Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: проблема імміграції


ЄС: проблема імміграції

Прага, 8 серпня 2002 – У зв’язку з останніми заходами боротьби з нелегальною імміграцією у країнах Європейського союзу знову розгораються дискусії про доцільність залучення до ЄС нових членів із країн Центральної і Східної Європи, звідки до країн ЄС хлине дешева робоча сила, яка витіснятиме з ринку праці місцевих робітників і спричинятиме дальше зростання безробіття.

Паризький кореспондент інформаційного агентства Ройтерс присвятив цій проблемі цілий репортаж. На прикладі тисяч польських нелегальних іммігрантів, яких без дозволу наймають до праці на підприємствах і у сфері послуг, він представляє проблему нелегальної імміграції і дешевої робочої сили у країнах ЄС, в тому числі і в майбутньому, після прилучення до Європейського союзу нових членів із центрально- і східноєвропейських країн. Нелегальні іммігранти прибули сюди, втікаючи від убогості й безробіття у своїх країнах. Тут вони виконують тяжку, брудну, низькооплачувану некваліфіковану працю, на яку завжди бракує охочих серед місцевого населення. Священик польської церкви у центрі Парижа, подвір’я якої перетворилося у свого роду біржу праці для сотень тисяч польських іммігрантів, каже: якщо жителі ЄС бояться напливу робочої сили зі Сходу, то хай вони оглянуться навколо себе. На його думку, більшість нелегалів уже працює у цих країнах, тому після прилучення до ЄС нових країн, у тому числі Польщі, мало хто звідти прибуде.

На загал власті країн ЄС зорієнтовані в ситуації і крізь пальці дивляться на нелегальних іммігрантів зі Східної й Центральної Європи, які тут працюють переважно на збиранні фруктів, на тяжких будівельних роботах, на пакуванні м’яса, митті посуду в ресторанах або доглядають за інвалідами і старими людьми. За свою працю вони отримують у два рази менше, ніж легальні робітники, проте, як підкреслює кореспондент Ройтера, це у кілька разів більше, ні вони отримали б удома. Приміром, у Лондоні, веде далі автор, будівельники отримують у середньому по 40 фунтів, тобто понад 60 доларів за день праці, тим часом у Польщі, де безробіття сягає 18-ти процентів, лише по 10 фунтів. Останнім часом до країн ЄС прибуває особливо багато румунів, проти яких загострено візовий режим.

Згідно з оцінками Організації економічної співпраці і розвитку, у Західній Європі тепер перебуває приблизно три мільйони східних європейців, включно з біженцями з колишньої Югославії. На даток є тут приблизно один мільйон гостей, які прострочили свої візи, щоб нелегально підзаробити грошей.

Із цієї причини Німеччина й Австрія вимагають на майбутнє семирічного мораторію на працю у цих країнах громадян новозалучених до ЄС країн, зокрема Польщі, Чехії та Угорщини. Тим часом у черзі на залучення до Європейського союзу очікують Прибалтійські країни, Румунія, Болгарія, Словаччина та інші. Чимало політичних діячів ЄС у зв’язку з цим побоюються нових проблем, які можуть просто економічно й соціально підірвати Європейський союз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG