Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи стурбовані долею Ляшка


У Раді Європи стурбовані долею Ляшка

Прага, 23 квітня 2002 року - Увечері 23 квітня випустили на волю головного редактора газети "Свобода" Олега Ляшка. Таке рішення ухвалила прокуратура Черкаської області. Є серйозні підстави вважати, що це відбулося не без впливу закордонних правозахисників.

23 квітня у Страсбурзі кілька десятків депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи поставили свої підписи під проектом резолюції, що стосується долі українського журналіста. Документ, ініціатором якого виступила доповідач моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ганне Северинсен, містив вимоги про надання Ляшкові негайної можливості зустрітися з українськими журналістами та представниками правозахисних організацій, а також звільнення журналіста з-під варти.

В інтерв’ю Радіо Свобода Ганне Северинсен зазначила: "Я дуже стурбована ситуацією довкола журналіста Олега Ляшка Він заслуговує на справедливий розгляд своєї справи і справедливе ставлення." Северинсен пояснила, що станом на 17 годину дня у вівторок резолюцію з приводу Ляшка підтримали близько 30 депутатів Ради Європи. Раніше із закликом звільнити українського журналіста виступила міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів." 18 квітня вона надіслала лист із таким зверненням до президента України.

Олег Ляшко у своєму першому інтерв’ю на волі висловив вдячність міжнародним організаціям за підтримку. Розмову з ним провів наш колега Зиновій Фрис:

"Я думаю, що завдяки в тому числі і цим заявам, і їхній підтримці я сьогодні був звільнений з-під варти за ініціативою того ж слідчого Бабенка. який вів сфальсифіковану проти мене справу. А те, що українська влада не реагує на такі безпрецедентні випадки, окрім омбудсмена Ніни Карпачової, тут немає нічого дивного. Ця ж українська влада і замовила, щоб мене посадили у в’язницю. Конкретно, я звинувачую в цьому Генерального прокурора України Потебенька, який таким чином намагався помститися мені за публікації в газеті "Свобода" і президента України Кучму, який напевно, я в цьому переконаний, знав, що зі мною відбувається й дав добро на подібні дії.

Подальші наші кроки такі. Перше, ми вже оскаржуємо постанову судді Соснівського райсуду міста Черкас Кузьменка, який виніс абсолютно невмотивовану постанову про моє затримання: спочатку, доставку в суд під вартою, а потім продовження утримання до десяти діб. І ми будемо воювати в суді з приводу кримінальної справи, яка порушена проти мене начебто за опір працівникам міліції, які абсолютно незаконно діяли, намагалися вилучити тираж газети 24-го березня."

Тепер знову повертаємося до Страсбурга. Доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи повідомила Радіо Свобода, що орієнтовно 10 травня в Україну приїде після-виборча місія цієї організації. Северинсен зазначила, що без цього закордонним спостерігачам буде важко зробити остаточні висновки про вибори в Україні, адже ще довго після 31-го березня не було ясно, хто саме переміг у низці округів. Северинсен висловила розчарування тим, що Центральна виборча комісія України не врахувала зауваження закордонних представників щодо технічної організації виборів, хоча ці зауваження прозвучали за місяць до дня голосування. Представник парламенту Ради Європи також вважає, що тут більшу роль повинна була відіграти ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG