Доступність посилання

ТОП новини

З коментарями американських засобів масової інформації щодо парламентських виборів в Україні вас ознайомить наш кореспондент


З коментарями американських засобів масової інформації щодо парламентських виборів в Україні вас ознайомить наш кореспондент

Н’ю Йорк, 1 квітня 2002 - За виборами до Верховної Ради – третіми за рахунком, відколи Україна здобула незалежність 1991 року – за цими виборами пильно стежили як вашінгтонські урядовці, так і бізнесмени, особливо інвестори. Їм ідеться насамперед про те, чи новий склад парламенту зможе здійснити економічні реформи і покласти край корупції. За даними міжнародної організації Транспаренсі Інтернешонал, Україна здобула собі місце у першій десятці найбільш корумпованих країн світу. Відповідно, американські бізнесмени вельми неохоче вкладають гроші в українську економіку: за 10 років незалежності американські інвестиції становили лише 4,4 мільярда доларів – за підрахунками Ніла Кавуто, оглядача телемережі новин Фокс, це менше, ніж американський бізнес вкладає в економіку Домініканської Республіки. Оглядач вважає, що вибори дають Україні перший реальний шанс сформувати у парламенті центристську більшість, з огляду на те, що ліві поступово втрачають свою політичну базу – старих, нерозкаяних комуністів.

“Вашінгтон Пост” зазначає, що опитування виборців одразу після голосування показало, що партія колишнього прем'єр-міністра Віктора Ющенка, банкіра й реформатора, отримала принаймні 25 відсотків голосів, комуністи – 20 із половиною відсотка, а партія президента Леоніда Кучми – менше 11 відсотків.

Але, на думку Баррі Фарбера, міжнародного оглядача нью-йоркської радіостанції Дабл’ю- Оу-Ар, аналіз українських виборчих правил показує, що перемога партії Ющенка над іншими політичними партіями все одно не зможе дати прихильникам реформ більшості у парламенті, навіть якщо приєднати до них партію Юлії Тимошенко, що отримала майже 8 відсотків голосів. Ющенко отримає приблизно 100 місць у парламенті, враховуючи результати виборів по місцевих дільницях.

Перевага, як вважає Фарбер, буде на боці президентської партії “За Об'єднану Україну” і союзної з нею соціал-демократичної, бо вибори дадуть їм 50 місць і ще приблизно 150 місць кандидати Кучми отримають у місцевих дільницях. Разом це дасть прихильникам Кучми 200 депутатських мандатів – далеко не більшість у парламенті, де депутатів 450, на 15 більше, ніж у Палаті представників американського Конгресу.

Якщо ці підрахунки підтвердяться, це означатиме, що Україна і надалі матиме розділений парламент, у якому президент Кучма буде провідною політичною силою, але не матиме достатньо голосів для консолідації влади.

Бенджамен Гілман, конгресмен-республіканець, колишній голова Комісії закордонних справ Палати представників, заявив у телевізійному інтерв'ю, що яким би не був розклад сил у новому парламенті України, головне те, що в ньому, за попередніми висновками, не буде відтак домінувати комуністична фракція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG