя не зменшується попри різноманітні заяви президента про демократизацію й свободу слова, а, навпаки, збільшується.

Сергій Васильєв як один із можливих авторів документа, що містить рекомендації засобам масової інформації щодо висвітлення подій в Україні (Микола Томенко)

Юлія Жмакіна

Київ, 3 вересня 2002 – Після розмови з народним депутатом Миколою Томенком кореспондент Радіо Свобода зв’язалася телефоном із керівником Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента України Сергієм Васильєвим. Саме його Микола Томенко назвав як одного з можливих авторів згаданого вище документа, що містить рекомендації ЗМІ щодо висвітлення подій у країні. На запитання кореспондента Сергій Васильєв відповів теж запитанням:

Сергій Васильєв:

А там є мій підпис, який вказує, що це мій документ?

Юлія Жмакіна:

Ні, звичайно, але…

Сергій Васильєв:

Тобто Микола Томенко хоче, щоб автором цього документа разом із ним був я, так? Чи як?

Юлія Жмакіна:

А Ви підозрюєте його в авторстві?

Сергій Васильєв:

Так само як він заявив, що це я, і я можу сказати: «Миколо, так ми ж з тобою увечері писали. Ти що, забув?» (сміється)

Юлія Жмакіна:

Справа в тім, що Микола Томенко, аналізуючи цей документ, сказав, що нема сумніву, що це саме поширюється адміністрацією президента, і власне ті рекомендації, нібито дані керівникам мас-медіа, збігаються з тим, що люди можуть побачити чи прочитати в газетах.

Сергій Васильєв:

Прикинувся Миколою Томенком, взяв до рук якісь документи і сказав: «О, мені наснилося, що ці документи вийшли з-під пера Васильєва з адміністрації президента».

Юлія Жмакіна:

Пане Васильєв, тобто Ви спростовуєте, що адміністрація президента виготовляє такі продукти, які поширюються…

Сергій Васильєв:

Які продукти?! Чекай, які? Назви мені конкретно, так щоб ми розуміли, про що говоримо.

Юлія Жмакіна

Я читаю, як це в грифі йдеться: «Дополнительный комментарий к событиям недели…»

Сергій Васильєв:

Так ось, дивися. Мені теж принесли ці документи, які сьогодні роздавалися Миколою Томенком, ось вони в мене лежать на столі. Читаю я. Чи має Васильєв якесь відношення до цих документів? Не маю.

Юлія Жмакіна:

Чи маєте Ви інформацію, хто міг би поширювати такі документи?

Сергій Васильєв:

Таку інформацію має Микола Томенко. Тому що він же роздавав ці документи, значить, він і має цю інформацію – звідки він взяв, що це за документи, хто їх робить і так далі.

Юлія Жмакіна:

Можете припустити, що щось подібне поширюється в Україні серед керівників мас-медіа?

Сергій Васильєв:

Навіщо мені припускати? Запитай у керівників мас-медіа, вони тобі все скажуть – що поширюється, серед кого поширюється, як поширюється, ким поширюється і так далі. Якщо Микола Томенко мав на увазі, що ці документи поширюються, то він же ж, очевидно, мав на увазі, що вони серед когось поширюються. Значить, треба запитувати в тих людей, на кого вказав Микола Томенко. Іншими словами, Микола Томенко – головний іміджмейкер цього інформаційного піар-ходу, Я так думаю, що це, очевидно, інформаційний піар-хід для пожвавлення роботи його комітету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG