Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні останній день, коли, за Законом про вибори народних депутатів, можна оприлюднювати дані опитувань громадської думки про ставлення до партій і блоків, які беруть участь у виборчих перегонах


Сьогодні останній день, коли, за Законом про вибори народних депутатів, можна оприлюднювати дані опитувань громадської думки про ставлення до партій і блоків, які беруть участь у виборчих перегонах

Київ, 15 березня 2002 - Я проаналізував дані одного з таких опитувань, проведеного авторитетною в наукових колах установою – Київським міжнародним інститутом соціології. Отже, останні перед виборами результати опитування про ставлення до політичних партій і блоків.

Соціологія знає все. Навіть переможців парламентських виборів в Україні за умови, якщо ці вибори будуть проведені чесно. Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив дані всеукраїнського опитування, за якими пропрезидентським партіям на цих виборах не світить нічого гарного. Якби вибори відбулися зараз, то у загальнодержавному окрузі найбільше голосів – 33% одержав би блок Віктора Ющенка “Наша Україна”. На другому місці була б “офіційна опозиція” – тобто Компартія України з 21% голосів. Об’єднані соціал-демократи могли б сподіватися на 10% голосів, Блок “За єдину Україну” – на 6,5%, Партія зелених – на 4,5%. Дві опозиційних сили – Блок Юлії Тимошенко та Соцпартія Олександра Мороза – балансують на межі проходження до Верховної Ради, але мають гарні шанси подолати 4%-й бар’єр. А от Блок Наталії Вітренко і об’єднання “Жінки за майбутнє” можуть подолати цей бар’єр виключно за допомогою дива. Зватиметься воно небесною благодаттю чи адміністративним ресурсом. Цікаво, що за останній місяць істотно поліпшили свої позиції блоки Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, а найпомітніше зсунулися вниз комуністи та об’єднані соціал-демократи. Що стосується регіонів, то “Наша Україна” є лідером на теренах Західної і Центральної України – до лінії Дніпра. Східніше Дніпра і на самому Півдні України лідирують комуністи. Партія Зелених долає 4%-й бар’єр виключно завдяки високій підтримці виборців Півдня України, а блок “За єдину Україну” – регіонів, розташованих на схід від Дніпра.

Цікаво, що масштабні політичні проекти, в які певними спонсорами вкладено чимало ресурсів, - блоки “Команда озимого покоління”, “Єдність”, “Руський блок”, “ЗУБР”, Демпартія та Демсоюз – не дотягують і до 1% голосів виборців кожен. Очевидно, гроші в Україні – це ще не все. І навряд чи за 15 днів, що лишилися до дня виборів, щось істотно зміниться у настроях електорату. Звісно, якщо не буде масштабних політичних провокацій чи грандіозних, на всю країну, скандалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG