Доступність посилання

ТОП новини

Відкритий лист колишніх трьох східноєвропейських лідерів у справі кубинського диктатора Кастор.


Василь Дарчук Відкритий лист колишніх трьох східноєвропейських лідерів у справі кубинського диктатора Кастор.

Прага, 18 вересня 2003 – Троє колишніх східноєвропейських лідерів, які свого часу виступили проти комуністичних режимів у своїх країнах, надіслали до західної преси відкритого листа, в якому вони осуджують, за їхніми словами, «сталінський» режим на Кубі і закликають Захід надати ефективнішу підтримку кубинській опозиції для усунення режиму Кастро.

Колишні президенти Польщі, Чеської республіки й Угорщини Лех Валенса, Вацлав Гавел і Арпад Ґенц у четвер надіслали свого відкритого листа до британської газети «Дейлі телеґраф», а також до газет і тижневиків інших західних країн. Троє колишніх лідерів, яких вважають героями в їхніх країнах за відкриту боротьбу поти комуністичних режимів, підкреслюють, що останнім часом режим Кастро виявляє ознаки слабості і відчаю, проте, на думку авторів відкритого листа, ні Європейський союз, ні Сполучені Штати не доклали належних зусиль до усунення режиму Кастро, їхня політика щодо Куби провалилася. Із особливими докорами автори листа звертаються до лідерів країн Європейського союзу, які мали б неоднозначно затаврувати Кастро як диктатора і чітко продемонструвати, що диктатура не може бути партнером демократичних країн. Демократичний світ, мовиться в листі, повинен надати підтримку кубинській опозиції, яка намагається усунути від влади сталінське керівництво.

Автори листа гостро критикували також Сполучені Штати за торговельне ембарго проти Куби, яке допомогло режимові Кастро перекласти відповідальність за злидні і страждання простих людей на Вашингтон. Далі автори листа закликають Європейський союз і Сполучені Штати опрацювати спільну політику щодо кубинського режиму і розпочати тиск на нього. Режим Кастро видихся, вважають автори відкритого листа, як всі інші комуністичні режими ще у 80-х роках. Нині часи змінилися і кубинські лідери усвідомлюють, що вони теж незабаром можуть бути зметені. У квітні режим здійснив найжорстокіший удар по опозиції, ведуть далі автори, засудивши на тривалі терміни ув’язнення аж 75 кубинських дисидентів. У зв’язку з цим Європейський союз і США заявили про те, що вони знову переглянуть свої стосунки з Кубою. Вашингтон не підтримує з Кубою жодних дипломатичних відносин і залишає чинним торговельне ембарго. Проте Лех Валенса, Вацлав Гавел і Арпад Ґенц закликають Захід, зокрема США, до радикальніших заходів, до надання активнішої підтримки кубинській політичній опозиції, яка бореться за усунення режиму Кастро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG