Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола блоку «За єдину Україну» та зняття з реєстрації кандидатів у народні депутати. Приїзд до України президента Росії Володимира Путіна у розпалі виборчої кампанії


Скандал довкола блоку «За єдину Україну» та зняття з реєстрації кандидатів у народні депутати. Приїзд до України президента Росії Володимира Путіна у розпалі виборчої кампанії

Київ-Прага, 18 березня 2002 -

Ведучі: Ольга Буряк та Сергій Грабовський Гості : народний депутат України Олександр Єльяшкевич, професор Києво-Могилянської Академії політолог Олексій Гарань

Ольга Буряк

Розпочинаємо з першої теми «Скандали і абсурди виборчої кампанії». Упродовж цього тижня ми чи не щодня мали можливість спостерігати скандали, вилив компромату і абсурдні випадки, якими супроводжується нинішня передвиборча кампанія. І кінець тижня не став винятком.

Сьогодні, вже вдруге за цю виборчу кампанію, здійснено замах на кандидата у народні депутати. Потерпів генеральний директор швейної фабрики «Гаян» Микола Гладкий, який одержав струс мозку внаслідок вибуху біля власного будинку у Борисполі Київської області.

Наш сьогоднішній гість народний депутат Олександр Єльяшкевич стверджує, що українських виборців влада хоче надурити. Він приніс з собою документи, якимось чином роздобуті ним з Банкової. В них, начебто, рекомендації керівника штабу «За Єдину Україну» Івана Кириленка Володимиру Литвину, як дискредитувати опозицію, як нейтралізувати її фінансування і тому подібне.

Пане Єльяшкевич, розкажіть, будь ласка самі нашим слухачам, що це за документи, як Вам вдалося їх роздобути?

Олександр Єльяшкевич

Я не буду говорити про те, як мені вдалося їх роздобути, але хочу сказати, що сьогодні я провів прес-конференцію, де надав відповідні матеріали суспільству.

Я сказав, і зараз хочу ще наголосити, що я не можу стверджувати, що матеріали абсолютно достовірні, але, як голова Тимчасової слідчої комісії парламенту, як громадянин, як народний депутат України я не можу приховувати цю інформацію тому, що вона надзвичайно важлива.

Я сказав на прес-конференції, що у будь-кого є можливість вирішити чи справжні ці документи, чи ні. Вони будуть порівнювати реальні події, які будуть відбуватися з тим планом заходів, який був наданий мені і який я оприлюднив.

Оці документи, які зараз є у мене, це насамперед лист за підписом, як стверджують, дуже схожим на підпис Івана Кириленка, він адресований, шановному Володимиру Михайловичу (я так розумію, що мова, мабуть , йде про керівника виборчого блоку «За Єдину Україну», голову адміністрації президента пана Литвина).Є доповідна записка до цього листа і є план конкретних заходів.

Так от, у цих матеріалах йде мова про те, яким чином досягти бажаного для влади результату. Дуже небезпечні заходи пропонуються. Насамперед, це спрямування комп’ютерної системи та опитувань соціологічних, які будуть проходити в день виборів для того, щоб були оголошені ті результати, які влаштовують владу.

Ольга Буряк

Тобто йдеться про фальсифікацію результатів виборів?

Олександр Єльяшкевич

Безумовно. І це дуже мене хвилює, це головне, що хвилює. Окрім цього, фактично є спроба прямого шантажу блоку «Наша Україна» і його лідера Віктора Ющенка, якому пропонується виступити з ініціативою підписання догоди між блоком «За Єдину Україну» та «Наша Україна» з наступним приєднанням до цієї догоди союзників «Партії Зелених», «Жінок за майбутнє», СДПУ(О) і провести підготовку до того, щоб в останній тиждень перед виборами підписати догоду про співпрацю між лідерами блоків за участі президента України.

У випадку відмови Віктора Ющенка від співпраці, рекомендується масово застосувати матеріали щодо його зловживань та інформацію особистого характеру за узгодженим планом.

Окрім цього, мова йде про те, як боротися з опозиційними політичними силами і опозиційними кандидатами. Наприклад, ось один із пунктів:«Провести зняття одіозних кандидатів у депутати, як за списками, так і «одномандатників» за матеріалами перевірок ДПА податкових декларацій». Причому є примітка: «Для об’єктивності необхідно провести зняття кількох кандидатів з числа союзників та, можливо, кількох «непрохідних» кандидатів блоку «За Єдину Україну»..

Вже це відбувається. Я ще вранці на прес-конференції повідомив, що у мене є інформація, отримана з іншого джерела, але вона достовірна, що вже був готовий проект постанови Центральної виборчої комісії про зняття лідерів партії «Яблуко» і, зокрема, Михайла Бродського. І це вже сталося, як відомо.

Це не випадковість, це, фактично, виконання замовлення, яке йде від влади.

Ольга Буряк

Тобто, ви вірите у достовірність цих документів?_

Олександр Бродський

На жаль, я можу сказати, що ті пункти, які стосуються цього вже періоду, який пройдений, вони всі, фактично, підтверджуються реальними подіями. Тобто, я не можу зараз всі пункти зачитати. Тут їх дуже багато, але кожен з цих пунктів дуже небезпечний для суспільства.

Ольга Буряк

З цим документом можна ознайомитися на інтернет-сайті «Української правди».

Голова виборчого штабу блоку «За Єдину Україну» Іван Кириленко категорично відкидає існування таких доповідних записок, про які говорить депутат Єльяшкевич і, взагалі, називає це грубою фальшивкою.

Годину тому я спілкувалася з паном Кириленком і ось, що він сказав.

Іван Кириленко

Мій підпис взяти і скопіювати – це сьогодні проблему не складає. Але більш грубої фальшивки і більш витонченої провокації я не очікував. Я не очікував, що так можна зробити. І через Єльяшкевича подати... Мені якось аж не по собі.

Ви ж бачите, блок ні на кого ніколи, ніде не нападає публічно. Ми нікого ніде не стараємося звинуватити, бо нам ще за себе треба встигнути людям розказати. Все-таки, у декого не витримують нерви.

Я вже провів не одну виборчу кампанію, щоб писати такі дурниці, щоб ці дурниці потім десь, таким чином були оприлюднені. Невже ми вже такі з глузду з’їхавши люди, щоб такі речі писати? Це-по-перше.

А по-друге, їх у природі цих речей не існує. А по-третє, я ще раз кажу, що ви ж розумієте, що виборчі перегони теж, як кажуть мистецтво. Це жанр мистецтва. І нам за той короткий період, що існує блок треба довести людям, що він є, що він працездатний. Нам за себе треба встигнути розповісти, а не проти когось працювати.

Ви це помітили, що блок ніде ні не заявляє проти когось щось, ні не подає в суд на когось за щось. Ми працюємо за себе, працює серйозна потужна команда по всім регіонам.

Єльяшкевич, за нашими оцінками, по округу 218 відстає від інших конкурентів і йому треба поборотися ще. Мабуть, йому теж потрібен скандальчик, щоб підняти рейтинг.

Я все це розумію. Дуже прикро... Я Єльяшкевича давно знаю і мені якось... Де можна було мій підпис взяти? Це ж лише у Верховній Раді, більше ж ніде не можна було взяти.

Бо як голова комітету я подавав багато законопроектів.

Ольга Буряк

Тобто, це не Ваш підпис і немає про що говорити?

Іван Кириленко

Звичайно, звичайно. Я сьогодні вийду в прямий ефір о 23 годині і про це скажу. Я надам цю інформацію всім засобам масової інформації.

Які доповідні записки, якщо ми спілкуємося з керівником блоку щохвилини? Будь-які питання виникають чи виїзду, чи програми якоїсь – щохвилини спілкуємося. Яка доповідна може бути? Це дурниця взагалі.

Вечірня Свобода. Частина друга

Київ-Прага, 15 березня 2002 -

Продовження

Ольга Буряк:

Пане Єльяшкевич, чи Ви не боїтесь, що стали жертвою провокації, що Вас хтось хоче використати?

Олександр Єльяшкевич:

Я ще раз підкреслюю те, що говорив на прес-конференції. Я як посадова особа, як голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України зобов’язаний був оприлюднити ці документи. Якщо я це зробив - я це зробив свідомо.

Коли пан Кириленко сказав, що кожні дві хвилини він спілкується з виборчих питань з главою адміністрації президента, який не пішов у відпустку, це є грубе порушення законодавства. Тому, якщо Іван Григорович в цьому вже визнається, то він повинен сказати, що блок “За ЄдУ” в черговий раз грубо порушив виборче законодавство.

Коли він сказав, що блок за “ЄдУ” поводить себе дуже чинно на цій кампанії, багато є прикладів, які свідчать зовсім про інше. Що стосується того, хто мені передав ці документи, як це зроблене, то це особа з адміністрації президента, яка не бажає називати своє прізвище з відомих причин...

А що все пишеться в адміністрації президента, все документується – про це вчора на прес-конференції говорив сам президент України Леонід Кучма. І він говорив про це відверто. Тому я не розумію, про що йде мова. Якщо пан Кириленко хоче сказати щось інше в прямому ефірі, то запросіть його і мене, я висловив свою точку зору, а то відбуваються прямі ефіри без участі тих людей, які піднімають серйозні проблеми....

Ольга Буряк:

На жаль, Іван Кириленко сьогодні в прямому ефірі “Ери”, він вибачався, що не може прийти.

Сергій Грабовський:

До нас приєднався наш колега Віктор Міняйло, який був на засіданні ЦВК, де відбувалася скандальна процедура зняття з реєстрації, якщо я не помиляюся, понад сотні кандидатів в депутати...

Віктор Міняйло:

Знято рівно сто десять кандидатів, але найголовніше те, що з реєстрації зняті лідери партії “Яблуко” Михайло Бродський та Віктор Чайка. Бродський знятий за те, що він не задекларував статутні внески в різні фірми на суму 186 тисяч 949 гривень, а Віктор Чайка – не задекларував 188 тисяч 126 гривень....”Зелених” знято 31 кандидат....

Сергій Грабовський:

У матеріалах, які надав журналістам пан Єльяшкевич, сказано, зокрема: “... для об’єктивності необхідно провести зняття кількох кандидатів з числа союзників та, можливо, кількох непрохідних кандидатів блоку “За Єдину Україну”.

Віктор Міняйло:

З блоку “За Єдину Україну” виключили 3 кандидатів, з блоку “Справедливість” – 22 кандидати, Селянська партія - 15, “Єдність” – 7, Соціалістична партія – 5, партія Зелених - найбільше - 31, Народний Рух України - 1.

Сергій Грабовський:

Пане Гарань, як політолог, як Ви можете оцінити цю ситуацію і цей, скандал, який започаткований публікацією документів?

Політолог Олексій Гарань:

Якщо говорити про ці документи, невідомо, чи автентичні вони стовідсотково. Я хотів би сказати, що брудні технології в Україні застосовують не тільки на цих виборах. Відомі провокації проти Мороза через теракт і інші провокації на підставі соціологічних даних. Ситуація насторожує....

Щоб позбутися фальсифікацій результатів виборів, крім роботи спостерігачів, треба застосовувати роботу соціологів, які б застосовували екзит-пули.

Маємо соціологічні фірми, які справді здійснюють не заангажовані опитування. Думаю, що фахівці добре розуміють, яким фірмам можна довіряти.

Ольга Буряк:

Переходимо до другої теми. У студії - професор Києво-Могилянської академії, політолог Олексій Гарань і Сергій Комісаренко, колишній дипломат, кандидат у народні депутати.

У неділю в Одесі відбуватиметься зустріч президентів України, Росії та Молдови. Деякі російські оглядачі припускають, що візит Путіна конче потрібен адміністрації Кучми для підтримки президентського блоку “За Єдину Україну”. Про це заявив на прес-конференції у Кіровограді один з керівників виборчого штабу блоку “За ЄдУ” Ігор Шаров.

Він прямо сказав, що візит Путіна збільшить число прихильників блоку.

А ось сьогодні заступник голови виборчого штабу блоку “За Єдину Україну” Анатолій Толстоухов сказав, що те, яким чином візит Путіна вплине на результати блоку “За ЄдУ”, - покаже голосування 31 березня.

Говорить Анатолій Толстоухов:

Це буде природно, якщо президент Росії поцікавиться ходом виборчої кампанії в Україні, тому що тут знаходяться представники багатьох країн, працює місія країн Співдружності, я думаю, що він отримає відповіді і враження.

А як це буде відображатися на підтримку блоку “За Єдину Україну”, я думаю, що відповідь на це дадуть виборці 31 березня.

Хоча хочу сказати, що сьогодні вже і соціологи зафіксували інтерес до такої теми, як втручання іноземних держав у виборчу кампанію в Україні. Цікаво, що, за результатами соціального моніторингу, 18% пов’язують допомогу іноземних держав з блоком Ющенка і 9% - з блоком Юлії Тимошенко. І ці ж самі виборці думають, що керівництво країни... 70% від опитаних вважають, що треба відповідно реагувати на таку практику, яка відбувається сьогодні.

Ольга Буряк:

Сьогодні ніхто не заперечує, що Росія приділяє особливо пильну увагу виборам в Україні. На початку цього тижня в Москві адміністрація Кремля проводила “круглий стіл” з політологами на тему “Україна на фініші виборів”. Це дало підставу деяким російським оглядачам припустити, що візит Путіна до Одеси опосередковано, але все-таки спрямований на підтримку блоку “За ЄдУ”.

Російська преса писала, що зустріч з Кучмою означатиме його підтримку Путіним, цитую “Московскіє новості”: “Путіну доведеться долучити свій голос до молитви за гетьмана Кучму, тому що радикальна зміна влади в Україні для Росії небезпечна і категорично небажана.

Чому вона небезпечна і небажана? Адже Кучма останнім часом дуже часто дає Москві привід замислитися. Надамо слово нашому політологу.

Політолог Олексій Гарань:

Москва намагається виробити більш прагматичну і ефективну політику стосовно України, порівняно з більш емоційною дипломатією Бориса Єльцина.

Тому зрозуміла увага , яка приділяє Москва виборам в Україні. Хоча вважаю, що ключовим пунктом будуть президентські вибори у нашій державі.

Але, оскільки нинішні парламентські вибори розцінюються як такий “трамплін” для різних політичних сил перед президентськими виборами в Україні, то зрозуміла увага, з якою в Росії ставляться до нинішніх виборів.

Хотілося б звернути увагу на такий факт: якщо раніше офіційною концепцією української зовнішньої політики була “багатовекторність”, зараз вона зникла з заяв МЗС, більш того, формально реабілітовано термін “євроатлантична інтеграція”. Тобто, таким чином, з формальної точки зору, ми бачимо, як би посилення наголосу на західному векторі, але якщо ми подивимось на динаміку стосунків, на кількість зустрічей Леоніда Кучми з президентом Путіним, бачимо, що активність розгортається як раз на іншому, на східному напрямку.

Сергій Грабовський:

Як Ви оцінюєте, в цьому зв’язку, вчорашній указ Леоніда Кучми про відзначення 350-річчя Переяславської Ради?

Ольга Буряк:

Це указ виданий напередодні зустрічі з Путіним...

Олексій Гарань:

“Мені ще треба ознайомитися з текстом цього указу, безумовно Переяславська рада була важливою подією, але важливо - в якому контексті вона буде оцінюватися....

Тому хочу сказати, в мене з’являється таке враження, що закладається цілком очевидна оцінка зробити наголос на тих “позитивних моментах”, пов’язаних з цієї подією...

Ще оди момент. Коментуючи виступ пана Толстоухова, який казав про недовіру частини населення України до діяльності Заходу у зв’язку з виборами в Україні, хотів би сказати, що це може бути наслідком пропаганди, яка розгорнута в українських мас-медіа і знаходиться під контролем влади.

Отже дуже чітко ми бачимо розгортання анти західної компанії в Україні, яка розгорнута підконтрольній владі мас-медіа і пов’язана з сумнозвісною статтею глави адміністрації в газеті “Факти”.

Ольга Буряк:

Запитання до Сергія Комісаренка, він колишній дипломат, а зараз кандидат у депутати до Верховної Ради. Є така думка, що нинішні вибори в Україні вперше проводяться на українські кошти, мовляв, цього разу російський капітал не бере участі у кампанії.

Але згадаємо минулі президентські вибори, коли говорили, що президента Кучму зробила Росія. Як ви гадаєте, наскільки наступні президентські вибори цікавитимуть Кремль – більше чи менше, ніж нинішні?

Сергій Комісаренко:

Я переконаний, що вони будуть дуже цікавити Кремль, досить згадати виборчу кампанію президента Кучми, тоді ще претендента на посаду президента в 1994 році... І одним з головних гасел було “боротьба з корупцією”. Наскільки вона була ефективною, кожен з нас добре знає...

Ольга Буряк:

Часто можна чути що адміністрація Кучми підготувала для України російський варіант минулих вибрів, коли за кілька місяців до виборів в Думу партія влади створила блок “Єдність”. Так само блок “За ЄдУ” створено за 4 місяці до виборів у Раду. Чия це була ідея – адміністрації на чолі з Литвином, чи це з Москви підказали?

Олексій Гарань:

Важко сказати, це можуть бути ідеї, які народилися тут, але дуже часто, дійсно, представники наших владних структур намагаються запозичити той досвід, який є в Росії. Ми можемо загадати ті ж президентські вибори 1999 року, де було повторено сценарій російських попередніх президентських виборів.

Ми знаємо, що зараз в Україні і з блоком “За ЄдУ”, і з Командою Озимого покоління, і з рядом інших структур працюють російські піарщики, які активно намагаються перенести російські схеми і, на жаль, брудні технології...

Ольга Буряк:

Чому ж тоді блок “Єдність” мав в Росії шалений успіх, а справи “За ЄдУ” так погано йдуть?

Сергій Грабовський:

Оскільки сьогодні останній день, коли можна знайомити слухачів з соціологічними даними, за результатами Київського міжнародного інституту соціології, блок “За ЄдУ” має 6,5% підтримки виборців, а в Одесі, куди приїздить Путін - 4%, там справи ще гірше. Чому така ситуація?

Олексій Гарань:

Я думаю, що це пов’язано з діяльністю Кремля. Там була більш продумана і чітка політика.

Сергій Грабовський:

Тобто Печерськ не дотягує до рівня Кремля?

Олексій Гарань:

Важко сказати, я б утримався...

Ситуація в Росії і Україні зовсім різні. Наш уряд і Верховна Рада настільки мають негативний рейтинг в населення, що порівнювати з рейтингом “Єдності” не можна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG