Доступність посилання

ТОП новини

Президент Кучма назвав "диктатом" вимоги МВФ до України


Президент Кучма назвав "диктатом" вимоги МВФ до України

Прага, 26 серпня 2002 – Україна повинна співпрацювати з Міжнародним валютним фондом захищаючи свої національні інтереси. Президент Кучма назвав диктаторськими вимоги МВФ щодо українського уряду. Аналітики в Україні по-різному оцінюють цю заяву, наголошуючи на відсутності підрахунків, чи взагалі залежить економічне зростання України від міжнародних кредитів, і водночас на тому, що погіршення стосунків з МВФ не піде на користь економічному статусові країни у світі.

Президент Кучма назвав "диктатом" вимоги Міжнародного Валютного Фонду щодо України. "Де нам брати мільярди? – запитує Леонід Кучма відповідаючи на вимогу Фонду негайно погасити заборгованість уряду перед українськими експортерами, яким не повертають податок на додану вартість. Він назвав несправедливою і критику МВФ щодо регулювання урядом ринку зерна, нагадавши, що найбільший донор МВФ Сполучені Штати щорічно надають десятки мільярдів доларів на підтримку свого сільського господарства.

Завідувача відділу трансатлантичних досліджень Інституту світової економіки та міжнародних відносин Євгена Камінського не здивувала різка заява президента Кучми про "диктат" з боку МВФ, адже до цього український уряд визнав, що не вправляється з вимогами Фонду.

"Можна сьогодні згадати нещодавню заяву Василя Рогового, який визнав, що Україна не справляється із завданнями МВФ. Заява Рогового залишилася осторонь, її ніхто не поставив у центр критики. Як лишень заявляє президента, одразу він опиняється у центрі уваги і знову так, народу України невідомо, чи буде йому добре від того, що дадуть, чи не дадуть, ні для кого немає значення. Якщо порівняти економічний ріст, який ми маємо сьогодні, то я думаю, що частка МВФ у позитивних показниках України – мізерна. "

Минулого тижня спікер Верховної Ради Володимир Литвин сказав, що Україна може взагалі відмовитися від міжнародних кредитів, а натомість співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями для одержання консультацій та оцінок її економічної політики. Віце-прем'єр Василь Роговий також запевнив, що відмова МВФ припинити кредитування України не загрожує стабільності гривні і не призведе до скорочення бюджетних витрат.

Економіст міжнародник і народний депутат Сергій Терьохін прогнозує, що погіршення взаємин України з Міжнародним Валютним Фондом суттєво позначиться на міжнародному статусі України у світі.

"Корпоративні кредитори, себто банки аби компанії завжди дивляться на 2 речі: по-перше, чи ця країна має гарні стосунки з Міжнародним Валютним Фондом, і друге, на рейтинги найбільших рейтингових компаній, які оцінюють юридичні, економічні і політичні ризики.

Відверто кажучи, і Кучма, який мало розуміється на економіці, його "камарілія" теж, і уряд опиняться у дуже непростій ситуації. Саме головне, що МВФ сповідує ліберальну систему економіки. Якщо наша країна не хоче сповідувати таку ліберальну систему, у принципі, тоді зрозуміло – нам не треба співпрацювати з МВФ.

Немає диктату МВФ, є диктат кредитора. Якщо валютний фонд дає кошти, то він має бути абсолютно впевнений, що кредитор, тобто позичальник (а це є національний уряд) зможе їх віддати. А віддати зможе тільки тоді коли цей уряд зробить певні економічні кроки".

Нагадаємо, що у вересні минулого року Міжнародний Валютний Фонд припинив кредитувати Україну. Із загальної суми у 2 мільярди 600 мільйонів доларів, обіцяних МВФ, Україна одержала майже півтора мільярда. Фонд планував, що ці кошти уряд спрямує на структурну реформу. На закінчення додамо, що найбільший донор МВФ Сполучені Штати не визнають Україну як державу з ринковою економікою. Нещодавно такий статус отримала Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG