Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі прикордонники занепокоєні напливом до ЄС заробітчан із України й інших держав СНД


Німецькі прикордонники занепокоєні напливом до ЄС заробітчан із України й інших держав СНД

Німеччина, 19 квітня 2002 – Федеральна прикордонна поліція Німеччини серйозно занепокоєна: нелегальні мігранти знайшли цілком легальну можливість для перетину зовнішнього кордону Європейського Cоюзу. За даними німецької газети “Гандельсблатт”, завдяки туристичним візам сотні тисяч громадян із країн СНД, у тому числі й із України, дістаються на заробітки на Захід.

Особливу занепокоєність у прикордонників викликає ситуація в Києві. Торік німецьке посольство видало 276 тисяч туристичних віз. На думку керівника прикордонної поліції у Франкфурті-на-Одері Екегардта Вахе, сімдесят відсотків так званих “туристів” насправді їдуть на заробітки.

Одна з причин такого розвитку подій, на думку оглядачів, може полягати в запровадженні з квітня 2000 року ліберальніших правил видачі туристичних віз. Міністерство закордонних справ ФРН, однак, відкидає закиди, начебто консульські відділи працюють неретельно. “Кількість відмов на право в’їзду до ФРН із того часу так само різко зросла, як і кількість виданих віз”, процитувала газета “Гандельсблатт” представника міністерства закордонних справ Німеччини Іну Лепель.

Водночас прикордонники у Франкфурті-на-Одері, посилаючись на свій досвід, розповідають, що “в середньому через кожні півгодини на кордоні з’являється український автобус”. За словами поліцейських, автобуси заповнені, як правило, переважно молодими чоловіками, які практично нічого не можуть сказати про мету своєї туристичної поїздки. А якщо зазирнути до їхнього багажу, то там часто можна знайти, наприклад, свідоцтва про народження та інші подібні документи, які навряд чи можуть знадобитися під час туристичного турне.

За даними німецьких правоохоронців, мета поїздки переважної більшості цих людей – Іспанія та Португалія, де вони влаштовуються на сезонну роботу в сільському господарстві або на будівництві.

Запровадження ліберальніших правил видачі віз, на думку німецьких прикордонників, широко використовують у своїх темних справах злочинці, спеціалізація яких – нелегальне переправлення людей через кордон. Оскільки для отримання німецької візи необхідно мати запрошення від фірми або приватної особи, забезпечення фальшивими запрошеннями виявилося справжнім “золотим дном” для злочинців.

Як повідомив Хольґер Бернзее, представник Спілки німецької кримінальної поліції, під час рутинної перевірки на одному з будівельних майданчиків було затримано відразу трьох українців, які приїхали до Німеччини на запрошення від трьох різних фірм. Як з’ясувалося, ці фірми щорічно видавали приблизно триста фальшивих запрошень.

Представники консервативної опозиції в ФРН вимагають тепер запровадити суворіші правила видачі віз. Із такою вимогою в інтерв’ю газеті “Гандельсблатт” виступив, наприклад, заступник голови фракції християнських партій у Бундестазі Вольфґанґ Босбах. Подібна реакція була і від соціал-демократів. “Якщо дані, представлені федеральною прикордонною поліцією, підтвердяться, то слід переглянути правила видачі віз”, – уважає експерт із внутрішньополітичних питань парламентської фракції СДПН Дітер Віфельшпютц.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG