Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт. Парламентські вибори в Україні


Близькосхідний конфлікт. Парламентські вибори в Україні

Прага, 27 березня 2002 – головна увага західної преси зосереджена на близькосхідному конфлікті і на дводенному самміті лідерів країн Арабської ліги, який розпочався в середу у Бейруті. Оглядачі коментують також останній етап підготовки до парламентських виборів в Україні.

Коментуючи самміт керівників країн Арабської ліги, який розпочався сьогодні у столиці Лівану Бейруті, німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» у редакційній статті наголошує на відсутності на цій нараді трьох арабських лідерів – президента Єгитпу Мубарака, короля Йорданії Аббдулли і палестинського лідера Арафата. При цьому газета підкреслює, що увага учасників самміту прикована до однієї головної теми – до мирних пропозицій саудівського коронного принца Абдулли, які передбачають нормалізацію взаємин арабських країн з Ізраїлем за виведення його військ із палестинських територій, окупованих 67-го року. Нинішній самміт міг би послужити першим кроком для відновлення мирного процесу, веде далі газета, проте він може також стати останньою нагодою у спробах врегулювати конфлікт. Результати бейрутського самміту, на думку газети, залежатимуть від того, чи арабським лідерам удасться запропонувати достатньо переконливий мирний план, який міг би прийняти й Ізраїль.

Порушивши цю ж тему, газета «Лондон таймс», теж у редакційній статі підкреслює, що пропозиції саудівського коронного принца Абдулли якраз не передбачають жодних деталей, від яких залежатиме реакція Ізраїлю. Тобто у цих пропозиціях нема згадки про кордони, про дипломатичні взаємини і про повернення палестинських біженців. Усі ці проблеми, підкреслює газета, потрібно було б спочатку узгодити з Ізраїлем.

Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті коментує політичну атмосферу в Україні напередодні парламентських виборів, які відбудуться найближчої неділі. Останній етап передвиборчої кампанії, підкреслює газета, проходить у супроводі наступу на незалежні засоби масової інформації і на опозиційні партії. Газета нагадує також причетність керівництва Кучми до корупції й затягування економічних реформ, яке, за словами газети, допровадило до збідніння мільйонів людей. У цьому контексті «Уолл стріт джорнел» наводить ім’я лідера опозиційної партії Ющенка – колишнього прем’єр-міністра і голови центрального банку, економічна політика якого внесла помітні зміни, зокрема, поставила бюджет під контроль і загальмувала інфляцію. Нині партія Ющенка обіцяє розв’язати економічні проблеми. Щоправда, прихильники Кучми виступають із подібними обіцянками, хоча, як підкреслює газета, дотеперішня практика викликає серйозні підозріння, що після приходу до влади ці обіцянки виконані не будуть. Найближчої неділі (українські) виборці матимуть справжній вибір, пише на закінчення «Уолл стріт джорнел», проте результати їхнього вибору залежатимуть від того, чи президент дасть можливість парламентові виконати волю виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG