Доступність посилання

ТОП новини

Узгодили, чи підписали статутні документи "Консорціуму"?


Узгодили, чи підписали статутні документи "Консорціуму"?

Прага, 31 жовтня 2002 – "Компанія, ціною в один мільйон доларів". Про неї розповідає у четвер російська преса, коментуючи підписання статутних документів щодо українсько-російського консорціуму з управління й розвитку газотранспортної системи України. Російські оглядачі згадують у цьому зв’язку і гостру дискусію у Києві між послами Карлосом Паскуалем та Віктором Черномирдіним.

Статутні документи про створення компанії, яка матиме назву "Міжнародний консорціум з управління й розвитку газотранспортної системи України" підписали за зачиненими дверима, зазначає у четвер російський діловий щоденник "Комерсант". З прес-релізу Газпрому відомо, що найближчим часом ця компанія буде зареєстрована у Києві, і упродовж тижнів представники Газпрому й Нафтогазу проведуть перші збори засновників, на яких призначать керівників компанії.

Але, у Нафтогазі України Радіо Свобода повідомили, що 29 жовтня керівник Нафтогазу не підписував з росіянами жодних документів. У прес-релізі української акціонерної компанії мовиться про узгодження установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю, що матиме назву "Міжнародний консорціум..."

Отже, підписували чи не підписували сторони статутні документи з’ясувати видається неможливим: процеси навколо консорціуму – незрозумілі і, головне – непрозорі. Той же російський щоденник "Комерсант" переповідає гостру суперечку між послами Росії і США довкола підписання статутних документів. Це сталося на міжнародній конференції у Києві. На зауваження Карлоса Паскуаля про те, що Києву слід чітко розмежувати ролі консорціуму і зробити проект прозорішим, Віктор Черномирдін заявив, що "деяких вже нудить від цієї прозорості".

Інший російський щоденник "Врємя новостєй" цитує слова голови Газпрому Олексія Міллера, який пояснював, для чого консорціум створюється саме у вигляді компанії. "Не можна сказати, що ми не довіряємо нашим українським колегам, але коли мова йде про мільярдні інвестиції, ми хотіли би брати участь в оцінці." І поки в Україні займають оцінками вартості самої газотранспортної системи – продовжує "Врємя новостєй" – у Газпромі кажуть, що ця цифра їх турбує найменше, бо ані купувати, ані продавати її вони не збираються. Російський щоденник посилається на невідоме джерело з російського уряду, яке найважливішим завданням тепер назвав уникнення політиканства. Газета зазначає, що саме політична нестабільність в Україні не дозволяє досягти консенсусу у справі консорціуму.

А один з головних критиків проекту консорціуму, глава підкомітету з газу Верховної Ради Олександр Гудима повідомив щоденнику "Врємя новостєй, що український уряд, начебто, заборонив "Нафтогазу" надавати парламенту документи консорціуму, і що документи ці вважаються секретними. Сам "Нафтогаз" відмовляється відповідати на запитання Радіо Свобода, пов’язані з газовим консорціумом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG