Доступність посилання

ТОП новини

1 грудня – День боротьби зі СНІДом


1 грудня – День боротьби зі СНІДом

Прага, 28 листопада 2002 – Організація об’єднаний Націй вважає Україну найураженішою СНІДом країною Європи. За даними Агентства ЮНЕЙД, в Україні вдвічі за останні 4 роки збільшилися випадки передання віл-інфекції саме статевим шляхом.

Якщо у Росії головним шляхом передання віл-інфекції серед молоді залишається вживання ін’єкційних наркотиків, в Україні помітну роль починає відігравати гетеро сексуальний статевий акт. Саме через нього вірусом заражається третина інфікованих. Такі результати останнього дослідження експертів ООН. Один з небагатьох українських лікарів, що займаються проблемами СНІДу Юрій Кубища координує спеціальний проект ООН в Україні. Ми попросили його пояснити тенденцію поширення віл-інфекції в Україні саме статевими шляхами:

"Це природній розвиток епідемії. Переважна більшість інфікованих наркоманів – це чоловіки (приблизно 80 відсотків), а їхніми статевими партнерами є жінки, більшість з яких не вживають наркотиків. Тому підвищення пропорції гетеро сексуальних захворювань – воно є природним."

Рік що минає був роком боротьби зі СНІДом в Україні. За офіційними даними в Україні зареєстровано 50 тисяч віл-інфікованих, але експерти підрахували, що носіями вірусу імунодефіциту в Україні є щонайменше 1 відсоток дорослого населення віком від 15 до 49 років.

Виконавчий директор Агентства ООН у боротьбі зі СНІДом Пітер Паєт називає СНІД – найкатастрофічнішим захворюванням історії людства, яке розпалюється ще й дискримінацією: "Однією з найсерйозніших проблем нашої діяльності є подолання сорому, ганьби й дискримінації, що пов’язують з віл-інфекцією. Це означає, що керівникам у суспільстві важко відверто говорити про СНІД, інфікованим важко прилюдно визнати свою хворобу, не кажучи про те, що не всі мають доступ до лікування, кожен боїться втратити працю або родину. Саме тому цього року проводячи Всесвітню кампанію боротьби зі СНІДом агентство ЮНЕЙДС приділяє особливу увагу боротьбі з ганьбою та дискримінацією."

Як подібна кампанія проходить в Україні розповідає Юрій Кубища з програми розвитку ООН.

"Зараз ООН завершує дуже велику програму, яка присвячена навчанню шкільної молоді та студентів методом "рівний-рівному". Вона мала великий успіх. Їх навчають як запобігти, як сказати "ні" пропозиції вжити наркотики, як мати безпечний секс, а також спілкуванню з віл-інфікованими людьми, не дискримінуючи їх, а навпаки – на засадах толерантності і поваги."

Відома у світі британська дитяча телепередача Sesame Street розпочала нову серію для дітей Південної Африки - регіону, де кожен дев’ятих мешканець – віл-інфікований. Вона вчить хворих діток жити із цим діагнозом, а здорових розуміти віл-інфікованих. Новий персонаж Sesame Street звати Камі. Вона – жовта волохата лялька із рожевим волоссям, і вона – віл-інфікована!

Познайомтеся з Камі: "Я люблю розповідати різні історії, люблю бавитися, щось збирати, люблю природу. А ще одна моя особливість – я народилася з віл-інфекцією".

Подібні телевізійні лялькові шоу також є і в Україні. Можливо вони щось запозичать з британського досвіду, як пристосовувати дітей до життя поряд зі СНІДом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG