Доступність посилання

ТОП новини

Історичні долі в’язнів нацизму


Історичні долі в’язнів нацизму

Прага, 10 квітня 2002 – У середині квітня світ відзначає таку дату, як день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Приблизно у цей же час ушановується пам’ять жертв голокосту, нищення мільйонів євреїв тими ж нацистами. Сотні тисяч в’язнів нацизму з різних народів і країн сьогодні ще живі і свідчать про свою долю. Чи всюди вона була однаковою? Якщо порівнювати нацизм і радянський тоталітаризм?

Відомо, що чи не наймасштабнішими табірними системами 20 століття були СРСР і нацистська Німеччина. І тому інколи навіть важко однозначно їх охарактеризувати. Але уявляєте собі долі людей, котрі потрапили з однієї табірної систему у іншу. За масштабами репресій система Гулагу в СРСР значно перевершує нацистські концентраційні табори але це не означає, що нацисти були маленькими злочинцями. Вони знищили в Бухенвальдах, Освєнцимах мільйони не в чому невинних людей. Зокрема, жертвами їх стали 6 мільйонів євреїв.

Українські історики вважають, що жодна з воюючих у Другій світовій війні країн не зазнала таких утрат як Україна. Лише на фронтах загинуло близько 3 мільйонів її уродженців, а втрати від нацистських репресій серед мирного українського населення були ще більшими аніж в боях із нацизмом. Понад 2,4 мільйона українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Особливий розгул нацистських репресій почався після підписання Гітлером 7 грудня 1941 року декрету під назвою «Ніч і туман». Його суть полягала у тому, що кожен, хто буде чинити опір нацистам, має безслідно зникнути. У самій Україні нацистами було створено 50 гетто і понад 180 великих концентраційних таборів.

Усе менше стає прямих свідків злочинів нацизму, в Україні, наприклад, нараховується в живих ще кілька сот тисяч жертв нацистських насильств. І переважна більшість із них існує бідно, та й ту мізерну компенсації, яку вони отримують від німецького уряду , буває крадуть українських чиновники від влади. Про що свідчить, зокрема, судовий процес над колишнім українським банкіром Жердицьким, що відбувається в Німеччині. Та й влада у Києві не дуже переймається долями колишніх в’язнів нацизму, вона лише час від часу декларує необхідність такого піклування, коли цього вимагає політичний момент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG