Доступність посилання

ТОП новини

Бухарест: Європейська комісія закликає Україну нарешті розпочати енергетичні реформи


Бухарест: Європейська комісія закликає Україну нарешті розпочати енергетичні реформи

Прага, 20 травня 2002 – Через кілька днів після брюссельської зустрічі президента Кучми з головою Європейської Комісії Романо Проді, Єврокомісія закликала український уряд нарешті розпочати енергетичні реформи і співпрацювати з Європейським Банком у справі добудови двох ядерних енергоблоків. У понеділок в Бухаресті завершилися щорічні збори Європейського Банку Реконструкції й Розвитку. Як повідомив Радіо Свобода прес-секретар банку Антон Усов, українська презентація на форумі пройшла вдало.

Про позитиви співпраці Європейського банку з Україною у понеділок доповідали міністр палива та енергетики України Гайдук, міністр фінансів Юшко, голова Київського офісу ЄБРР Андрю Сітон, директор бізнес груп банку по країнах Східної Європи Олів`єр де Камр, а також представник американської компанії, яка приватизувала однин з українських обленерго.

Але, на форумі Банку не обійшлося без критики. Представник Європейської Комісії Педро Солбес висловив жаль із приводу того, що політична нестабільність в Україні перед виборами призупинила економічні реформи. Комісара ЄС Солбеса цитує агентство Рейтер. За його словами, поновлення енергетичних реформ покращить співпрацю України з Європейським Банком Реконструкції й Розвитку.

Як відомо, минулого тижня президент Кучма на зустрічі з Романо Проді у Брюсселі обговорював українсько-європейські енергетичні проекти, зокрема і відкладення кредиту на 760 мільйонів доларів для укріплення Чорнобильського саркофага. На рахунок цього комісар Солбес зазначив у Бухаресті, що Єврокомісія стурбована затримкою і висловив жаль, що мобілізовані Євросоюзом кошти заблоковані українськими бюрократами.

Ситуація і навколо проекту добудови ядерних реакторів на Хмельницькій та Рівненській АЕС також дивна. У листопаді минулого року рада директорів Європейського банку умовно схвалила надання Україні 215 мільйонів доларів кредиту на добудову двох енергоблоків, які мали б компенсувати потужності Чорнобильської АЕС. Але, за кілька днів до ухвалення остаточного рішення, банк отримав від українського уряду листа, в якому Україна заявила, що окремі положення проекту для неї неприйнятні. Після цього у грудні було створено спільну комісію, що з’ясовувала незрозумілі для сторін положення, тобто уточнювала умови, за яких Україна одержить кредит. У травні комісія завершила свою роботу і, як повідомив Радіо Свобода речник Європейського Банку у Києві Антон Усов, зараз банк чекає на остаточну відповідь українського уряду, чи співпрацюватиме він з ЄБРР за Чорнобильським проектом. У понеділок у Бухаресті на зустрічі європейських банкірів з українськими міністрам відповіді з українського боку ще не було.

Створений 1991 року, щоб допомагати країнам з перехідною економікою проводити ринкові реформи, Європейський Банк Реконструкції й Розвитку інвестував до економік 27 ми країн регіону 18 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG