Доступність посилання

ТОП новини

Падіння долара – добре для американської економіки


Падіння долара – добре для американської економіки

Прага, 1 липня 2002 – Впродовж останнього десятиліття американський долар надійно захищав заощадження тих, хто не дуже довіряв українській гривні, чи аргентинському песо. Але останнім часом курс долара по відношенню до головних світових валют упевнено повзе вниз, зменшуючи вартість доларових заощаджень. Що ж відбувається, і чого очікувати на майбутнє?

Американська економіка, у не найкращій формі після терористичних атак та загального сповільнення, нещодавно зазнала ще кількох значних ударів. Крах через фінансовий скандал однієї з найбільших у світі енергетичних компаній, потім однієї з п'яти найвпливовіших бухгалтерських фірм, і на довершення ще і однієї з найкрупніших телекомунікаційних фірм – все це підірвало довіру інвесторів до того, що американські компанії пишуть у своїх бухгалтерських звітах. Якщо звітам не можна довіряти, то купівля акцій цих компаній стає занадто ризикованою справою. І як наслідок – курси акцій впали на рівень після атак 11 вересня.

Тож, незважаючи на те, що зростання американської економіки є більшим, ніж у Європі, чи в Японії, економічні оглядачі побоюються, що зміна настроїв інвесторів може таки призвести до відтоку інвестицій із США, що могло би ще послабити долар, який і так з початку року втратив 10% своєї вартості у порівнянні з євро. Крім того, багато аналітиків звертають увагу на те, що якщо валюта починає втрачати з ціні, то зупинити цей процес складно. І коли зараз американська фінансова влада говорить, що поступове падіння курсу долара є на користь економіки, то коли це падіння буде стрімким, зупинити його буде майже неможливо.

Занадто легкий долар зробить відносно важчою європейську валюту, попереджають фахівці, а це ускладнить експорт європейських товарів і може покласти край навіть і тому, несміливому зростанню, що помітне у західній Європі зараз. З іншого боку, якщо курс долара не провалиться, а зменшуватиметься поступово, це допоможе американській економіці набрати обертів, говорять інші аналітики. На їхню думку, прискорення розвитку в Америці потім перейде і на західну Європу.

Для східної Європи, включно з Україною, падіння долара може означати подешевшення імпорту, скажімо енергоносіїв, та й боргові зобов’язання у доларах сплачувати буде простіше. Проте Україна має і чималу частину боргу, деноміновану колись у німецьких марках, а тепер у євро, тож виплата єврооблігацій буде дорожчою.

Загалом, економісти не прогнозують падіння курсу долара до гривні. Навпаки, і попри зменшення курсу долара по відношенню до основних світових валют, його ціна щодо гривні зростатиме.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG