Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Про здобутки й утрати іміджу України у цьому році. Як може вплинути на візерунок держави конкретна особа – політик чи духовний лідер


Прямий Ефір: Про здобутки й утрати іміджу України у цьому році. Як може вплинути на візерунок держави конкретна особа – політик чи духовний лідер

Київ – Прага, 25 грудня 2002 - Ведучі – Ганна Стеців і Василь Зілгалов. Гості: Патріарх Української Православної церкви Філарет і Віктор Ющенко – лідер парламентського блоку «Наша Україна»

Василь Зілгалов

Вітаю Вас, шановні слухачі і наші шановні гості студії. Сьогодні Різдво за новим стилем, Григоріанським календарем, а за православним - Спиридона-сонцеворота. І день став на хвилину довший від своєї найменшої тривалості взимку. Ми вітаємо всіх, хто сьогодні святкує Різдво Христове і бажаємо всім добра та любові до ближнього, що Ісус Христос, за євангельською традицією, вважав найпростішою й найголовнішою істиною. Хоча, як кажуть, істина нібито й проста, але слідувати їй чи не найважче сьогоднішній людині.

Але, насамперед, згадаємо про те, що в ці дні в Ірані сталася трагедія – загинула велика група українських і російських авіаторів. Ми співчуваємо родинам загиблих як в Україні, так і в Росії.

Нашим слухачам нагадую телефон київської студії 490 29 05, код Києва 044.

І вітаємо наших шановних гостей.

Ганна Стеців

Сьогодні у такий незвичний вечір, коли увесь світ святкує Різдво Христове, святіший отець Папа Іван Павло ІІ відзначив, що українці можуть це робити двічі в рік. «Це – як дихати двома легенями,» - сказав Папа. Отже, сьогодні ми приймаємо таких знаменитих гостей, двох лідерів українського народу – лідера духовного і лідера політичного. У студії радіо Свобода Його Святість Патріарх Української Православної церкви Філарет та найпопулярніший, за останніми опитуваннями соціологічних служб, в Україні політик Віктор Ющенко. Ми говоримо про імідж України, про здобутки й утрати цього іміджу у цьому році, як може вплинути на візерунок держави конкретна особа – політик чи духовний лідер.

Пане Ющенко, коли я сьогодні розпитувала наших слухачів, які би слова вони дали до 100 слів, з яких можна було би зробити таку, як кажуть в Києві «таблетку», яку можна «проковтнути» і знати, що таке Україна в доброму розумінні цього слова. Я просила назвати 100 слів, із яких можна таку пігулку зробити, і серед цих 100 слів було слово Ющенко. Отже, як може політик своїм життям підносити, а не навпаки, імідж держави?

Віктор Ющенко

З Різдвом Христовим вітаю тих, хто вірний Римо-католицькій церкві і з новорічними святами усіх, хто їх святкує!

Безумовно, роль особистості в будь-якому гурті, в тому числі й у державі, є великою. У різні часи з’являлися особистості, які своїм прикладом, поведінкою, особистим життям давали ключ для громади – як себе вести, навколо яких системних цінностей групуватися, як правильно відстоювати свої системні інтереси. Я переконаний, що на сьогодні одне з ключових завдань української політичної еліти – створити системні цінності, які б консолідували здорові демократичні політичні сили, які сповідують прозору, чесну і публічну політику. Я переконаний, що гурт такого типу політиків в Україні великий. Те, що ми вже 6 місяців намагаємося робити в українському парламенті, це попри все, навіть, попри того, що робить президентська влада, Адміністрація президента, доказати, що вибори 2002 року нас привели до одного - український громадянин визначився політично, повів себе під час виборів як громадянин, визначився у своїх симпатіях до демократичних сил. Сьогодні в українському парламенті як ніколи найбільша когорта українських демократів. Якби цим силам дати можливість консолідуватися в парламенті, то вони б дали найефективнішу відповідь, як укріпити сьогодні імідж, репутацію і раціоналізувати життя України.

Думаю, проблемою №1 для України сьогодні є не економіка, не соціальні речі, а все таки формування політичної системи, яка б дала чесну відповідь, що таке Україна – європейська, публічна, демократична чи якась інша країна. І тому я там, де «жарко», на мій погляд, щодо українського вибору.

Ганна Стеців

Ви серед тих 100 слів. Ваше Святосте, цими днями Ваша Святість виступали в ООН, Ваша Святість спробували донести те слово - Україна до всіх, хто міг Вашу Святість почути. Чи це вдалося? Чи світ нині має бажання слухати про Україну?

Патріарх Філарет

По-перше, я хотів би привітати всіх слухачів, які сьогодні святкують Різдво Христове нашим українським привітанням «Христос народився! Славімо Його!» Продовжуючи це святкування, хотів би сказати, що сама участь Української Православної церкви у виставі, яка називається «Український вертеп», свідчить про те, що світ, який зібрався в ООН, хоче слухати Україну. Бо на цю українську виставу «Вертеп» прийшли представники багатьох країн світу. Вони хочуть знати про Україну позитивне і, насамперед, про духовність України. Україна якраз і може похвалитися своєю духовністю. У своєму слові я підкреслив, що за всю свою тисячолітню історію Україна не захоплювала чужі землі. Вона сама страждала, але прикрощів іншим вона не робила. Цим Україна сьогодні може похвалитися. Жодна країна не відмовилася від ядерної зброї, а Україна була все таки третьою ядерною державою, і вона відмовилася. Інші країни не відмовилися, а Україна відмовилася. Чому? Тому що духовність українців стоїть дуже високо, і ми дуже цінуємо мир. Я думаю, що миролюбність українців приваблює до себе й ООН. І світ ще узнає про Україну дуже багато.

Василь Зілгалов

2002 рік, здається, довів усім в Україні, що імідж держави у світі - це категорія з практичними наслідками. Добрий імідж допомагає, а поганий імідж шкодить як державі, так і суспільству. В цьому році було чимало поганих речей, подій, які шкодили іміджу України. Цікаво почути, що думає про імідж України якраз президент України. Про це матеріал нашої колеги з Києва Юлії Жмакіної.

Юлія Жмакіна

Леонід Кучма упродовж 2002 року, у перебігу скандалу, пов’язаного зі звинуваченнями України у продажу систем “Кольчуга” Іраку, прямо й опосередковано провину за погіршення стосунків зі США покладав на американську сторону. Ще на початку жовтня український

президент заявляв:

«Мені прикро, що той рівень стратегічного партнерства, який був при адміністрації Клінтона, водночас зник і можу сказати чесно – не з вини української сторони. Я не можу розуміти, коли відносини між країнами роблять спробу будувати на сумнівних плівках».

Здається, тоді питання іміджу України, які виливаються в практичну обструкцію у багатьох напрямках, для президента України не були визначальними. Тепер Леонід Кучма, підбиваючи підсумки 2002 року, говорить:

«Я думаю, найгірша подія – це погіршення стосунків зі США. І головною подією для мене, як для президента, я вважаю, а це означає і для уряду, це щоб зняти цю проблему. Думаю, цих слів достатньо для того, щоб дійсно зрозуміти важливість для України стосунків зі США».

Новий імідж України - ось найсуттєвіший результат року України в Росії, на думку Леоніда Кучми. Поза увагою свідомо чи не свідомо він залишає політичне рішення щодо створення російсько-українського газотранспортного консорціуму та інші економічні здобутки Росії на “українському” напрямку, а також торговельні війни між двома країнами...

Леонід Кучма:«Я вважаю, що рік України в Росії зробив набагато більше, ніж хтось про це думає. Адже, не секрет, що в Росії довгий час було модно говорити про українців, що вони ж такі «росіянє», як вони. Тільки вони чомусь балакають такою смішною мовою, іноді не зовсім зрозумілою і чомусь занадто тримаються за свою незалежність. Росіяни нас почали сприймати за тих, ким ми є насправді, насамперед, за своїх кращих друзів, але ж ніяк не росіян… я дійсно добре знаю…цей рік думку багатьох і політиків російських, бо мали можливість без політичної мішури подивитися на проблеми стосунків Росії з Україною».

Василь Зілгалов

На жаль, у цьому році і у минулому році було чимало подій в Україні, неприємних фактів жорсткості, насильства, на які звернули увагу в світі. Справа Гонгадзе, загибель журналіста Коломійця й інші резонансні справи, протистояння між віруючими різних конфесій. Тобто в Україні мали місце прояви жорстокості, насильства. Ваше Святосте, чому так важко, на відміну від послань, читання текстів Біблії, досягти примирення у суспільстві, подолати жорстокість, ненависть між людьми?

Патріарх Філарет

Ми дуже часто формально сприймаємо віру в Бога, в Господа нашого Ісуса Христа і вважаємо, що якщо ми прийняли хрещення чи прийшли до церкви і поставили свічку, то це вже свідчить, що ми віруючі, духовні люди. А в дійсності ми не живемо Богом, не відчуваємо Його присутності в нашому житті, коли ми робимо добрі чи злі справи. Тому оця відсутність Бога у нашому повсякденному житті приводить до того, що християни не живуть по-християнськи. Це стосується усіх – від будь-якої людини до президента.

На мій погляд, дуже багато негативного, що відбувається в Україні - це є наслідок того, що ми ще не піднялися на той рівень духовності, який вимагає від нас і наше звання християнина, і просто людини. Сама людина є по природі християнська, -як сказав учитель церкви Тертуліан.

Тому ніхто не може сказати, що він чинить зло, тому що він не знає Євангеліє, чи не знає Закону Божого. Закон Божий написаний на скрижалях серця, написаний на совісті. Коли політик, чи бізнесмен, чи якась інша людина від діянь якої залежить життя інших людей, не керуються цієї совістю, то ми і маємо оті негативні наслідки, які нас не лише бентежать, а в результаті яких страждає більшість людей.

Ганна Стеців

Повернемося до іміджу України. Пане Ющенко, як Ви будуєте свій імідж. Я багато чула про Вас і від Ваших ворогів, і від Ваших прихильників, одні кажуть - Ющенко має суперіміджмейкера, інші кажуть - та він, мабуть, такий вродився. То в чому таємниця феномену Ваших високих рейтингів і того, що Ви своїм іміджем все таки піднімаєте імідж України у світі? Чи Ви маєте доброго іміджмейкера, чи Вас мати таким народила, у чому секрет?

Віктор Ющенко

Мій головний іміджмейкер - це моя мама і моя доля, яка була до моїх 47 років життя.

Чого бракує українській політичній еліті, чого не заведено в Україні? Це відкритих публічних прозорих дискусій. На будь-яку тему. От ми говоримо сьогодні, що заважає Україні мати ефективну європейську політику. Ми ніколи в Україні не говорили про цю політику. Вибачте, ми ніколи не чули думку нашого президента, чи думку прем’єр-міністра у колі політичних сил, громади української. Як він бачить цю тему, які є проблеми, які плюси, які є мінуси? Ми можемо говорити про НАТО, чи про Європейський Союз, а елементарне опитування говорить, що лише 2% людей щось можуть сказати, що є така структура.

Я хотів би сказати, не як велику таємницю, а як пораду: політик має бути публічним. Політик зобов’язаний бути прозорим. Політик зобов’язаний бути відкритим по кожному із питань, яке є актуальне.

Думаю, перевага моєї політичної сили -«Нашої України» - у тому, що будь-яке питання, яке у нас виникає, наприклад, на Західній Україні - воїни УПА і вони Червоної Армії, чи на Сході: так все таки якою мовою будемо спілкуватися: російською, чи українською, ми хочемо дати свою відповідь. Я не ідеалізую, що вона вірна, але вона щира.

І ми ведемо українську громаду до того, щоб перш ніж «вляпатися» в якусь проблему, шановні друзі, давайте сядемо за круглий стіл, ми як громада, почнемо спілкуватися. Давайте подивимося в очі один одному. Ми там через діалог вже побачимо базову частину нашої відповіді.

Я переконаний в одному, Україні дуже бракує здорового, чистого прозорого публічного політичного процесу. Політичні сили в загоні. В Україні немає свободи слова, в Україні існує політична цензура, в Україні існує тіньова модель економіки, яка позбавляє конкурентності ефективні проекти. Ми маємо слабку соціальну політику Нашу зовнішню політику мало хто розуміє з наших сусідів, мало хто розуміє нашу різновекторність і таке інше.

Багато людей розчаровані і корінь в одному: коли ми говоримо про світську політику, вона повинна, безумовно, базуватися на тому, щоб ми слухали своїх людей, відчували їхні бажання, відчували їх настрої. Можливо, у чомусь поправляли як політична еліта, тому що еліта будь-яка вона на пів корпуса повинна бути попереду і показувати як все таки виходити з тієї, чи іншої проблеми.

Я думаю у системі цих підходів і може критися успішність для політика.

Ганна Стеців

Я лише скажу, що поляки дуже цікаво розгадали феномен Вашого іміджу. Вони сказали, що весь секрет Віктора Ющенка у тому, що «то хлопець до танца і до ружанца», себто, це чоловік, з яким можна і танцювати і молитися.

Ваша святосте, з чим Україна має йти в світ, аби підняти нині свій імідж?

Патріарх Філарет

По-перше, вона повинна піднятися духовно. Я вже говорив про те, що українці глибоко релігійні люди, але це 70-літнє володіння душами атеїзму, залишило свій слід. Мені здається, що для того, щоб Україна підняла свій імідж, треба піднятися спочатку духовно, а потім духовність приведе до чесності, до довіри до України.

Сьогодні Україні багато хто не довіряє і не безпідставно не довіряє, тому що немає такої чесності, відкритості, як говорив Віктор Андрійович. Дуже багато в нас робиться підспудно, в темряві. А Господь сказав, що в темряві роблять лише чорні справи. А добрі справи роблять при світлі, а світло - це і є та прозорість, про яку говорив Віктор Андрійович.

Так ось, нам треба ця чесність і прозорість. Треба робити все при світлі. Коли ми будемо робити все при світлі і керуватися не своїми егоїстичними інтересами, а любов’ю до людей, до своєї батьківщини, тоді ми піднімемо і економіку.

Україна не бідна держава і грошей у нас теж достатньо. Ми не можемо ходити з протягнутою рукою, але ходимо з протягнутою рукою тому, що ми працюємо в темряві. Це значить, що ми не ходимо прямими дорогами, а дуже часто ходимо дорогами кривими.

Від нас Господь наш, Ісус Христос вимагає любові до своїх ближніх, любові до своєї батьківщини. Коли всі українці, нарешті, полюблять свою батьківщину і будуть працювати для батьківщини, для свого народу, а не для себе, то тоді підніметься і імідж України, і підуть до нас інвестиції, бо нам будуть вірить, що ми будемо працювати при світлі, а не в темряві. Тоді буде співпраця з Європою, з Америкою, з Заходом і Сходом, тому що цього вимагає порядність і чесність.

Василь Зілгалов

У нас є слухач, який довго чекає.

Слухач

Декілька питань до пана Ющенка. Чи є правильним зараз курс долара, чи насправді наші люди настільки гірше працюють, наскільки менше зарплатню отримують у доларовому еквіваленті?

Я колись бачив, Ви були присутні на заходах Ордену Святого Станіслава, чи могли б Ви розповісти про цей Орден? За яким принципом формувався список Вашого блоку на виборах і за якими критеріями?

Що Ви можете заперечити, чи підтвердити закидам росіян про Вашу дружину, колишнього працівника Держдепартаменту США і її можливий зв’язок з розвідкою?

Василь Зілгалов

Питань дуже багато, тому пане Ющенко дайте відповідь на найголовніші, з Вашої точки зору?

Віктор Ющенко

Спробую коротко відповісти. Я почну з своєї дружини. Шановні друзі, моя дружина - українка. І цим все сказано. Я б Вас просив, не жити міфами 30-х років Совєтського Союзу. Шануйте себе, шануйте тих людей, які біля Вас.

Я є публічний і відкритий. Працюю на Україну тим способом, який для мене є доступним. Це робить і моя дружина. Це є не лише духовна потреба. Для мене і для неї - це є біологічна потреба. Більше я не буду про це говорити.

Що стосується економічної частини запитання: співвідношення курсу нічого не говорить про те, яка у кого повинна бути платня, тому що і курс євро, і курс долара, чи японської ієни, вони є різні, але кожна із валют віддзеркалює внутрішній масштаб економічної ефективності. Все залежить від того, наскільки ми маємо конкурентну, ефективну і розвинену економіку.

Якщо Україна на одного громадянина виробляє приблизно 600 доларів валового продукту на рік, а якщо взяти європейські країни, то це від 25 до 30 тисяч доларів на рік, то звідси і історія багатства, звідси історія доданої вартості, яка потім розподіляється на заробітну плату, пенсію, соціальну допомогу, чи стипендії. Тому, в основі, звичайно, економічна ефективність і раціональна організація економічної і конкурентноспроможної системи.

Василь Зілгалов

Я Вам дуже дякую, пане Ющенко

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG