Доступність посилання

ТОП новини

Справу проти власної держави в Страсбурзі виграв колишній голова уряду Литви


Справу проти власної держави в Страсбурзі виграв колишній голова уряду Литви

Вільнюс, 16 листопада 2001 – Справу проти власної держави в Страсбурзі виграв колишній голова уряду Литви Адольфас Шляжявічюс, котрий керував урядом рекордно довгий строк – від березня 1993 року до кінця січня 1996 року. Страсбурзький суд присудив литовській державі відшкодувати екс-прем’єрові суму в розмірі 25 тис. доларів США за порушення його права на своєчасний суд.

Це шоста перемога громадянина Литви проти власної держави в Європейському суді прав людини від 20 червня 1995 року, відколи в Литві діє Європейська конвенція прав людини. 300 заяв громадян Литви в Страсбурзі визнано не придатними до розгляду.

Серед шести громадян Литви, котрі в Європейському суді прав людини в Страсбурзі виграли справи проти власної держави, від цього тижня є й колишній голова уряду.

Адольфас Шляжявічюс, бувши головою Демократичної партії праці (тепер Соціал-демократів), керував урядом Литви від березня 1993 року до кінця січня 1996 року. Вважається, що він був прем’єром рекордно довгий строк. Тодішній президент Бразаускас змусив його подати у відставку в зв’язку з тим, що напередодні краху найбільшого тоді комерційного банку в Литві Шляжявічюс забрав із нього власні гроші – 135 тисяч літів (або майже 34 тисячі доларів США), отримавши при тому завищені проценти в розмірі близько десятка тисяч доларів.

Страсбурзький суд присудив Литві виплатити екс-прем’єрові суму в розмірі 100 тисяч літів (або 25 тисяч доларів США) на покриття шкоди, яку йому зроблено литовською державою, і на покриття витрат на послуги адвокатів.

Колегія в складі семи судей, серед яких був і суддя від Литви Пранас Куріс, розглянула српаву на закритому засіданні 23 жовтня. Про рішення і аргументи суду в Страсбурзі оголошено у вівторок, про перемогу екс-прем’єра проти власної держави у Литві також стало відомо цього тижня.

Страсбурзькі судді вирішили, що литовська держава порушила права свого громадянина, передбачені статтею 6-ю Європейської конвенції прав людини.

Ця стаття передбачає право громадянина на суд на протязі обгрунтованих строків. Тим часом карну справу проти Адольфаса Шляжявічюса, порушену литовською прокуратурою, протягом більше ніж 4 років не було розглянуто ні в одному литовському суді. Бо суди постійно повертали справу для додаткового розслідування, для уточнювання обвинувального висновку. Суди вважали декотрі формулювання прокурора Альґімантаса Клюнки – про моральну шкоду, зроблену прем’єром Шляжявічюсом престижеві литовської держави тощо –недостатньо обгрунтованими.

Європейська конвенція прав людини діє в Литві від червня 1995 року. Справу проти Литви в Страсбурзі донині виграли 6 громадян. Тим часом майже 300 заяв проти Литви було визнано не придатними до розгляду по суті. Ще стосовно близько 300 заяв громадян Литви проти власної держави канцелярія Європейського суду прав людини переписується з заявниками в Литві для збору документів, потрібних для реєстрації справи в Страсбурзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG