Доступність посилання

ТОП новини

У середу 31 липня увечері на шахті ім. Засядька в Донецькій області стався вибух, внаслідок якого загинуло 19 гірників


У середу 31 липня увечері на шахті ім. Засядька в Донецькій області стався вибух, внаслідок якого загинуло 19 гірників

Київ, 1 серпня 2002 - У зоні вибуху перебував 21 гірник. За офіційною версією вибух стався внаслідок буропідривних робіт. Це уже третя аварія на цій шахті за останні три роки. У серпні 2001 року внаслідок вибуху метано-повітряної суміші загинуло 55 чоловік, 34 гірника були травмовані, а 10 пропали безвісти. А у травні 1999 року на шахті імені Засядька сталася одна з найбільших аварій в історії країни, яка забрала життя у 50 шахтарів. 40 шахтарів були травмовані.

Шахта ім. Засядька" вважається однією з найрентабельніших шахт в Україні, і найбільш обладнаною щодо умов безпеки робіт. На ній видобувається більш ніж 4 млн. тонн вугілля на рік. Наразі на шахті працює урядова комісія, однак незалежні гірники вважають склад комісії необ’єктивним і заангажованим. Профспілковий лідер шахти вважає, що до складу комісії мали обов'язково включити незалежну профспілку гірників України, яку очолює народний депутат України Михайло Волинець.

У трагедії, що сталася незалежні гірники звинувачують передовсім колишнього керівника шахти, а нині голову орендного підприємства Юхима Звягільського.

Михайло Волинець стверджує, що умови роботи на шахті імені Засядька є дуже важкими, і для того, аби подібні аварії не повторювалися, в першу чергу треба дотримуватися техніки безпеки, і технологічно виконувати норми роботи.

Стосовно умов роботи на інших шахтах, то, за словами Михайла Волинця, вони є набагато гіршими ніж на шахті імені Засядька, оскільки там повністю ігноруються правила безпеки, немає коштів на нове обладнання і таке інше.. Михайло Волинець не виключає, що такий стан на українських шахтах може призвести до масштабної катастрофи з численними жертвами. Лідер профспілок каже, що для того, аби трагедії на шахтах не повторювалися, вугільній галузі потрібні інвестиції . Залучені раніше у галузь кошти, за словами Волинця, були використані нецільовим методом.

Тим часом офіційна статистика твердить, що за останні 10 років у вугільній галузі сталося понад 20 великих аварій, внаслідок яких загинуло близько 500 шахтарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG