Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Скандал навколо 35-го виборчого округу Дніпропетровської області


Прямий Ефір: Скандал навколо 35-го виборчого округу Дніпропетровської області

Київ-Прага, 15 липня 2002 - Ведучі - Сергій Грабовський та Зиновій Фрис. Гості київської студії: депутат Верховної Ради України 3-го скликання, полковник СБУ, екс-голова парламентської комісії у розслідуванні справи Гонгадзе Олександр Жир і секретар ЦВК Ярослав Давидович.

Зиновій Фрис

Сьогодні ми обговорюємо тему довиборів до Верховної Ради України і, насамперед, поговоримо про скандал у 35-му виборчому окрузі Дніпропетровської області, де в суботу, 13 липня, за 8 хвилин до опівночі кандидата в депутати Олександра Жира було позбавлено права брати участь у виборах.

Сергій Грабовський

Пане Жир, чому Ви йшли на вибори не за списком блоку «Наша Україна»? Було ж одразу зрозуміло, що Вам буде дуже важко пробивати собі шлях до парламенту у мажоритарному окрузі, та ще й на Дніпропетровщині.

Олександр Жир

Дійсно, я добре розумів, що ані виконавча влада, ані сам президент не будуть осторонь цих виборів і робитимуть все, аби не пропустити мою кандидатуру до парламенту. Але я свідомо відмовився від того, щоб іти за списками блоку «Наша Україна», складовою частиною якого є Партія реформи і порядок, і в рейтингу якої я займав досить високе місце. Як показало життя, я дійсно був би у парламенті за списком. Але я добре розумів, що та позиція, яку я відстоював у ході роботи як депутат Верховної Ради України 2-го і 3-го скликань, знаходить підтримку достатньої кількості виборців і міста Нікополя, і Марганцю, і Нікопольського району, і я свідомо робив крок, щоб іти до парламенту не за списком, а за мажоритарним округом. Я відмовився від списку.

Сергій Грабовський

Ваша оцінка ситуації, яка склалася на цих довиборах.

Олександр Жир

Я хочу сказати, що головним підсумком є те, що влада програла. Вона програла, добре розуміючи, що не пустити мене до парламенту можна одним із двох шляхів – або заздалегідь готувати те, щоб вибори знов були признані недійсними, або зняти мою кандидатуру напередодні самих виборів. Про це говорить і опитування, яке було проведено самою виконавчою владою за 4 дні до 14 липня. Усі розуміли, що, за останніми опитуваннями, 70% виборців Нікопольського регіону підтримували кандидатуру Олександра Жира, тому що був на окрузі ще один Жир на довибори, і лише близько 20% підтримували кандидатуру влади. Ось такою була ситуація, і влада пішла на те, щоб робити будь-які речі, аби зняти кандидатуру на довиборах. Так воно і сталося.

Сергій Грабовський

Пане Давидович, Ваша оцінка цієї ситуації з боку ЦВК.

Ярослав Давидович

Перш за все хотів би сказати нашому шановному ведучому в Празі, панові Фрису, щодо назви представленої теми – скандал чи правове рішення, прийняте на підставі закону. Сьогодні цю подію потрібно оцінювати, перш за все, із правової точки зору, а політики можуть оцінювати так, як вони бачать цю подію. Дійсно, штаб шановного кандидата у народні депутати Олександра Жира досить вільно поводився із законом і дав, на жаль, підставу за порушення розглянути його дії у судовому порядку, що і було зроблено. Нікопольським міським судом було прийняте 2 рішення, було встановлено юридичний факт використання коштів поза межами виборчого фонду. Як відомо, Закон про вибори народних депутатів України чітко й жорстко встановлює порядок використання коштів на передвиборчі агітації тільки з виборчого фонду. На жаль, штаб використав кошти поза межами виборчого фонду готівкою, що було встановлено судом. На підставі рішення суду, яке, відповідно статті 243 частини 11 Цивільно-процесуального кодексу, є остаточним і оскарженню не підлягає, окружна виборча комісія прийняла рішення щодо скасування реєстрації. ЦВК розглянула скаргу Олександра Жира і залишила рішення комісії в силі, оскільки воно прийнято в межах діючого Закону про вибори народних депутатів України.

Олександр Жир

Я також звернув увагу на слово скандал і хотів би сказати: Шановні слухачі, шановні друзі, не скандал, а це сьогодні є норма поведінки виконавчої влади, президента і ЦВК. І в першу чергу представник ЦВК пан Співак, перебуваючи в окрузі в ході виборів, був не просто спостерігачем, а сприяв тому, щоб робити будь-які речі в тому числі і поза законом. Можна навести безліч фактів про те, як поводив себе Співак заради того, щоб виконати доручення президента.

Зиновій Фрис

Я хочу сказати, що ми й особисто я не є прихильником пана Жира й опонентом пана Давидовича. Коли ми говорили про скандал, то, насамперед, йшлося про те, що коли знімають за кілька хвилин до опівночі кандидатуру, коли не можна щось опротестувати, якраз у цьому, очевидно, скандал. Пане Давидович, а чому, справді, це робилося тоді, коли вже пан Жир нічого не міг зробити, коли всі установи були вже закриті, і неможливо було змінити ситуацію? Чому це не зробили, скажімо, в день, коли ще залишався час до опівночі, до того критичного моменту?

Ярослав Давидович

Ви поставили дуже слушне питання. 12 липня суди міста розглянули це питання, прийняли відповідні рішення. 13 липня, в суботу, в 13:02 Олександр Жир оскаржив рішення окружної виборчої комісії до ЦВК. Дійсно, на цей час у ЦВК не було ще рішення відповідної окружної виборчої комісії про зняття його з реєстрації, у прийнятті скарги відповідно йому було відмовлено й одночасно ЦВК робила все, щоб витребувати рішення окружної виборчої комісії.

Сергій Грабовський

Перепрошую, 6 годин це рішення йшло з Нікополя до Києва – в епоху електронного зв’язку!

Ярослав Давидович

Дайте мені відповісти на питання. Закон про вибори народних депутатів передбачає, що протягом 3 днів окружна виборча комісія може надати рішення тому, кого воно стосується. Дійсно, закон не передбачає термінової видачі постанови. Що стосується даної постанови, вона була витребувана і поступила до ЦВК о 18:59. О 19-й годині до ЦВК Олександром Жиром було подано скаргу, ЦВК оперативно вивчила ті матеріали, і о 22-й годині розпочалося засідання комісії, на якому були присутні 10 народних депутатів України. Засідання розпочалося о 22-й годині і закінчилось о 23:30, тому що виступили практично всі народні депутати України. Я сьогодні шановному Тарасу Чорноволу хотів би сказати – я б дивився йому в очі прямо, і далі буду дивитися прямо, але, виступи народних депутатів України в більшості випадків були безпредметними, затягували час, і тільки о 22:30 була прийнята відповідна постанова, яка повинна була бути за декілька хвилин опрацьована. Це нормальна процедура. І о 22:40 Олександрові Жиру була надана постанова ЦВК. Як на мене, це питання можна було розглянути хвилин за 20, і о 22:30 постанова могла вже бути в Олександра Жира і могла бути оскаржена.

Зиновій Фрис

Пропонуємо вам думку Тараса Чорновола.

Тарас Чорновіл

В ніч перед виборами я був у ЦВК на тому засіданні, де остаточно знімали кандидатуру Олександра Жира. Можу сказати одне – усі пункти, по яких розглядалося це питання, абсолютно неадекватні. Жир не мав можливості дізнатися, які йому закидають звинувачення, тим більше якось на них адекватно відповісти. Перший нормальний варіант, який був, - це оскаржити рішення ЦВК, але його можна було зробити до початку виборів – до опівночі. Оскільки засідання комісії закінчилося о 23:30, і Рябець заявив, що їм ще потрібно багато часу , щоб це рішення підготувати, нас позбавили можливості оскаржити рішення ЦВК і в робочому порядку знову включити Жира до ведення виборчої кампанії. Ми зараз будемо оскаржувати результати виборів по цьому окрузі, натискати на визнання їх недійсними, оскільки було порушено основне право вибору – право вибирати реального кандидата, будемо апелювати до всіх інстанцій, до Верховного суду. І є на основі цієї справи достатньо підстав апелювати і до Європейського суду у правах людини.

Зиновій Фрис

Сьогодні наші київські колеги намагалися зв’язатися телефоном із деякими представниками пропрезидентських фракцій у парламенті. Це виявилося дуже важким завданням. Лише Леонід Каденюк із фракції НДПУ, яка вважається пропрезидентською, погодився щось сказати з приводу довиборів, що відбулися 14 липня. Ось його точка зору.

Леонід Каденюк

Якщо ми демократична держава, то ми повинні притримуватися закону. Якщо там дійсно було порушення, із чим потрібно розібратися, то непотрібно, щоб були якісь протести з боку «Нашої України». Перед законом усі рівні. Не зважаючи на те, хто б не був кандидатом у народні депутати, якщо порушення є, то, звичайно, потрібно притримуватись закону і знімати людину.

Зиновій Фрис

Пане Жир , Ви сьогодні в інтерв’ю інтернет-виданню «Українська правда» сказали, цитую:« Виборів як процедури в Україні більше немає. В Україні влада перейшла до призначення народних депутатів через окружні комісії і місцеві суди. Тому я вважаю неможливим оскаржувати в суді, підконтрольному президентові України, порушення, зловживання й злочини, які коїлися в 35-му виборчому окрузі». Пане Жир, Ви програли. Справедливо, несправедливо – це вже інше питання. Чи не видається вам, що Ви занадто категоричні і робите якісь занадто глобальні узагальнення, кажучи про те, що в Україні вже немає процедури виборів, що влада перейшла до призначення народних депутатів через окружні комісії і місцеві суди?

Олександр Жир

Я до цього вислову підходив дуже обережно перед тим, як його висловити і перед тим як він буде оприлюднений.

Я хотів би повернути членів ЦВК і всіх, хто спостерігав за виборами, до виборів 31 березня. Кому не відомо, що в Центральній виборчій комісії знаходяться підсумкові протоколи дільничих виборчих комісій 31 березня, де фальсифіковані підписи? Я їх особисто показував і пану Рябцю, і пану Співаку , і пану Давидовичу. На що було сказано, що це ваші особисті проблеми. Як це мої проблеми, коли фальсифікуються вибори, про це ведеться розмова на всій площині інформаційного простору? І хто підняв це питання з боку ЦВК: Рябець, чи Співак, чи пан Давидович?

Шановні друзі, говорячи про питання повторних виборів у 35 окрузі, кому не було відомо, як діє адміністрація, окружна виборча комісія, як фальсифікував інформацію, яку надавав до ЦВК голова окружної комісії і далі, і далі? Саме тому, можливо, я навіть дуже м’яко казав те, що тільки що цитував наш шановний ведучий.

Тому, що, ще раз наголошую, мені дуже неприємно, але це реалії, коли член ЦВК, коли пан Давидович посміхається на те, що, ну сфальсифіковані були протоколи, ну і що ти зробив? Треба вести розмову, дійсно, не про ЦВК, не про окружні комісії, не про суди, а про систему влади, яка існує в Україні і сьогодні довела країну до того становища, до правового свавілля, яке чинять на сьогоднішній день чиновники.

Зиновій Фрис

Я хотів би, щоб ми зараз послухали заяву голови спеціальної тимчасової комісії Верховної Ради України для контролю за дотриманням законності при проведенні повторних виборів народних депутатів 14 липня Юрія Оробця, який побував у 35 виборчому окрузі.

Юрій Оробець

У 35 окрузі виборів не було, оскільки нахабно було викреслено зі списків головного кандидата Жира. Це було рішення суду, яке не можна було оскаржити, оскільки окружна комісія протокол із рішенням про зняття з реєстрації не давала протягом 18 годин. Отже, лише пізно увечері, коли всі установи були закриті, О. Жир отримав протоколи і тому він не зміг це все оскаржити.

На знак протесту Комітет виборців зняв усіх своїх спостерігачів, оскільки спостерігати не було за чим. Так само були поінформовані міжнародні спостерігачі.

Зиновій Фрис

Пане Давидович, скажіть, будь ласка, Ви абсолютно впевнені, що дії ЦВК щодо пана Жира були абсолютно правомірні і Ви готові це відстоювати будь де?

Ярослав Давидович

Перш за все, я хочу відповісти Олександру Жиру, оскільки він надто серйозні звинувачення висловив на адресу моїх колег та і мене.

Пан Жир, людина яка теж знає законодавство, юриспруденцію, не гірше Давидовича. Я хочу сказати, що такі серйозні звинувачення не кажуться у коридорі, а є відповідна процедура, пишеться відповідна скарга, здається у відповідному порядку і розглядається. Адже це дуже серйозно і воно повинне бути встановлено у законному порядку.

Що стосується ухваленого рішення Центральної виборчої комісії, я з повною відповідальністю заявляю, що воно ухвалене у межах закону та й, із рештою, скарга, яка була подана до Центральної виборчої комісії. Автори цієї скарги добре розуміли, є рішення суду, остаточне, оскарженню не підлягає і Центральна виборча комісія як законослухняний державний орган виконала рішення суду. Іншої ситуації, іншого підходу у неї бути не могло.

Зиновій Фрис

А чи можна було за такий короткий термін з’ясувати, що гроші, які використовував пан Жир, вони були використані не законно?

Ярослав Давидович

Я зазначаю, 1-2 липня у суді у двох судових процесах було чітко встановлено використання коштів із порушенням закону. З рештою, пан Жир та його представники мали можливість взяти участь у цьому судовому засіданні і довести свою правоту. Однак, рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає, суд чітко довів юридичний факт використання коштів виборчим штабом, довіреними особами готівкою, тобто з порушення закону «Про вибори народних депутатів України», у зв’язку з чим ухвалено рішення про зняття з реєстрації кандидати у депутати.

Сергій Грабовський

Стосовно рішення районних судів, я пам’ятаю у справі знаменитого маніяка Чикатилло, здається, ще 3 осіб розстріляли помилково. Тому тут, ви знаєте, у мене як у законослухняного громадянина є певні сумніви у тому, що остаточну істину може встановити районний суд упродовж одного-двох днів у таких справах.

Пане Давидович, чи Вам не здається, що сам закон «Про вибори» до певної міри провокує отакі от скандали, тому що він вимагає ухвалювати такі важливі рішення буквально у пожежному порядку, а навіть сумлінний суддя і сумлінний слідчий може допускатися помилок?

Ярослав Давидович

Я ще раз вам як законослухняний громадянин заявляю, що стаття 243 частина 11, ухвалена Верховною Радою Цивільно-процесуального кодексу чітко каже:«Рішення остаточне й оскарженню не підлягає». Тут коментарів бути не може.

Що стосується зняття з реєстрації кандидатів у народні депутати України, то, дійсно, є практика виборчого законодавства інших держав, що в переважній більшості, вони обмежуються іншими методами покарання і лише у дуже виключних випадках використовують таку норму покарання як зняття кандидатів із реєстрації. Але це питання до Верховної Ради України.

Сергій Грабовський

Тобто, Ви вважаєте, що чинний закон «Про вибори» дає сам підстави для таких скандалі, що він не пропрацьований? На цих виборах, це ж не єдиний такий скандал?

Ярослав Давидович

Верховна Рада нещодавно ухвалювала ці закони й ухвалила, і це є закон. Ухвалять іншу норму, це буде нормально...

Але моя думка,що така норма як зняття кандидатів із реєстрації, вона, можливо, і надто сувора. Я теж притримуюся такої думки, що в законі повинно бути записано, що результат повинна показувати виборча скринька.

Нещодавно я перебував у Литві, де такої практики і притримуються, де в законі більш чітко виписано норми адміністративної відповідальності за порушення виборчого законодавства. Встановлена певна система штрафів і лише в одному випадку передбачено зняття з реєстрації.

Але знову ж таки, це питання до Верховної Ради України, до нашого законотворчого органу, який ухвалить іншу норму закону - ми її будемо виконувати.

Зиновій Фрис

Ми будемо закінчувати першу тему. Очевидно, пан Жир має, що сказати. Пан Жир, скажіть будь ласка, що ви маєте намір робити зараз. Здається, пан Давидович підказав Вам, що належить робити?

Олександр Жир

Я перш за все хочу сказати, що як і раніше, я діяв і діятиму лише в правовому полі України. Як я буду діяти, це буде узгоджено і з моїми колегами по партійному блоку «Наша Україна».

Але я хочу сказати, що 31 березня на виборах, я мав стосунки, і в тому числі через суд із ЦВК. І того разу я довів через суд, що ЦВК діяло всупереч діючого законодавства і вони вимушені були це визнати. Я доведу це і на у цей раз.

Зиновій Фрис

Пане Жир, сьогодні впродовж дня мені довелося читати в інтернет виданнях, що не виключено, що саме сьогодні ви подасте у відставку як полковник Служби безпеки України. Це вже сталося, чи станеться?

Олександр Жир

Я однозначно ухвалив таке рішення і це станеться найближчим часом, можливо, завтра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG