Доступність посилання

ТОП новини

Нові торговельні бар’єри можуть відкрити нові можливості – західні експерти


Нові торговельні бар’єри можуть відкрити нові можливості – західні експерти

Прага, 25 липня 2002 – Запровадження нових торговельних бар’єрів економісти звичайно зустрічають критично, проте заходи України, спрямовані на витискання з ринку російських автомобілів, чи американської птиці, можуть створити нові можливості для іноземних інвесторів. Так вважають експерти британської дослідницької компанії The Economist Intelligence Unit.

Коли уряд України у лютому цього року заборонив імпорт американської птиці, на підставі того, що американці, ніби використовують антибіотики, привізна птиця домінувала на українському ринку. Вона була дешева і тому користувалася найбільшою популярністю. Але після того, як американські поставки припинилися, для місцевих виробників відкрилися нові можливості. Проте для того, щоб задовольнити той попит, що залишився по американській птиці, було потрібно зменшити ціни на власну продукцію.

Зробити це в Україні сподіваються за допомогою тих самих американців, але тепер уже не в якості експортерів, а в якості інвесторів. Одна з провідних американських компаній на ринку пташиного м’яса, Cobb-Vantress проводить нині переговори з найбільшим українським пташиним господарством, Аґромарс, щодо створення спільного підприємства, яке би мало на меті збільшити виробництво курятини. «Нам потрібно збільшити виробництво, бо збільшився попит», - говорить директор маркетингу компанії Аґромарс Андрій Мамонтов.

Спільне підприємство надасть українській компанії нові технології, за допомогою яких витрати на виробництво кілограму курятини мають впасти до 75 центів. Зменшення витрат буде за рахунок виробництва нових кормів, завдяки яким птиця швидше набирає необхідну вагу. За підрахунками української компанії, її виробництво може зрости з прогнозованих на цей рік 35 тисяч тонн, до 50 тисяч тонн наступного року і навіть 100 тисяч тонн 2004 року. Оскільки інші птахоферми збираються провести подібні реформи, український уряд прогнозує, що до 2010 року виробництво птиці в Україні зросте у десять разів до 600 тисяч тонн. І тоді українські підприємці сподіваються, що вони зможуть експортувати свою продукцію до сусідніх країн, Польщі, Угорщини, Болгарії, Чехії, Туреччини, Росія та Білорусі.

Подібна історія може статися і на автомобільному ринку, вважають британські аналітики. Протягом трьох років імпорт російських Лад потроївся, в той час, як українські виробники з потенціалом у 200 тисяч автомобілів на рік, зараз випускають лише 24 тисячі машин. З першого серпня, на вимогу українських виробників, вступає в силу новий тариф на російські автомобілі, які обкладатимуться митом у 32%. І хоча українським споживачам доведеться купувати дорожчі місцеві машини, є надія, що для задоволення зростаючого попиту на ринок прийдуть нові автомобілевиробники.

Запровадження тарифів на Лади було доброю новиною для українського заводу Єврокар, що у Закарпатті почав складати чеські шкоди та німецькі фольксваґени. Нещодавно компанія оголосила, що вона планує збільшити виробництво автомобілів марки Октавія та Фабія з 156 тисяч на рік до 45 тисяч у 2004 році. Компанія вже отримала 200 мільйонів доларів для збільшення потужностей.

Як пояснюють британські економісти, виробництво автомобілів марки Шкоди в Україні є на 5% дешевше, ніж у Чехії, тому що український завод є у спеціальній економічній зоні з низькими податками. З цієї ж причини Фольксваґен тепер хоче тут же почати виробництво запасних частин. А українська компанія планує розпочати експорт вироблених в Україні машин до Росії, після того, як німецький автомобільний концерн відмовився від ідеї будувати завод у Росії.

Британські аналітики зауважують, що поки що все іде гладко, але невідомо, як довго з України надходитимуть добрі вісті, адже дії уряду залишаються не передбачуваними й безсистемними. Зокрема, невідомо, чи високі тарифи на російські автомобілі не припиняться наступного року внаслідок якихось політичних рішень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG